Dasiek Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 Wracalem ostatnio z podrozy i nagle zaczela mi sie zarzyc kontrolka akumulatora. po przejechaniu ok 2 km zaczely przygasac zegary, zapalil sie abs a po chwili immo. zegary zgasly i samochod poszedl w ich slady ;( okazalo sie ze alternator padl. wyjalem go i zdjalem ta pokrywa co jest nad szczotkami no i sie okazalo ze z jdenej szczotki w ogole nie idze prad. po wymianie wszystko wrocilo do normy. Mialem wczesniej inny problem ze aku rozladowywalo mi sie na postaju a komputer nic nie pokazywal. czy jest mozliwe ze to wina alternatora czy raczej nie wchodzi to w gre?
Dasiek Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Opublikowano 27 Maja 2009 no ale komputer nic nie pokazuje. zadnego spiecia nie wykazal. chodzi mi o to czy przyczyna tego rozladwujacego sie aku mogl byc alternator.
piotrsob1 Opublikowano 27 Maja 2009 Opublikowano 27 Maja 2009 no ale komputer nic nie pokazuje. zadnego spiecia nie wykazal. chodzi mi o to czy przyczyna tego rozladwujacego sie aku mogl byc alternator. Bardzo małe szanse że alternator rozładowywał aku, za to bardzo duże że go nie doładowywał do pełna przy kończącej się szczotce...........
Dasiek Opublikowano 27 Maja 2009 Autor Opublikowano 27 Maja 2009 ale szczotki byly ok. nawet szkoda ich bylo wymieniac na nowe. problem stanowila ta pokrywa nad szczotkami. wychodza z niej takie 2 bolce i przez 1 z nich nie przechodzi prad od szczotki.
dzoz3f Opublikowano 28 Maja 2009 Opublikowano 28 Maja 2009 ja mialem ostatnio podobny problem i okazalo sie ze kolo pasowe od alternatora walnelo , po wymianie wrucilo wszystko do normy
Daimos Opublikowano 28 Maja 2009 Opublikowano 28 Maja 2009 niesprawny alternator może powodować rozładowywanie akumulatora, a konkretnie powoduje to zwarcie w którejś z diod dodatnich, dlatego powinieneś zawieść go do elektryka w celu sprawdzenia
mily Opublikowano 29 Maja 2009 Opublikowano 29 Maja 2009 niesprawny alternator może powodować rozładowywanie akumulatora, a konkretnie powoduje to zwarcie w którejś z diod dodatnich, dlatego powinieneś zawieść go do elektryka w celu sprawdzenia Do tego jeszcze go nie doładowywał.
Dasiek Opublikowano 30 Maja 2009 Autor Opublikowano 30 Maja 2009 niesprawny alternator może powodować rozładowywanie akumulatora, a konkretnie powoduje to zwarcie w którejś z diod dodatnich, dlatego powinieneś zawieść go do elektryka w celu sprawdzenia no i wlasnie o taka odpowiedz mi chodzilo.
Rekomendowane odpowiedzi