Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Głośna praca silnika

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich, mam pytanie. Czy napinacz paska ma wpływ na głośniejszą pracę silnika? Od niedawna silnik zaczął głośniej pracować i znajomy mechanik powiedział mi że trzeba wymienić napinacz. Czy to prawda, bo taki napinacz troszkę kosztuje i nie chcę pchać się niepotrzebnie w koszty? Proszę o poradę...

Opublikowano

głośniej, tzn?? klekotanie diesla czy "szumienie" napinacza ??

Opublikowano

Skoro mechanik twierdzi, ze napinacz trzeba wymienic, to chyba nie chcesz ryzykowac remontu silnika w przypadku np. awarii rozrzadu? :cool1:

Co do pytania - niesprawny napinacz moze halasowac.

Opublikowano

ciężko ocenic jak głośno pracuje motor.

ale jest to mozliwe że to napinacz, moze piszczeć itp.

jesli mech. powiedział, to watro tam zajrzec, kiedy był zmieniany?

z rozrządem nie ma żartów jak sie zerwie.

Opublikowano

olej kiedy był wymieniany itp itd.[br]Dopisany: 17 Maj 2009, 20:17_________________________________________________a olej jaki??

Opublikowano

Ten mineralny tez Ci doradzil Twoj znajomy mechanik? :confused4:

Opublikowano

mineralny castrol

Nastepny wlał mineralny i dziwi sie ze klekocze hehehehehehehhe :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash: :wallbash:

Ja miałem tak samo jak przyjechał z niemiec to elegancko i posłuchałem sie "mechanika wlal mi minerlany i zaczol klekotac ;/

Opublikowano

a mój ojciec w AFN-ie ma zalany Castrol ale 10w40 półsyntetyk

więc szybko wymień na lepszy[br]Dopisany: 17 Maj 2009, 20:30_________________________________________________wymień narazie na półsyntetyk i już będzie lepiej

Opublikowano

wymień olej jak chłopaki pisza na pół syntetyka, jaki masz stan oleju? może mało go jest!

Opublikowano

U mnie jest tak, że jak silnik jest zimny to chodzi bardzo fajnie tzn. cicho i miękko (jak na diesla :wink4: ). Natomiast jak się już trochę rozgrzeje to słychać takie tykanie i przeważnie silnik drży ale nie zawsze. Olej zmieniałem trzy miesiące temu na castrol 10W/40. Po rozgrzaniu biegi także gorzej wchodzą (haczą), ale może to z powodu drgań silnika. Na zimnym nic nie drży i biegi lepiej wchodzą. Czy to normalne, że po rozgrzaniu silnik głośniej chodzi?

Opublikowano

W moim AFN-ie po wymianie napinacza paska (tego od paska napędzającego alternator i coś tam jeszcze) silnik stał się cichutki. Nie spodziewałem się że napinacz może tak hałasować. Dodam, że nie miał przesadnie dużych luzów.