Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVB] Jazda przy niskim poziomie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam kolegów.Wczoraj podrzucając żonę do pracy zaświeciła mi się kontrolka oleju na wyświetlaczu i obok było min,czyli powiadomienie o minimalnej ilości oleju.zatrzymałem się sprawdziłem na bagnecie i było tak około 3 mm oleju,nie miałem możliwości dolania bo była już 5.30 i sam spieszyłem się do pracy.Zrobiłem 30 km i pózniej już dolałem,mam nadzieję,że nic się nie stało,ale tak proforma pytam czy miałoby coś takiego wpływ na żywotność silnika,turbo i wogóle....chciałbym poprostu być spokojny.....pzdr.....

Opublikowano

jesli mialo by cos ucierpiec to najbardziej turbo ale 30km to chyba nie jest jeszcze taka duza odleglosc. nastepnym razem pamietaj o sprawdzeniu stranu oleju ja to robie co 500km i przed dluzsza trasa i zawsze utrzymuje max :wink4: kiedys mialem taka przygode ze mialem audi 80 1.9tdi przejechalem 10tys i pojechalem na zmiane oleju i co sie okazalo mialem uciety bagnet :wallbash: nie wiem dlaczego i z tego wychodzilo ze zawsze jezdzilem za malym stanem oleju w granicach tego zagieca takiego albo i nizej a kontrolka sie nie swiecila czemu bo ktos ucial kabel od czujnika :wallbash: :wallbash: ale silnikowi i turbo sie nic nie stalo przynajmniej przez kolejne 20tys zadnych problemow

Opublikowano
  • Autor

jesli mialo by cos ucierpiec to najbardziej turbo ale 30km to chyba nie jest jeszcze taka duza odleglosc. nastepnym razem pamietaj o sprawdzeniu stranu oleju ja to robie co 500km i przed dluzsza trasa i zawsze utrzymuje max :wink4: kiedys mialem taka przygode ze mialem audi 80 1.9tdi przejechalem 10tys i pojechalem na zmiane oleju i co sie okazalo mialem uciety bagnet :wallbash: nie wiem dlaczego i z tego wychodzilo ze zawsze jezdzilem za malym stanem oleju w granicach tego zagieca takiego albo i nizej a kontrolka sie nie swiecila czemu bo ktos ucial kabel od czujnika :wallbash: :wallbash: ale silnikowi i turbo sie nic nie stalo przynajmniej przez kolejne 20tys zadnych problemow

no to mnie uspokoiłeś,tym bardziej,że nie przekraczałem 130/h

Opublikowano

przy niskim poziomioe oleju jest gorsze smarowanie,wiec nie nalezy jezdzic z wysoka predkoscia obrotowa

Opublikowano

Hmm grabson765 to mnie zastanowiłeś z tym uciętym przewodem do czujnika ciśnienia/poziomu oleju... Przyznam się szczerze, że w okresie zimowym zaniedbałem sprawdzania stanu oleju - liczyłem się z tym że jeśli coś jest nie halo to wywali to FIS. No i się zdziwiłem bo po sprawdzeniu bagnetu okazało się ża mam poniżej minimum! (ślady oleju już na ostatnich mm bagnetu - poza profilem max/min) No i tutaj pytanie - dlaczego komputer tego nie wykazał? Jak mogę w bezpieczny sposób sprawdzić czy czujnik jest OK? (olej od tego czasu sprawdzam już regularnie - BTW, po przesiadce z Castrola na Motula oleju nareszcie przestało ubywać - przynajmniej w takim tempie).

Opublikowano

Jak nie gazowałeś wysokich obrotów to nic nie powinno się złego dziać

Opublikowano
  • Autor

Hmm grabson765 to mnie zastanowiłeś z tym uciętym przewodem do czujnika ciśnienia/poziomu oleju... Przyznam się szczerze, że w okresie zimowym zaniedbałem sprawdzania stanu oleju - liczyłem się z tym że jeśli coś jest nie halo to wywali to FIS. No i się zdziwiłem bo po sprawdzeniu bagnetu okazało się ża mam poniżej minimum! (ślady oleju już na ostatnich mm bagnetu - poza profilem max/min) No i tutaj pytanie - dlaczego komputer tego nie wykazał? Jak mogę w bezpieczny sposób sprawdzić czy czujnik jest OK? (olej od tego czasu sprawdzam już regularnie - BTW, po przesiadce z Castrola na Motula oleju nareszcie przestało ubywać - przynajmniej w takim tempie).

no u mnie pokazało na samym końcu bagnetu tylko tyle,że coś się tam świeci-łepek szpilki

Opublikowano

najlepiej zobacz czy po wlaczeniu zaplonu zapala Ci sie kontrolka oleju jesli tak to czujnik masz podlaczony u mnie wlasnie sie nie zapalala...

Opublikowano

No właśnie problem w tym że na zegarach nie ma kontrolki ciśnienia/poziomu oleju...

deska.jpg

Opublikowano

No właśnie problem w tym że na zegarach nie ma kontrolki ciśnienia/poziomu oleju...

deska.jpg

na b6 sie nie znam ale wydaje mi sie to dziwne ze takiej kontrolki nie ma w takim samochodzie :shocked:

Opublikowano

pokazuje się na fisie

Opublikowano

Jest dokładnie jak pisze adamooo - w b5 jest tak samo, brak kontrolki ciśnienia oleju, tylko FIS.

Opublikowano

Zgadza się, na FISie

Opublikowano

Jak to jest w B6 przy 1/2 FIS ?? ostatnio tak a oglądałem i np braku płynu spryskiwaczy nie pokazuje. Zastanawiam sie czy to usterka, czy poprostu niepełny FIS nie ma tych wszystkich czujników.

Opublikowano

nie masz czujnika w zbiorniku..ale olej na fisie się pokaże :cool1:

Opublikowano

przeciez uciety przewod od czujnika cisnienia lub poziomu oleju od razu da sygnal bledu - czerwony komunikat, jeszcze przed uruchomieniem silnika :cool1::decayed: nie ma innej mozliwosci. podobny efekt da zwarcie przewodu do masy.

to nie sa proste czujniki wlacz-wylacz, tylko czujniki polprzewodnikowe, w pelni diagnozowalne.

Opublikowano

:hi:

Witam koledzy podłącze się do dyskusji z pytankiem o sprawdzenie czujnika poziomu oleju ponieważ u mnie jak odepnę wtyczkę od czujnika to nie pokazuje nic na desce że jest mały stan oleju. W lutym żona zatarła silnik :wallbash: i wymieniany był na inny ale w tamtym jak był mały stan to wywalało na fisie,a nadmienię że miska olejowa i czujnik jest ze starego silnika. Jak można sprawdzić vagiem czy czujnik jest ok. :mysli:

Opublikowano

przeciez uciety przewod od czujnika cisnienia lub poziomu oleju od razu da sygnal bledu - czerwony komunikat, jeszcze przed uruchomieniem silnika :cool1::decayed: nie ma innej mozliwosci. podobny efekt da zwarcie przewodu do masy.

to nie sa proste czujniki wlacz-wylacz, tylko czujniki polprzewodnikowe, w pelni diagnozowalne.

mylisz sie :hi: to byla stara audi 80 b4 92r tdi bez komputera pokladowaego, kiedys sobie tak sie patrzylem pod maska i widze jakis kabelek lata sobie i mysle ze to tak nie moze byc zaraz przyszedl wujek i patrzymy od czego to moze byc wkoncu wlaczylem zaplon a wujaszek dotknal tym kabelkiem do silnika i zapalila sie kontrolka oleju ktora wczesniej sie nie zapalala... znalezlismy gdze ma byc zamontowana podlaczylismy tak jka nalezy i od tamtej pory zawsze po wlaczeniu zaplonu sie pokazywala...

Opublikowano
  • Autor

Jak to jest w B6 przy 1/2 FIS ?? ostatnio tak a oglądałem i np braku płynu spryskiwaczy nie pokazuje. Zastanawiam sie czy to usterka, czy poprostu niepełny FIS nie ma tych wszystkich czujników.

nie masz czujnika w zbiorniku..ale olej na fisie się pokaże :cool1:

dokładnie..tak samo jest z rezerwą paliwa.