Krystian1987 Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 Witam. Od pewnego już czasu zazwyczaj przy zimnym silniku (co nie jest regułą) słyszałem "świerszcza" spod maski. Na początku myślałem, ze to jakieś paski, czy coś, ale wczoraj postanowiłem pokręcić wentylatorem chłodnicy i myślę, ze udało mi sie zlokalizować źródło tego dźwięku. Moje pytanie dotyczy tego co należy wymienić w takim przypadku? Czy to łożysko, czy szczotki (ale tu raczej byłyby problemy z odpalaniem wentyla) ? Bo chyba nie ma potrzeby by wymieniać cały wentylator. Ktoś miał już taki przypadek z tym "świerszczem"? Pzdr
Daimos Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 Jeżeli chodzi Ci o dodatkowy wentylator elektryczny to najczęściej zużyte łożyska są źródłem hałasu.
jarek3251 Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 taz tak mam ze jak zimny silnik to "świerszczy" ale myślę ze ten typ tak ma brata passat b4 tez tak ma
Krystian1987 Opublikowano 25 Lipca 2009 Autor Opublikowano 25 Lipca 2009 Jeżeli chodzi Ci o dodatkowy wentylator elektryczny to najczęściej zużyte łożyska są źródłem hałasu. mam jeden wentylator, bo nie mam klimy. Jak patrzy się z przodu auta to wentylator mam po prawej. Też myślę, że to łożyska i chciałbym się dowiedzieć czy istnieje możliwość ich wymiany (pewnie tak). A może to niekoniecznie łożyska więc jeśli ktoś miał podobną sytuację i jakoś się z nią uporał to proszę o odpowiedź. taz tak mam ze jak zimny silnik to "świerszczy" ale myślę ze ten typ tak ma brata passat b4 tez tak ma No tylko boję się, że np. wentylator zastrajkuje gdzieś na trasie podczas upału i może byc ciężko z dojazdem do domu.
Daimos Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 W takim razie chodzi Ci o wentylator który jest napędzany paskiem poprzez sprzęgło wiskotyczne, jeżeli hałasuje to do wymiany jest samo sprzęgło lub łożysko na którym jest ułożyskowane.
hubec Opublikowano 25 Lipca 2009 Opublikowano 25 Lipca 2009 kolego jezeli to lozysko to latwo to sprawdzci na wolnych obrotach paluszkiem zatrzymasz wetylator
Krystian1987 Opublikowano 26 Lipca 2009 Autor Opublikowano 26 Lipca 2009 kolego jezeli to lozysko to latwo to sprawdzci na wolnych obrotach paluszkiem zatrzymasz wetylator No coś o tym czytałem tu na forum. Ja na wyłączonym silniku poruszyłem wentylator i pojawiło się skrzypienie. Dlatego też sądzę, że to właśnie wentylator skrzypi/świerszczy. A orientuje się ktoś w jakiej cenie jest owe sprzęgło lub łożysko (domyślam się, ze nie są to bajońskie sumy).
mcm Opublikowano 26 Lipca 2009 Opublikowano 26 Lipca 2009 kolego jezeli to lozysko to latwo to sprawdzci na wolnych obrotach paluszkiem zatrzymasz wetylator No coś o tym czytałem tu na forum. Ja na wyłączonym silniku poruszyłem wentylator i pojawiło się skrzypienie. Dlatego też sądzę, że to właśnie wentylator skrzypi/świerszczy. A orientuje się ktoś w jakiej cenie jest owe sprzęgło lub łożysko (domyślam się, ze nie są to bajońskie sumy). za 100 powinieneś coś kupić [br]Dopisany: 26 Lipiec 2009, 12:28_________________________________________________http://aukcjewp.wp.pl/search.php?string=wiskoza+audi+a4&order=p&change_view=1
hubec Opublikowano 26 Lipca 2009 Opublikowano 26 Lipca 2009 za 100zl to rewelacji nie bedzie przygotuj sie na 150 - 200 zl podobna cena jak do bmw
rudzia0505 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Witam. Mam podobny problem, tylko u mnie wentylator jest tak jakby "poluzowany". Tak delikatnie się rusza i jak chodzi to stuka. Nie wiem czy da się go dokręcić.... Nie wiecie może jak się do niego dostać?? Z góry dzięki za pomoc. Pozdro.
MASATO Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 rudzia0505, jeśli wentylator rusza się razem z rolką którą napędza pasek to z tyłu za rolką napędzającą viskozę masz 1 śrubę na imbus, pewnie się poluzowała. forspam87, a to piszczenie na pewno dochodzi z wentylatora ? czy może rolka od napinacza paska klinowego już do wymiany ? i słychać jak by to piszczało z wentylatora.
rudzia0505 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Opublikowano 21 Czerwca 2010 Rusza mi się samo śmigło i nie wiem jak je dokręcić.... Pomocy!!
Rekomendowane odpowiedzi