Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AJM] Diagnoza uszkodzonego sprzęgiełka alternatora - jak długo ma się kręcić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Sprzegiełko albo cos w alternatorze wydaje jakies dziwne dzwieki, jak grzechotka dziecięca czy cos:)

Wydaje mi sie i mam nadzieje ze to sprzęgielko,ale chce to potwierdzić.

Na forum wyczytalem ze sprawdza to sie gaszac silnik i ma sie jescze krecic wirnik jak pasek alternatora zatrzyma sie.

I moje pytanko, jak długo ma sie krecic? Sekundę? Kilka Sekund?

U mnie kreic sie okolo sekundy....

Opublikowano

a czy ten dzwiek nie przypomina rownierz jak by powietrze syczalo i nie pojawia sie gdy puscisz gaz i spada z obrotow?

a tak w ogole temat lepiej bylo umiescic w watku Elektryka to by byl latwiej dostepny dla ludzi sie zajmujacych wlasnie elektryka.

Opublikowano
  • Autor

nie...ewidentnie słychac na jałowym, przykladajac glowe do chlodnicy w miejscu gdzie jest alternator...

tu mozna usłyszec, ten blizszy dzwiek...

http://patrz.pl/mp3/charczenieistukanie

Opublikowano

Wirnik alternatora przy sprawnym sprzęgle nie zatrzymuje się raptownie lecz stopniowo wyhamowuje obroty, jak długo to trwa trudno jednoznacznie określić. Przyczyną tego szumu mogą też być zużyte łożyska w alternatorze.

Opublikowano

przyczyna moze byc lozysko sprzegla wiskotycznego, znajdujace sie w uchwycie osprzetu po demontazu wiska, oraz wentylatora pozostaje wlasnie w lapie osprzetu.

najlatwiej je sprawdzic, po sciagnieciu paska, krecic i rolka napedowa wiska czy wystpuja szumy, stuki chrobotanie itp.

Opublikowano

koledzy mam ten sam problem otoz identyczny dzwiek wydobywa sie z pod maski. Natomiast zauwazylem rozniez ze po wlaczeniu swiatel dzwiek sie nasila a po wylaczeniu przycicha...wiec to bylo by zrozumiale wiekszy pobór prądu to wieksze opory dla alternatora wiec i lozyska sie odzywaja. Niewiem jak wy drodzy koledzy ale ja obstawial bym ze to bedzie alternator a nie wisko....ale czekam dalej na rozwiazanie tej sprawy bo byc moze cos innego sie jeszcze napatoczy ....nosze sie z wymiana lozysk badz sprzegielka w alternatorze ale po prostu nie mam czasu [br]Dopisany: 29 Maj 2009, 10:02_________________________________________________i w sumie nie jestem pewien czy sprzegielko czy lozyska...jeszcze :mysli:

Opublikowano
  • Autor

hmm..moze u mnie tez lozyska?? ale jak byc pewnym....

mogłbys kolego nagrac to i wrzucic tak jak ja??? posłuchałbym czy to faktycnzie podobne:P

Opublikowano

u mnie rozwalone sprzęgiełko alternatora objawiało się tym iż pasek wieloklinowy skakał po rolkach i szarpało go w sensie latał jak szmata i wydobywał też dziwne dźwięki.

po wymianie kółka (czas roboty jakieś pół godziny bez wyciągania alternatora się obeszło)cisza i spokój i pasek chodził jak trzeba.

cena rolki coś około 100zł już dokładnie nie pamiętam firmy INA.

Opublikowano

u mnie było identycznie jak u babcuka..przy skręcie kierownicą oczywiście drżenie paska jeszcze bardziej się nasilało. rolka INA około 100zł.. u mnie tylko nie obeszło się bez ściągania alternatora :) Ściągnij sobie pasek z alternatora i sam ręcznie zakręć alternatorem..po zblokowaniu rolki..wirnik alternatora powinien pokręcić się dosłownie sekunde półtorej w ciszy i spokoju

Opublikowano
  • Autor

no nie wiem juz sam, 100zl to jeszcze rozsadnie pieniadze to moze zaryzyuje i kupie... u mnie widze ze sa drgania napinacza paska (jesli o to Wam chodzi) czyli szarpie paskiem. Podczas pracy słysze taki dzwiek jak w załączniku... ale chyba jescze pójde do garazu nagrac lepsze nagranie...

Opublikowano
  • Autor

taki dzwiek u mnie sie pojawia, caly czas podczas pracy....

nagrywałem z pozycji chłodnicy z przodu samochodu... prawy góry róg, na wysokosci alteratora...

http://patrz.pl?550964

EDIT:

Ok...kupiłem: INA 112zł

Jak wymienie to dam znac o efektach, jak nie pomoze to mnie cholera trafi:P

chyba tak nie "świergota" nic w alternatorze:P

PS. Zanim poszukam na forum: łatwo wyjmuje sie alternator? Ile srob? Łatwo dostepne?

Opublikowano

nie wiem jak u ciebie ale u mnie nie dało rady wyjąć bez wykręcenia wiskozy także dałem się na spokój i wymieniłem bez wyjmowania alternatora

trudno i ciasno ale jakoś poradziłem.

musisz mieć tylko klucz taki żeby pasował na kółko i imbus chyba 8mm

Opublikowano
  • Autor

no nie mam klucza, kolega ma mi odkrecic pneumatem, wiec musze wyjac alternator napewno....

Opublikowano

Koledzy jak ktoś zna jakie jest sprzęgiełko alternatora -valeo 90a silnika ajm 2000rok to prosze o odpowiedz.pozdrawiam.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Rozumiem że do wymiany tego sprzęgiełka potrzebny jest jakiś specjalny klucz ??

U mnie też coraz mocniej hałasuje i między alternatorem a pompą wspomagania na wolnych co chwila widać jak szarpie paskiem - staje się luźniejszy i nim rzuca i sam pasek hałasuje i furkocze jak chorągiewka :kwasny: czy tak samow wyglądało to u was ??

Opublikowano

Rozumiem że do wymiany tego sprzęgiełka potrzebny jest jakiś specjalny klucz ??

U mnie też coraz mocniej hałasuje i między alternatorem a pompą wspomagania na wolnych co chwila widać jak szarpie paskiem - staje się luźniejszy i nim rzuca i sam pasek hałasuje i furkocze jak chorągiewka :kwasny: czy tak samow wyglądało to u was ??

takie same objawy i lepiej wymień w czas bo potem może jeszcze dojść wymiana napinacza paska a to już koszt ok. 400zł no zdejmowanie ryjka oczywiście.

Opublikowano

Panowie,

miałem te same objawy co wy. I zrobiłem wszystko od razu.

Proponuję wymienić łożyska w alternatorze [elektryk 100zł i ładnie wyszlifuje alternatorek].

Następnie nowe sprzęgło wiskotyczne 150 zł w Audi serwis.

Na deser napinacz jak drga 220 zł Topran Germany.

Sprzęgła [rolki] alternatora nie wymieniałem, bo działało.

Opublikowano

Zrobione ... i nastała cisza.

Koszty to 300zł

wymienił:

- łożysko

- sprzęgiełko

- uszczelkę

+ czyszczenie alternatora i robocizna

Może nie najtaniej ale za samo sprzęgiełko chcieli w IC ponad 250 zł

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżam temat :cool1:

Bo mam podobnie ale nie do końca. Przez ostatni tydzień lekko szumiało/buczało z okolic koła alternatora, od rana hałas jest duży i hałasuje wspomaganie, skręcę ćwiartkę kiery i pisk taki jak na zdrowym zakręcisz na maxa kierą. Wiem, że muszę ściągnąć pasek i poruszać ręką czy oby na pewno ale jest -13 i jak skończę prace jest tylko przez pół godziny jasno a ja bez garażu więc tuż po pracy muszę ostro przystąpić do naprawy.

Najważniejsze pytanie to czy pasek ZAWSZE przy uszkodzonym sprzęgle jednokierunkowym będzie skakał? Mój biegnie w miarę spokojnie, nie lata. Tylko pewnie sprzęgło go wyhamowuje i dlatego pompa wspomaganie się nie wyrabia?

Co do kółek w zwykłym sklepie INA - 390 zł :shocked:

W inter-team po zniżkach INA jedna 202 zł a druga 100 zł i po sprawdzeniu numeru VIN e inter-temie wyszło, że to ta droższa opcja :confused4:

Co Wy na to?

- hałasuje, szumi, buczy

- rolka napinacza paska idzie prosto i ładnie nie skaczę

- wspomaganie piszczy[br]Dopisany: 01 Grudzień 2010, 13:31_________________________________________________

Bo gdyby było trafione/kończące się łożysko alternatora to by tylko buczało a nie wpływało na pasek czyli co za tym idzie na wspomaganie?

Można tak kawałek jeździć? z 15 km? Obawiam, się aby pasek nie pękł.