Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 APT] Pytanko o akumulator

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kaliszak
Opublikowano

Mam pytanko do was na które potrzebuje jak najszybszej odpowiedzi:) Mam a4 99' silnik 1,8 se czy jak wyjmę akumulator by go naładować to nie zresetuje mi komputera? czy też lepiej ładować go nie wyciągając. Z góry serdeczne dzięki

Opublikowano

wyciągnij i ładuj... paranoją byłoby ładowanie podłączonego

Opublikowano

j.w.

Koniecznie musisz go odłaczyć!

Opublikowano

j.w.

Koniecznie musisz go odłaczyć!

Dlaczego ?

Nic się nie stanie jak wyciągniesz ale dlaczego uważacie Panowie, że koniecznie trzeba wyjąc ?

Ja tam ładuję i tak i tak, żadnego problemu nie widzę.

Jak więc np. odpalać na tzw. "szelki" ?

Opublikowano

Mam a4 99' silnik 1,8 se czy jak wyjmę akumulator by go naładować to nie zresetuje mi komputera?

zresetujesz liczniki "dziennych" km. średnie spalanie, średnia prędkośc.

Po podłączeniu wykonujesz bardzo prosty zabieg autoadaptacji przepustnicy.

Gość kaliszak
Opublikowano

Mam a4 99' silnik 1,8 se czy jak wyjmę akumulator by go naładować to nie zresetuje mi komputera?

zresetujesz liczniki "dziennych" km. średnie spalanie, średnia prędkość.

Po podłączeniu wykonujesz bardzo prosty zabieg autoadaptacji przepustnicy.

tą adaptacje to Vagiem trzeba zrobić co nie?
Opublikowano

cytat z artykułu w Auto-świat:

"Zdejmij klemę przy ładowaniu - Dlaczego? Niektóre prostowniki mają wbudowane układy elektroniczne, które powodują, że w miarę, jak akumulator jest coraz bardziej pełny, ładowanie zostaje przerwane lub zmniejszana jest jego intensywność. Ponieważ auto zużywa prąd potrzebny do podtrzymania pamięci niektórych urządzeń lub np. do działania autoalarmu, może to być sygnałem dla ładowarki, że ładowanie jeszcze się nie skończyło. „Ogłupienie” elektroniki może prowadzić do nadmiernego wzrostu napięcia lub zbyt długiego ładowania. Nie musi, ale może doprowadzić do uszkodzeń elektroniki. Jeżeli odłączymy akumulator od instalacji auta, ładowanie jest bezpieczne.Ponadto dobry prostownik, który ładuje baterię do pełna, pod koniec ładowania osiąga napięcie 2,7 V na ogniwo, czyli ok. 16 V. Sprawny alternator podczas pracy wytwarza nie więcej niż 14,4 V. "

Każdy robi jak chce, to jego auto

Opublikowano

... tą adaptacje to Vagiem trzeba zrobić co nie?

Jakby nie patrzeć - to tak :good:

Opublikowano

Jakby nie patrzeć to nie! można to też zrobić przy użyciu stacyjki (opisane na forum), oczywiście vagiem jest lepiej ale nie każdy ma Vaga pod ręką.

Opublikowano

Jakby nie patrzeć to nie! można to też zrobić przy użyciu stacyjki (opisane na forum), oczywiście vagiem jest lepiej ale nie każdy ma Vaga pod ręką.

Co lepsze to prostsze ---> no nie .... mniej wysiłku = więcej satyfakcji i czasu wolnego :good:

Gość kaliszak
Opublikowano

Co lepsze to prostsze ---> no nie .... mniej wysiłku = więcej satyfakcji i czasu wolnego :good:

Przy użyciu stacyjki nie znalazlem niestety a poszlo by pewnie najszybciej.Tylko przy odłączeniu kostki od przepustnicy ale z tego co piszą koledzy dochodzą dwie kostki i nie wiadomo ktora odpiąć:(Vaga planuje kupic w sierpniu (pod koniec) po przyjezdzie do Polski wiec ustawil bym to póżniej vagiem

Opublikowano

jezeli chceszmiec pewnosc ze autko bedzie sprawne to wyciagnij aku albo odlacz klemy (zaczynamy od minusa w ramach przypomnienia) bo to roznie z tymi prostownikami kumpel mial z tym nie mila przygode jak w zime padl mu aku i na podlaczonym chcial szybko podladowac zeby odpalic no i pech chcial ze poszlo przepiecie i komputer ch...j strzelil ale rob jak uwazasz

Opublikowano

Ładowanie należy nadzorować a nie liczyć na jakieś super-hiper nowoczesne prostowniki ( ciekawe kto takich używa w domu )

Wystarczy zwykły z amperomierzem. Ustawiam ampery i po określonym czasie wyłączam prostownik. Sprawdzam też, czy przypadkiem aku nie robi się "zbyt gorący", czy "się nie gotuje".

Robię tak od lat i jak do tej pory wszystko OK.

To czy aku wyciągam i ładuję na zewnętrznym czy go nie wyciągam zależy od miejsca postoju auta i mojego chciejstwa (czytaj lenistwa) :)

Oczywiście macie rację pisząc, że każdy ma swoje auto i postępuje jak chce

PS

Na AŚ to bym się tak bardzo nie powoływał

Opublikowano

no to ja mam pytanko bo ciekawość mnie zrzera a z nikim na ten temat nie gadałem... ja odkąd mam autka (jakieś 15lat) to nigdy nawet się nie dotykałem akumulatora... czasem klemy się czyściło w cieniasie...

Co Wy takiego robicie że musicie doładowywać akumulatory? za duże kupujecie? ładowanie macie walnięte?... bo jak mi coś się stało z aku (chyba 2 razy dopiero) to poszedłem do sklepu i kupiłem nowy... i spokój na 4-7lat znowu...

może przyczyną jest to że niektórzy jeżdżą wyłącznie po mieście? ja conajmniej raz w tygodniu mam jakąś trasę...

Opublikowano

Jeżeli robisz "trasę" raz w tygodniu to spokojnie wystarczy aby doładować aku.

U mnie to wygląda najczęściej tak :

Odpalenie, 4-5 km jazdy i postój na 12h póżniej to samo w drugą stronę. Zimą, a raczej po zimie, czasami trzeba "doładować".

Ja ładuje aku (przy sprawnym aucie i samym aku) raz na około 5-6 miechy (zależy od tego jak często jeździ lub nie jeździ :) ). Różnie bywa.

Gość kaliszak
Opublikowano

no to ja mam pytanko bo ciekawość mnie zrzera a z nikim na ten temat nie gadałem... ja odkąd mam autka (jakieś 15lat) to nigdy nawet się nie dotykałem akumulatora... czasem klemy się czyściło w cieniasie...

Co Wy takiego robicie że musicie doładowywać akumulatory? za duże kupujecie? ładowanie macie walnięte?... bo jak mi coś się stało z aku (chyba 2 razy dopiero) to poszedłem do sklepu i kupiłem nowy... i spokój na 4-7lat znowu...

może przyczyną jest to że niektórzy jeżdżą wyłącznie po mieście? ja conajmniej raz w tygodniu mam jakąś trasę...

Wiesz ja to autko kupilem w tamtym roku, więc nie mam pojęcia jak ktoś eksploatował pojazd czy jeździł po mieście czy też robił długie trasy.Wczoraj nagle nie mogłem go odpalic .

Opublikowano

Jesli twierdzisz że przekręcenie kluczyka w stacyjce jest trudniejsze od podłączenia Vaga to niech ci będzie :hi: