Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Skrzypienie w przednim prawym kole

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,mam ten sam problem ,jestem po badaniu technicznym i nik nic nie umie poradzic :wallbash:

Opublikowano

ja mam też takie objawy że skrzypi przy kręceniu kierą

w prawym kole a dwa górne wachacze mam nowe wymieniane 2 miesiące temu czyli któryś z dolnych napewno

ale podjade na warsztat żeby kukneli na to[br]Dopisany: 28 Sierpień 2009, 07:07_________________________________________________chyba że można to jakoś samemu sprawdzić

mam ktoś jakis pomysł

Opublikowano
  • Autor

są to dolne wahacze na 100% wymień odrazu oba, Ja tak zrobiłem i przestało

Opublikowano

Sprawdź sobie górne łożysko oporowe te na kielichu - najpierw zaczynają skrzypieć przy skręcaniu zanim się zatrą - znajomy miał to w Passacie VR6 i brzmiało strasznie - ja bym się na początku tego uczepił....

Opublikowano

te skrzypienie to nawet daje sie we znaki jak sie mocnije autem buja góra dół

na moje oko to którys dolny wachacz bo z tamtąd ten odgłos sie wydobywa

któraś koncówka sie zatarła juz albo coś w tym stylu

Opublikowano

kolego ja mialem ten sam problem i wymienilem przedni dolny wahacz mowia na niego banan jest on taki wygiety i mam spokoj :good:

Opublikowano

czemu nie pojedziesz na stacje diagnostyczną i tam ci zdiagnozują co trzeba wymienić :good:

Opublikowano

Mam ten sam problem pojechałem na stacje i Pan mówił 2 banany do wymiany :) reszta ujdzie ale skrzypi i tzreszczy mówi ze nie ma smarowania juz w nich i polecił strzykawka + nafta i w kazda gumę troche wcisnąć? Co o tym myślicie? Jaka to ma byc nafta? Skad ja mam nafte wziasc :) ? Na allegro jest tylko jakaś kosmetyczna? Do włośów :D To chyba nie taka a może wystarczy olej poprostu?

Opublikowano

Ja mam tez problem ze skrzypieniem z przodu, ale stawiam na amortyzator bo wachacze i wszystkie gumy nowe. Jak nacisnę na nadkole to piszczy jak stara szafa mojej babki. Amory sprawne bylem na przeglądzie i wyszło 75%. W czasie jazdy to jest denerwujące. Zauważylem że jak nacisnę na hamulec albo lekko skręce kołami w lewo lub prawo to piszczenie ustaje. Co to konkretnie może byc? Jak z tym walczyć?

Opublikowano

u mnie też zaczęło skrzypić...ale po paru jazdach w deszczu jakby ręką odjął...cichutko..

Opublikowano

właśnie miałem to samo. Skrzypiało jak jasna cholera przy skręcaniu i na wybojach. Wachacz dolny przedni główka . Na razie wstrzyknąłem oliwy do maszyn precyzyjnych( sporo jakieś 4cm aż ciśnienie wywaliło nadmiar, trzeba duzo bo w odróżnieniu do dolnego tylnego główka jest u góry i smar musi tam dotrzec, mała ilość nie pomogła) i nastała błoga cisza. Wkońcu pewnie wymienię ale aż szkoda nic nie puka,zero luzów.[br]Dopisany: 04 Wrzesień 2009, 20:41_________________________________________________7e09e2ef4b5b5640m.jpg

Opublikowano

ja zrobiłem to samo i ustało skrzypienie nawet kupiłem nowy wachacz ten prosty dolny co trzyma amorka wydałem 170 zł na marne i teraz bedzie sie pasł w garazu

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Wiecie co, twierdze że jak zaczyna skrzypieć to oznacza to że smar stracił swoje właściwości i jak się z tym nic nie zrobi to już jest po wahaczach (poprostu zaczynają się te elementy zacierać i dostają luzu), ale jak się w porę zareaguje i wstrzyknie się coś do środka (nasmaruje), to może to zapobiec uszkodzeniu wahacza.

Czy moja teoria jest słuszna??[br]Dopisany: 30 Wrzesień 2009, 21:32_________________________________________________Może warto takie zabiegi po zimie robić, asekuracyjnie??

Opublikowano

u mnie też zaczynało skrzypieć w ruch poszła strzykawka i od 3 tygodni błoga cisza

Opublikowano

u mnie też zaczynało skrzypieć w ruch poszła strzykawka i od 3 tygodni błoga cisza

Ja nic nie zrobiłem z tym i po 3 tygodniach to już musiałem komplet wymieniać wahaczy.

Opublikowano

to ja odświeżę temat trochę, u mnie zaczęło skrzypieć kilka dni temu przy tym prawym kole i dziś skrzypiało już okropnie, ale tylko w czasie jazdy.

Pojechałem na diagnostykę i po dokładnym sprawdzeniu zawiasu okazało się że wszystko jest jak należy, zero luzów i nie słychać żadnego skrzypienia, sprawdzali mi też jak zachowują się amortyzatory i nic, cichutko. A jak skrzypiało w czasie jazdy tak dalej skrzypi słychać do prędkości 50km/h. Może macie jeszcze jakiś pomysł

Opublikowano

U mnie też popiskiwało i okazało się że to jeden z wahaczy . Więc udałem się do warsztatu a tam okazało się że mam na ws

zystkich luzy :slina: po wymontowaniu w rękach było czuć że brak smarowania w gałkach od wahaczy :thumbdown:

Pozdro

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Ja mam takie same objawy i metoda prób i błedów doszedlem ze to wahacz dolny ten z jedna tuleja. wymontowalem go i dalem smaru ale nic nie pomoglo dlatego bede zmuszony kupic nowy

Opublikowano

u mnie tez skrzypiało.koleżka mechanik sprawdzil zawieche i okazało sie że dolny wachacz(banan) byl przyczyną.Wachacz był dobry bo nie czułem luzów podczas jazdy poprostu woda dostawalą sie do środka i dlatego ten hałas więc zaproponował żeby wkrecić kalamitke jak przy ciągnikach.wkręcił kalamitke wpuścił smar najlepszy jest tawot. 3 miechy jeżdze i jest bajeczka :hi:

Opublikowano

Cześć koledzy ja mam ten sam problem, od 3 dni mi popiskuje i mam straszny dylemat ponieważ mam wymienione wszystkie wahacze(góra-dół), łącznie ze sprężynami i gumami oczywiście przód a wraz popiskuje.(skrzypi podczas skręcania i uginania) Jak tak dalej pójdzie to złoże reklamacje ponieważ zawieszenie ma 2 miesiące. W poniedziałek sprawdze to na kanale. A może wy macie jakieś pomysły co z tym zrobić? za rady z góry dziękuje pozdrawiam.