Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AHH] Wibracje na całym aucie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich.

Mam problem z moją A4. Po odpaleniu silnika całe nadwozie wpada w wibracje. Kierownica lekko drży , mrowienie jest nawet wyczuwalne na siedzeniu kierowcy, pasażera i nawet na pedałach. W ostatnim czasie wymieniłem dwie poduszki pod silnikiem ponieważ myślałem że to pomoże ( oczywiście na oryginalne , jest troche lepiej ale dalej ta wibracja jest denerwująca ). Trochę poczytałem na forum i jest wiele odpowiedzi na podobny temat ale nic konkretnego.

Może ktoś z was miał podobny problem.

Prosze o pomoc.

Opublikowano

sprawdź czy wszystkie wieszaki od układu wydechowego są całe i dobre, jeżeli są całe to sprawdź czy nie są naciągnięte i czy gdzieś układ wydechowy nie styka się z nadwoziem, ja tak miałem u siebie znaczy urwany wieszak tylnego tłumika, w passacie b3 też to miałem urwany był środkowy wieszak :D

Opublikowano

przyczyn może być wiele :mysli: poduszki silnika, dwumas, plecionka... na forum jest dużo na ten temat

Opublikowano

sprawdź też wieszaki układu wydechowego, po paru latach potrafią się wydłużyć po 2-3 cm i też może to być przyczyną wibracji (przerabiałem to u siebie) poza tym przyjrzałbym się dwumasowi :mysli:

Opublikowano

Jak można sprawdzic to koło pasowe?.

Wizualnie sprawdza się czy nie ma bicia góra dół i na boki to opcja bez zdejmowania (ale nie pewna), opcja ze zdejmowaniem wygląda nieco ułańsko bo bierzesz koło i rzucasz nim na ziemie jak zadzwoni to złom. (oczywiście jest to specyficzny dźwięk który wydaje zużyte koło pasowe).
Opublikowano

a może to czujnik turbosprężarki kolega tak miał kazali mu wszystko rozbierać i wymieniać a i tak drgania były, fachowcy tak więc sprawdź to

Opublikowano

Poduszki silnika zostały wymienione ostatnio. Plecionkę wymieniałem rok temu.

A czy wydech nie wpada ci czasem też w wibracje? Jeżeli tak to przyczyną może też być ta plecionka. Obecnie jestem na etapie jej wymiany i znajomy który już wspawał kilka takich plecionek poradził mi kupić te złącze dobrej jakości ponieważ osoby którym to robił kupowały najtańsze złącza słabej jakości i problem z plecionką wracał po jakimś czasie ponownie.

Opublikowano

gwinton jak bedziesz wymienial to kolo pasowe to daj mi prosze znac jakie efekty.Bede wdzieczny