Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Zatarta sprężarka

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakiś czas temu zerwało mi pasek od klimy ,okazało się że zatarła się spręzarka . Moja sprężarka ma nr. 8d0 260 805 f , a mam okazję kupić tanio o nr. 8d0 260 805 d ,czy są one zamienne ?

Pozdrawiam Paweł

Z ciekawostek podam że mój znajomy też w :audi: ,nabijał klime w tym samym zakładzie co ja i też ma zatartą sprężarke.

Opublikowano

Sprawdziłem w ETCE - 805F i 805D (zastąpiony w 2004 przez 805M) są podane jako kompresory dla silników AHU, AFN i AFF. Wszystko marki ZEXEL. Wydaje mi się że będzie pasował ale gwarancji nie daję więc poczekajmy aż bardziej obeznani koledzy się wypowiedzą.

Opublikowano

a robierałeś sprężare może uda sie ją zregenerowac?

Opublikowano
  • Autor

Nie rozbierałem ,ale z tego co wiem zatartych sprężarek się nie regeneruje.Samo kupno sprężarki to pikuś ,kupiłem wczoraj 805d z możliwością zwrotu.Najgorsze usłyszałem po przyjeździe do warsztatu :

montaż 200 zł

płukanie 600 zł

osuszacz 100 zł

skraplacz ok 600 zł - czy to jest konieczne ?

napełnienie 150 zł

pochlastać się można gratis

Proszę jak ktoś ma warsztat w mazowieckim co zrobi to po normalnych cenach to proszę o namiary

Pozdrawiam Paweł

Opublikowano

po co chca wymieniac skraplacz??

plukanie tez przesadzili...

Opublikowano

Płukanie i osuszacz to rutyna. Skraplacz wtedy, jeżeli opiłki pozatykały ścieżki. Z praktyki wiem, że jeżeli ma być zrobione dobrze i na długi czas to niestety nie ma miejsca na oszczędności. Kolego, ceny które podałeś nie są złe, to musi kosztować i nic nie poradzimy :wink4:

Opublikowano

mnie czeka podobny zabieg rece opadaja w dodatku wymienilem jescze sprzeglo w klimie ktore kosztowalo 650 zl pierwszy moj samochd ze zawsze jest cos do roboty normalnie boje sie juz wsiadac do niego

Opublikowano

nawet nie szukaj oszczędności :gwizdanie:, bo nie ma to jak się dowiedzieć potem że znowu masz zatartą klimę, kolego wyżej też tak mam :wallbash: no ale cóż wychodzi zaniedbanie i niedbałość poprzednich właścicieli no ale doprowadzam autko powoli do pożądku :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy jeśli sprężarka jeszcze działa, ale "piszczy" (jak łożysko), to wystarczy sama naprawa, czy powyższe płukanie i wymiana tych wszystkich ww. części jest niezbędna?

Opublikowano

ja również mam pytanie na czym polega to tzw płukanie?? czym sie to robi?? czy kupujać np kompletna klime do przekładki z samochodu przeznaczonego na czesci jest to konieczne??

Opublikowano

Płukanie polega na przemywaniu każdego elementu klimatyzacji specjalnym płynem. Zależy w jakim stanie jest klima, którą chcesz kupić. Jeżeli stała długo rozszczelniona to można dla pewności wykonać taki zabieg i oczywiście przy montażu idzie nowy osuszacz i wszystkie uszczelki.

Kolego, jeżeli piszczy z klimy upewnij się, że to nie napinacz czy łożysko. Jeżeli piszczy sama sprężarka to jak najszybciej ją wymień, oczysć/ wymień dyszę rozprężną jeżeli są opiłki i wymień osuszacz.

Opublikowano

akurat ja jestem w odwrotnej sytuacji bo posiadam kompletna klime do a4 golfa iv i bory chciał bym je jakoś zabezpieczyć na czas w ktorym będą siedzieć na polce z tego co sie zorientowałem to płyny są ogolnie dostępne jeśli układ jest cały zdemontowany to myślę ze dało by się rady wypłukać go ręcznie bez użycia żadnej maszyny??

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano
  • Autor

No więc na zakończenie:

Sprężarki 805f i 805d są zamienne. :good:

-sprawdzenie na hamowni sprężarki

-wymiana koła pasowego(kupiłem z uszkodzonym)

-płukanie układu

-nowy osuszacz

-nowy skraplacz valeo

-pasek

-nowy wąż (stary przy wykręcaniu ze skraplacza uległ uszkodzeniu)

-nabicie klimy +barwnik

całość kosztowała 1750 zł

plus cena sprężarki 350 zł

-po 2 tyg ponowna wizyta w warsztacie (wymiana dyszy rozprężnej)

odgrzybiane gratis.

-za rok wymiana osuszacza.

Temperatura z kratek 2 stopnie. :evil:

Co ciekawe zakład nie chciał naprawiać klimy bez wymiany skraplacza, stwierdzili ze szkoda ich pracy bo opiłki zostaną w skraplaczu i znowu dojdzie do zatarcia kompresora.

Opublikowano

No to trochę się wykosztowałeś Kolego, ale teraz nie powinno być więcej żadnych problemów.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

sGy0J.jpg

w którym miejscu jest dysza rozprężna i kiedy należy ją wymienić??

Opublikowano

Dysza to jest ten element, który masz zaznaczony- 6A Dławik. Wymieniamy kiedy jest zanieczyszczona.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

A ja chciałem się spytać czy jak ściągnę napęd klimy (pasek) i włączę silnik to nic się nie stanie?? można tak robić ??

Opublikowano

można