bobic Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Mam pytanie dotyczace przegladow okresowych. Co ile nalezy w naszych autkach je robic? Moj ma przejechane 73.000km, ostatni przeglad byl przy 65.000km u poprzedniego wlasciciela. Teraz wyswietla mi do przegladu 1000km, ale cos nie chce mi sie wierzyc, bym po 10.000km musial znow na przeglad jechac. Czy aby nie jest po 15.000km?
Madas Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 w Polsce jest to co 15 tyś .... a gdzie Ty chcesz serwisować autko ? może ktoś ustawił na 10 tyś ....
Bart-S Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 15tyś na oleju LL, na standardowym 10tyś lub rok.
antonio Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 15tyś na oleju LL, na standardowym 10tyś lub rok. na std 10kkm?? zdaje mi się, że 15kkm a na LL 30kkm (auta jeżdżące głownie po autostradach)
Bart-S Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 antonio - to wg. instrukcji Biorąc pod uwagę stan naszych dróg 10tyś lub co 12m-cy wydaje mi się optymalne jeśli chcesz mieć silnik w dobrej kondycji. Oczywiście można lać LL i próbować ciachać po 30tyś... W ASO stosują takie zabiegi nie tylko dla aut śmigających po autostradach, bo przecież za dopisek "gw. mobilności" też trzeba dopłacić extra. Jak coś się rozpierdzieli to i tak winę zrzucą na część nie związaną z przeglądem okresowym. Wolę dmuchać na zimne
bobic Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2009 w Polsce jest to co 15 tyś .... a gdzie Ty chcesz serwisować autko ? może ktoś ustawił na 10 tyś .... Bede serwisowal w ASO. Moze wlasnie ktos ustawil na 10tys, ale auto bylo kupione w Polsce. Wlany jest SLX LL z tego co kojarze. Czy radzicie czekac do 15 tys czy jechac po 10 tys na przeglad ?
Madas Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 a poprzednik serwisował do końca w ASO ?? bo jeśli tak to sprawdź sobie po Vin co tam piszczy ....
RS Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Kolego to wszystko zalezy od ustawienia: Czy masz Long-Life czy zwykly interwall czylo 15 000km. LL- 30.000km lub 2 lata (co pierwsze nastapi) Zwykly- 15.000km lub rok (co pierwsze nastapi) Slyszalem ze w niektorych modelach audi sa tzw. inteligene systemy- ktore potrafia zweryfikowac stan oleju i wedlug tego wyswietlic ile zostaje do Inspekcji. Taka moja rada jesli chcesz serwisowac autko w ASO: Wez sobie najpierw kostorys inspekcji i zrob wszystkie dodatkowe prace sam na ori czesciach. Do tego kup sobie olej jaki ci odpowiada- (polecam castrol o normie Vw 504.00/507.00) i kaz im przeprowadzic tylko inspekcje z wymiana oleju. Nie stracisz poprzez to gwarancji mobilnosci...
turdzi Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 to kiedy bedzie przeglad nie wynika tylko z kilometrow.Mi nigdy auto nie dojezdzilo 15 tys. zawsze komp mowil ze trzeba zrobic serwis troszke wczesniej.Zalezy to glownie od stylu jazdy. Jak ci sie zaswieci kontrolka jedz na normalny przeglad.Jak chcesz to wez sobie olej taki jakim chcesz zalac i po sprawie. Taka moja rada jesli chcesz serwisowac autko w ASO: Wez sobie najpierw kostorys inspekcji i zrob wszystkie dodatkowe prace sam na ori czesciach. Do tego kup sobie olej jaki ci odpowiada- (polecam castrol o normie Vw 504.00/507.00) i kaz im przeprowadzic tylko inspekcje z wymiana oleju. Nie stracisz poprzez to gwarancji mobilnosci... Juz nie przesadzajmy jak kogos stac na auto za ponad 50K to stac do raz czy dwa razy do roku wydac i zobic normalny serwis.Ja z wlasnym olejem placilem w ASO cos chyba 250 zl za przeglad po 15 tys wiec nie ma tragedii.
bobic Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 3 Sierpnia 2009 a poprzednik serwisował do końca w ASO ?? bo jeśli tak to sprawdź sobie po Vin co tam piszczy .... Do konca w ASO - sprawdzone po VIN dokladnie Tak wiec usrednie sobie to, pojezdze do ok 12tys km i podjade na przeglad. W aucie wszystko gra, musze tylko wymienic czujnik sprzegla, bo tempomat nie dziala. Zmieniam olej na Motul i z wlasnym olejem jade do ASO Dzieki za pomoc !
Madas Opublikowano 3 Sierpnia 2009 Opublikowano 3 Sierpnia 2009 i wszystko jasne ... konkretna decyzja ... :good:
Rekomendowane odpowiedzi