Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Czujnik ciśnienia G71 w przewodzie dolotowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kat jest zapchany i spaliny nie wydostają się swobodnie co powoduje wzrost ciśnienia i błąd G71 :decayed:

Dobrze by było gdyby to była taka pierdoła. Robiłeś coś takiego może?

na forum sa tematy jak wyciąc kata :wink4:

Robiłem to już nie raz. Pytam tylko czy znasz kogoś komu ten zabieg pomógł?

np.mi :)
Opublikowano

Tylko to trochę dziwne jak na katalizator. Cały czas by był zamulony a tak raz potrafi ciągnąć w pełnym zakresie obrotów a raz 2,5 i notlauf thumbdown

Zauważyłem że jak go przekatuje na 2 biegu to potem jedzie ok ale jak przy 2 tys zmieniam biegi i potem próbuje gwałtownie przyspieszyć to wpada w tryb awaryjny. Co to może być? Zapieczone kierownice turbo czy jednak kat?

Opublikowano

Wywalaj kata niech suszarka oddycha pełną piersią :decayed:

Opublikowano

Tobie kolego ten zabieg pomógł?

Opublikowano

a ten wąż ciśnieniowy sprawdziłeś co idzie do ECU

Opublikowano

Tak wczoraj założyłem nowy oprócz tego plastiku łączącego. Wąż troszkę zaolejony w środku może tak być?

Opublikowano

To jak założyłeś nowy to pośmigaj troszkę i zobaczysz czy dalej będzie błąd a odcina ci auto powyżej 3000 tyś obrotów lub zamula teraz

Opublikowano

Tak wczoraj założyłem nowy oprócz tego plastiku łączącego. Wąż troszkę zaolejony w środku może tak być?

norma z tym olejem :decayed:
Opublikowano

To jak założyłeś nowy to pośmigaj troszkę i zobaczysz czy dalej będzie błąd a odcina ci auto powyżej 3000 tyś obrotów lub zamula teraz

Niestety raz jest ok raz do d... Chyba będę musiał tego kata spr może czasem powoduje wzrost ciśnienia spalin i wywala ten błąd? Chyba że to łopatki turbo raz chodzą raz nie jak myślicie?

Opublikowano

Oczywiście, w poprzednim aucie(AFN) miałem to samo,wywaliłem kata, wstawiłem rurkę a dodatkowo przeczyściłem kierownice w turbo i hulalo aż miło...a ten piękny świst turbo...miód na uszy :decayed:

Opublikowano

Oczywiście, w poprzednim aucie(AFN) miałem to samo,wywaliłem kata, wstawiłem rurkę a dodatkowo przeczyściłem kierownice w turbo i hulalo aż miło...a ten piękny świst turbo...miód na uszy :decayed:

Ale ten sam bład G71 Ci wskazywało czy coś jeszcze?

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

A ja czyściłem niedawno turbo, mam wywalonego kata, zaślepiony egr no i ostatnio również zaczął łapać notlaufy :wallbash:

00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)

28-10 - Short to B+ - Intermittent

00575 - Intake Manifold Pressure

17-10 - Control Difference - Intermittent

Chyba jednak musze sprawdzić co z tym G71 nie halo... :mysli:

Opublikowano

A ja czyściłem niedawno turbo, mam wywalonego kata, zaślepiony egr no i ostatnio również zaczął łapać notlaufy :wallbash:

00519 - Intake Manifold Pressure Sensor (G71)

28-10 - Short to B+ - Intermittent

00575 - Intake Manifold Pressure

17-10 - Control Difference - Intermittent

Chyba jednak musze sprawdzić co z tym G71 nie halo... :mysli:

Na początek sprawdź czy turbo znowu się nie przycina. Jeśli chodzi o czystość turbo to dużo zależy od tego jak go przeczyściłeś i jak dokładnie, ponadto w jakim stanie są wtryski (czy nie leją), stan układu podciśnienia, jakość paliwa, stan uszczelnień w turbo, stan odmy i oczywiście styl jazdy.

Co do pytania autora wątku to naprawdę polecam wywalić kata. Sprawdź jeszcze raz jak chodzi dźwigienka ze zmiennej geometrii bez gruszki i sprawdź samą gruszkę, czy chodzi płynnie bez zacięć, czy sztanga gruszki trzyma się w jednym poziomie jak wytworzysz podciśnienie i zatkasz wężyk i czy chodzi dość ciężko lecz płynnie przy próbie wciśnięcia sztangi w gruszkę. Powinna dawać na tyle duży opór, że po połowie skoku musisz mieć duży problem z wciśnięciem sztangi w gruszkę.

Opublikowano

Na początek sprawdź czy turbo znowu się nie przycina. Jeśli chodzi o czystość turbo to dużo zależy od tego jak go przeczyściłeś i jak dokładnie, ponadto w jakim stanie są wtryski (czy nie leją), stan układu podciśnienia, jakość paliwa, stan uszczelnień w turbo, stan odmy i oczywiście styl jazdy.

Będziemy dokładnie sprawdzać, turbo było czyszczone u fachowca kilka miesięcy temu, wtryski ponoć nie leją, do baku leję tylko v-pover diesel na shellu.

W kwestii stylu jazdy to autem również podróżuje moja żona więc po jej dluższym użytkowaniu muszę je rozruszać ;)

Podczepiłem się pod wątek bo generalnie nie sprawdzaliśmy tylko poprawności działania G71 a błędy z nim związane nałapałem ostatnio. W związku z tym mam pytanie... czy trzeba wymieniać, jeśli tak to na jaki? Ori czy jakiś zamiennik? Można jakoś sprawdzić jego działanie bez pchania się pochopnie w koszty?

Opublikowano

Tak jak pisałem, na początek sprawdź jeszcze raz dźwigienkę zmiennej geometrii. Wielu "fachowców" czyści turbo na odpieprz i problem szybko wraca, a nie sprawny katalizator dodatkowo sprzyja odkładaniu się syfu w turbinie. Pewnie zastanawiasz się czemu upieramy się, że to nie G71? Otóż ten czujnik psuje się niezwykle rzadko a powodów wywalania błędu 00519 może być wiele.

Opublikowano

mom to samo sztanga chodzi turbo przeladowuje i wyskakuje ten blad

Opublikowano

a spróbuj do tego czujnika który jest w ECU podpiąć wężyk a do tego wężyka strzykawkę :naughty: (ale bez igły) i odessij ją. U mnie dość trochę oleju wyleciało po 2-3 odsysaniach :gwizdanie:, a po tym zabiegu błąd mi już nie wyskakuje i autko jakby lżej pracowało. Spróbować nie zaszkodzi :wink4:

Wcześniej przeczyszczałem sam ten przewód i zakupiłem nowe wężyki lecz nic to nie dało. Dopiero odessanie z tego czujnika pomogło :kox:

Opublikowano

Witam, ja przy przebiegu lekko > 200k wywaliłem kata, wstawiłem rurke i jestem również zadowolony - wywal kata - nie zaszkodzi a jedynie moze pomóc, a starego można sprzedać... z AFN 150 zł dostałem :)

PZDR

Opublikowano

Ja bym dokładnie umył sterownik izopropanolem (dostępnym w sklepie elektronicznym za kilka zł) cały sterownik, po czym dmuchnął w sam czujnik, żeby wyleciały resztki oleju, a następnie zmienił profilaktycznie wężyk w ECU. Musi pomóc.

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Witam odgrzeje troche temat...

Też chodzi mi o notlauf

W moim przypadku jest tak..:

Auto ciągło na 4 biegu zawsze do 3tys i koniec zabawy.

Po spr sztangi (zdejmowaniu wężyka) przycinała sie więc ją rozruszałem. Chodzi płynnie i w dużym zakresie.

Kiedy rano odpale , jade powoli do momentu rozgdzania silnika wtedy próbuje go przeciagnać, ale tylko do 3 tys (dziś nawet 2,5). Odpale na nowo i idzie dalej troche powyżej 3tys, 130 km/h i znowy zamula. Odpalam znowu i jedzie 140km/h...

A na nastepny dzien od nowa...tylko do 3tys...

Dodam że na 1,2,3(do 4tys) i 4 biegu(do3tys) zbiera się ladnie...

To będą tylko kierownice czy coś więcej?

Z góry dzieki za odp..