Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Auto oszalało

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzień dobry.

Przejdę do konkretów i od razu bez wstępu powiem jak wyglądała sytuacja.

Auto z racji braku garażu, stało zawsze na powietrzu. Po którymś tam z kolei deszczowym wieczorze podszedłem do niego i ku mojemu zdziwieniu nie reagował na pilota.

Otworzyłem go więc z kluczyka i pojechałem jak gdyby nigdy nic. Po kilkudziesięciu metrach na FIS'ie wyskoczył komunikat że, tylna klapa jest otwarta. Zatrzymałem się, domknąłem klapę i jazda.

Po kolejnych kilkudziesięciu metrach powtórka z rozrywki, FIS krzyczy że, tylna klapa jest otwarta. Zamknąłem klapę i czekałem. Nagle zamek tylnej klapy wpadł w szał. Pracował nie przerwanie. Klapa uchylona, klapa zamknięta - zamek non stop pracuje. Pomyślałem że, dostała się do niego woda więc zgłupiał. Nie robiąc sobie na razie nic z tego pojechałem dalej tolerując wyskakujący komunikat. Nagle oszalał centralny, i analogicznie do zamka tylnej klapy, samoczynnie zaczął się otwierać i zamykać bez przerwy. Po chwili włączyły się światła awaryjne które zaczęły mrugać w sposób nienaturalnie szybki, jakbym zamontował stroboskopy. Przestraszony wróciłem do domu, zamknąłem auto z kluczyka i czekałem. Nagle sam się otworzył i sam opuścił wszystkie szyby które na szczęście mogłem jeszcze zamknąć z drzwi kierowcy.

Na szczęście mam własne podwórko gdzie mogłem go schować bo inaczej musiałbym w nim nocować. Na drugi dzień auto się uspokoiło z tym że, na daną chwile w dalszym ciągu nie reaguje na pilota, nie działa centralny ani opuszczanie szyb w każdych drzwiach.

Teraz pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał? Gdzie szukać problemu? Co jest odpowiedzialne za tyle rzeczy naraz?

Niestety nie mam obecnie możliwości podpięcia auta do kompa.

Opublikowano

może ci się woda dastała w okolicy kostek tam pod bezpiecznikami mogłacsię dostać przez linke od makie i tam porobiła zwarcie spróbój odpiąć akumulator na kilka minut może pomoże i zapnij vaga może wywali błędy (powinien)

Opublikowano
  • Autor

Odpięcie akumulatora nic nie da bo akumulator w zaskakująco szybkim czasie bo w ciągu 5 dni, kompletnie się rozładował więc sam sobie zrobił reset i nic.

Opublikowano

Sprawdź moduł centralnego. może to on zamókł :mysli:

Opublikowano

a jak sprawdzisz ten moduł od centralnego to ja bym jeszcze zobaczył czy woda sie nie nazbierała pod dywanikiem kierowcy (wiążki no ale dochodzi też moduł komfortu).

Opublikowano

Stawiam w pierwszej kolejności na moduł komfortu... szukaj wody pod dywanikiem kierowcy. Obejrzyj czy na podszybiu (koło akumulatora nie zbiera się woda), może odpływy są pozatykane i woda zamiast pod auto spływa nieszczelnością do kabiny.

Opublikowano

Księdza wzywaj! :kox:

A na serwio, masz ori alam? Jak koledzy wcześniej wspomnieli szukaj wody, może jakaś uszczelka poleciała i moduł komfortu pływa.

Opublikowano

zajrzyj do pompki centralnego zamka u mnie był podobny problem bo pływała w wodzie (nie dokreciłem dobrze lampy i po deszczu woda sie lała do wnęki tam gdzie pompka)

Opublikowano

Kolego, miałem identyczne objawy w Passacie B5 - świrował centralny, elektryczne szyby, awaryjne i do tego jeszcze alarm - powodem była woda w centralce komfortu - w Passacie była ona pod dywanikiem kierowcy. Powodzenia!

Opublikowano
  • Autor

Pożyczyłem od znajomego kabel i VAG'a 4.9 ale niestety nie udało mi się za jego pomocą ustalić przyczyn.

Generalnie to mało rzeczy mogłem za jego pomocą sprawdzić bo jedynie SILNIK, RADIO, KIEROWNICA, LICZNIK i coś tam jeszcze, ale nie mogłem sprawdzić żadnego Modułu komfortu ani centralnego zamka.

A jeżeli okazałoby się że, uszkodzony jest moduł komfortu pod dywanikiem kierowcy to jaki jest orientacyjny koszt naprawy tejże sprawy?

edit: Panowie to gdzie jest w końcu ten moduł komfortu w A4 B5 Avant? Bo jedni mówią że, pod dywanikiem kierowcy a drudzy że, w pompce od centralnego w bagażniku...

Opublikowano

W B5 nie ma modułu komfortu (tak mi się przynajmniej wydaje).

Za wszystkie te objawy pewnie odpowiada pompka centralnego i elektronika przy niej

Opublikowano
  • Autor

Ok, właśnie jestem w trakcie intensywnego przeszukiwania archiwum forum więc już się dowiedziałem że, jest w bagażniku. Mimo to dzięki jacekm za potwierdzenie ;)

Ciesze się że, już wiem gdzie leży problem i co należy wymienić natomiast mam jeszcze jedno małe pytanie.

Nr mojej pompki to: 8L0862257G

I teraz przeszukując allegro widzę dużo pompek z początkowym numerem seryjnym ale z inną ostatnią literą np. B, A , E. Czy te litery są aż tak znaczące? Będą pasować do auta czy niestety mam tylko szukać z końcówką G której o zgrozo niestety na allegro nie ma?

EDIT:

I jeszcze jedno pytanie: Czy po wymianie pompki wraz ze sterownikiem, będę musiał przeprogramować kluczyk?

Opublikowano

Może wystarczy przelutować płytkę przy pompce, gdzieś coś może ma słaby styk, czy jest jakiś zimny lut

Opublikowano
  • Autor

Właśnie wymontowałem tą pompkę, następnie rozebrałem i okazało się że, ona nie była zalana tylko spalona! :blink:

Cała pokrywka od spodu jest zaczadzona a płytka drukowana jest w jednym rogu całkowicie zwęglona bo rozsypuje się w dłoni!

Cholera co mogło spowodować zaiskrzenie? Dobrze że, reszta obudowy się nie zajęła bo by mi auto poszło z dymem :disgust::mysli:

Więc niestety czeka mnie kupno nowej... Dziękuje serdecznie za pomoc!

Opublikowano

a mówiłem zajrzyj najpierw do pompki :naughty:

Opublikowano

Zatarcie silnika ?

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Do jacekm

W każdej B5 jest moduł komfortu. Z resztą nie spotkałem się do tej pory z takim przypadkiem aby w jakiejś nie było

Opublikowano

W b5 niema jako odzielnego sterownika modułu komfortu tak jak to jest w passacie, za sterowanie szyb, oświetleniem i centralnym odpowiedzialna jest elektronika znajdująca się właśnie w pompce centralnego.