[ALL B5] Brak światła postojowego tylnej lampy - żarówka OK
0

    12 odpowiedzi w tym temacie

    Rekomendowane odpowiedzi

    Witam,

    w tylnej prawej lampie nie świeci mi się postój, ale jak naciskam hamulec, to zapala mi się stop, a to jest przecież ta sama żarówka !! Czy może mi ktoś powiedzieć o co cho? Oczywiście żarówki już nie raz wymieniałem. Czy ktoś z Was miał już taki problem??

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jezeli jest to ta sama zarowka, to napewno jest to zarowka dwuwluknowa, gdzie kazde wlukno z osobna odpowiedzialne jest za inna funkcje (stop/pozycyjne).

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    tak faktycznie jest to taka żarówka, tylko dlaczego skoro jest sprawna, nie świeci mi światło pozycyjne, jedynie tylko stop?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    A bezpiecznik jest ten sam do pozycji i stopu ? :wink4:

    Coś podobnego przerabialiśmy na spocie u raggamana, 5 osób zmieniało mu żarówki, listwy i co się tylko dało..

    Ktoś w końcu wpadł na bezpiecznik..

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    tak faktycznie jest to taka żarówka, tylko dlaczego skoro jest sprawna, nie świeci mi światło pozycyjne, jedynie tylko stop?

    A skad wiesz ze ta zarowka jest sprawna? Probowales podlaczyc ja do jakiegos zrodla napiecia czy obydwa wlukna swieca? lub wymieniales stronami?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    gdyby bezpiecznik się spalił to nie byłoby też z jednej strony z przodu postojówki. a skoro tylko tył to tam jest problem. najlepiej sprawdzić kontrolką czy na wtyku płytki lampy jest zasilanie! idę sprawdzić jaki kolor ma postojówka :)[br]Dopisany: 11 Lipiec 2009, 08:38_________________________________________________we wtyczce są dwa brązowe przewody (masowe) spięte razem a obok jest przewód szary z czerwonym paskiem i to jest właśnie postojówka! wsadzając żarówkę pomiędzy te przewody sprawdź sobie czy jest na nich napięcie. jeśli jest to problem tkwi w płytce lampy bądź żarówce. pamiętaj że żarówka jest dwuwłóknowa, na jednej końcówce jest stop a na drugiej postój :)

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Żarówka jest jedna do stopu i pozycji ale ma dwa włókna i jeżeli spaliło Ci się włókno od pozycji to stop będzie się palił. Dodatkowo sprawdź sobie styki w oprawie do żarówki czy są dobrze dogięte i nie zaśniedziałe.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Żarówka jest jedna do stopu i pozycji ale ma dwa włókna i jeżeli spaliło Ci się włókno od pozycji to stop będzie się palił. Dodatkowo sprawdź sobie styki w oprawie do żarówki czy są dobrze dogięte i nie zaśniedziałe.

    Otóż to sprawdź żarówkę, nowa kosztuje nie więcej niż 3 PLN

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Podepnę się pod temat, mam identyczny problem nagle zgasła tylna prawa pozycja, z tym że u mnie brak prądu we wtyczce z tyłu (sprawdzone żarówka), bezpiecznik OK bo przednia prawa pozycja świeci a są na jednym bezpieczniku, na fisie przekreślona żarówka, macie może jakiś ideas ? Jakiś moduł jest od tego pod kierownica czy coś bo nawet nie wiem od czego zacząć..

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach
    Podepnę się pod temat, mam identyczny problem nagle zgasła tylna prawa pozycja, z tym że u mnie brak prądu we wtyczce z tyłu (sprawdzone żarówka), bezpiecznik OK bo przednia prawa pozycja świeci a są na jednym bezpieczniku, na fisie przekreślona żarówka, macie może jakiś ideas ? Jakiś moduł jest od tego pod kierownica czy coś bo nawet nie wiem od czego zacząć..

    Odgrzeję kotleta , doszedłeś co było przyczyną ?

    Najpierw fis pokazał błąd spalonej żarówki tylnej lewej pozycji , po sprawdzeniu okazało się że żarówka jest ok , po złożeniu do kupy okazało się że nie ma pozycji i tylnego stopu (ta sama żarówka) , sprawdziliśmy próbnikiem i okazało się że nie ma prądu w gnieździe żarówki (reszta żarówek działa , 2 pozycja , kierunek , wsteczne ) W złączce brak zasilania w pinie 6 (to nie masa) i słabo żarzył się próbnik na pinie nr 2. Proszę o jakieś sugestie bo inaczej chyba elektryk... Wszystkie żarówki wymienione na Boscha.

    Czy może to być wina jakiegoś przekaźnika , jeżeli tak to może ktoś podpowie który ?

    Pozdrawiam

    Ps. bezpieczniki sprawdzone (w kabinie kierowcy) nic nie zaśniedziałe - wyczyszczone

    vcds nie pokazuje żadnych błędów , może jakieś sugestie ?

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Witam mam ten sam problem . Czy kolega znalazl moze problem z ta zarowka od postoju? Czekam na odp dzieki.

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Panowie podpinam się, ja mam problem z tylnym lewym postojem, żarówki ok, natomiast zamiast się się świecić ona śie tylko żarzy, napięcie jest słabe 4.5... Błąd na desce co to może być?  

    Temat dotyczy a4 b8

    Edytowane przez Norbert91

    Udostępnij tę odpowiedź


    Odnośnik do odpowiedzi
    Udostępnij na innych stronach

    Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

    Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

    Zarejestruj nowe konto

    Załóż nowe konto. To bardzo proste!

    Zarejestruj się

    Zaloguj się

    Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

    Zaloguj się
    0

    • Przeglądający   0 użytkowników

      Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

    • Nowi użytkownicy