Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 ABC] Quattro i nierówno zużyte opony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam pytanie do kogoś kto mocno grzebie się w układzie napędowym naszych maszynek.

Zmieniłem opony na letnie - w marcu nie teraz ;)

Sęk w tym że różnica na bieżniku między tyłem a przodem jakaś tam była bo opony miałem od poprzedniego samochodu który miał napęd na przód.

różnicy było max 1-1.5mm i teraz co sie dzieje.

Ano samochodzik zaczął głośniej jeździć (to wina bieżnika)

Ale z tyłu zacząłem słyszeć taki dziwny dźwięk jakby zębatka chodząca z dużym oporem.

No i od kilku dni przy ostrym zakręcie branym z kosmiczną prędkością 10-20km/h zaczyna mi świecić kontrolka na kompie o taka (!) na czerwono i sobie piszczy. Piknie tak 3 razy i gaśnie po zakończeniu zakrętu. Czasem dzieje się tak gdy zjadę z krawężnika lub gdy pod takowy podjeżdżam.

I teraz moje pytanie:

Czy mój samochód jest taki mądry i ma gdzieś czujnik, który mówi mu że układ napędowy jest poddany zbyt dużym naprężeniom?

Już mam zamówione nowe laczki więc nie piszcie mi, że mam zmienić opony ;)

Bardziej zastanawia mnie to czy jest taki czujnik.

A druga sprawa czy między napędem na przód a na tył nie ma w quattro jakiegoś międzyosiowego mechanizmu różnicowego?

Opublikowano

zobacz czy to pikanie nie jest czasem spowodowane zbyt niskim poziomem plynu hamulcowego w zbiorniczku

Opublikowano

a ja bym zaproponował zacząć jeszcze raz od początku przygodę z forum - najlepiej od szukaj

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

a ja bym zaproponował zacząć jeszcze raz od początku przygodę z forum - najlepiej od szukaj

No na takiego forumowego wymiatacza czekałem - nic nie wnosi do dyskusji a 1 więcej pościk jest.

Po dłuższym użytkowaniu autka z awarią okazało się, że to nie dyferencjał tylko po prostu łozysko koła tylnego - w moim przypadku prawe. Doszedłem do tego na krętej drodze lewe zakręty cicho a prawe mocno głośniej.

Co do kontrolki - płyn sprawdzałem i było ok.

Mam z tyłu zużyte klocki hamulcowe - tzn miałem ;)

Przy okzaji wyszła jeszcze jedna usterka. Pękł mi pierścień od ABSu i teraz mi tryta jak hamuję przy 20km/h

Opublikowano

No na takiego forumowego wymiatacza czekałem - nic nie wnosi do dyskusji a 1 więcej pościk jest.

a my tu piszemy tylko po to żeby właśnie mieć ich dużo (żadnych innych powodów ;) )

nie obrażaj się ale te tematy które poruszyłeś są na samym wierzchu i pewnie też dlatego nie zabardzo chciało się komukolwiek pisać po raz milionowy o torsenie czy pierścionku abs.

Wbrew pozorom na prawdę warto skorzystać z szukajki.

Mimo co fajnie że opisałeś rozwiązanie problemu, bo nie każdemu się to zdarza a to zaleta.

pozdrawiam

• 1 rok później...
Opublikowano

a ja mam następujący problem i nie wiem czy to związane jest z Q

Mam następujący problem. Mianowicie coś mi huczało w aucie, stwierdziełem że to tylne łożysko. Zostało wymienione wczoraj przeze mnie. Szumu z tamtej strony już nie słychać.

Teraz słyszę coś z przodu. Przy pewnej prędkości około 60-70 km/h najbardziej szumi/buczy a największy huk jest przy schodzeniu z prędkości np od 60km/h do 0 km/h. Sprawdzałem już 3 komplety kół i na każdych to samo jest sad Zauważyłem że im większe koła np 17" to większy huk. Czym to może być spowodowane? Zła geometria koła? Czy może padnięte łożyska z przodu- choć te raczej wykluczyłem

Opublikowano

Mam następujący problem. Mianowicie coś mi huczało w aucie, stwierdziełem że to tylne łożysko. Zostało wymienione wczoraj przeze mnie. Szumu z tamtej strony już nie słychać.

Teraz słyszę coś z przodu. Przy pewnej prędkości około 60-70 km/h najbardziej szumi/buczy a największy huk jest przy schodzeniu z prędkości np od 60km/h do 0 km/h. Sprawdzałem już 3 komplety kół i na każdych to samo jest sad Zauważyłem że im większe koła np 17" to większy huk. Czym to może być spowodowane? Zła geometria koła? Czy może padnięte łożyska z przodu- choć te raczej wykluczyłem

zaobserwuj jesli jest zakkret w lewo lub prawo czy nie szumi glosniej wtedy jedno lozysko jest obciazone bardziej, ja wlasnie tak mam jak skrecam w prawo to szum sie zmieni i w przyszlym tygodniu bede wymienial lewe lozysko

Opublikowano

zaobserwuj jesli jest zakkret w lewo lub prawo czy nie szumi glosniej wtedy jedno lozysko jest obciazone bardziej

właśnie nie mam takich objawów :confused4:

Opublikowano

ja nie mam Q ale się wypowiem odnośnie łożyska, huczało zawsze tak samo, obojetnie czy w lewo czy w prawo skręcałem a okazało się że lewe tylne łożysko poszło się kochać

Opublikowano

a masz takie same oponki z przod-tyl?????

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

mam inne opony przód tył i huczy przy dohamowywaniu :confused4:

Opublikowano

kolego czartownis masz rozwalony przegub tylny

Opublikowano

paput tez mam quaterke juz troche sprawdzona i zaczelo sie tez od tylniego prawego łozyska po jakims czasie nastepne tył az w koncu przednie wymienilem wszystko jest spokuj przednie tez mi halasowaly miejscami w tym roczniku to norma auto ma swoje bolaczki

Opublikowano

mam inne opony przód tył i huczy przy dohamowywaniu :confused4:

W Quattro masz inne opony przód i tył !!?? :shocked:

To Ty nie łożysko, tylko dyfer zaraz będziesz wymieniał.