baraka Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 witam.pomozcie mi ogarnac zagadnienie,gdyz juz glupieje ..Otoz mam problemy z masa od wzmacniacza,wszystko dobrze podlaczone,zasilanie puszczone poprzez ecu lewym progiem,czincz od radia prawym,wzmak przykrecony do oparcia tylnej kanapy, a mase prubowalem brac z roznych punktow i srubek pod tylna kanapa,drapalem lakier zeby byla gola blacha i nic to niedaje na dluzsza mete,w tej chwili mam(mialem) mase z pod srubki ktora trzyma taka puszke od abs-u pod kanapa,niewiem co to ale pisze na tym abs,tak wiec mam mase tylko kilkanascie godzin,wczoraj byla ,dzis rano juz na wzmaku swieci kontrolka protection .co mam robic?mase mialem najdluzej dwa dni.dodam ze kable kupione w zestawie specjalne do montazu wzmaka, grube.poradzcie cos
Krycha Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Puść prosto z akumulatora, będzie najpewniej, a dołożysz tylko parę złotych na 5 metrów kabla. Swoją drogą dość dziwne, że nie masz masy z budy. Weź odkręć śrubę od pasów pod tylną kanapą, zeszlifuj lakier do gołej blache i przykręć tam masę. Dodatkowo sprawdź mocowanie masy przy aku.
baraka Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2009 a moze to wina wzmaka??jest z dolnej polki FIRST,,ale w fiescie go mialem i bylo oki..ale sprawdze jeszcze kabel od masy aku.bo moze uziemnienie calej budy jest kiepskie,dzieki za rade
Krycha Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Jak w poprzednim aucie było okej to w tym też powinno. Jak masz Firsta to pewnie masz cienkie kable i małe konektory to nie wepniesz się z masą pod śrubę od pasów. Poszukaj innej śruby i przykręć, ale pamiętaj o dobrym oczyszczeniu metalu z lakieru.
baraka Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2009 rozciolem koncowke kabla od masy,zrobilem takie jakby widelki i wsadzilem pod srube od pasow,narazie jest masa,ale nieraz juz tak bylo a na rano znowu protection ...ciekawe co bedzie za pare godzin,a moze to zamocowanie wzmaka robi swoje bo jest przykrecony do oparcia i i moze zlewa sie elektrolit w kondensatorach i robia sie suche druciki w srodku?ale to tylko moje taka dywagacje
Krycha Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Opublikowano 8 Sierpnia 2009 Nie mocowanie wzmacniacz nie ma nic do tego. Przyjacielu świeci Ci się zielona dioda wzmacniacz działa, a jak czerwona ( czyli bodajże Protection u Ciebie ) to nie działa? Tu bardziej bym obstawiał załączanie wzmacniacza czyli kabel Remote.
baraka Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2009 no mam ten kabelek i jest do wzmacniacza podlaczony,byc moze kumpel mi go zle podlaczyl przy radiu albo co..tak czy siak wzmak sie zalacza razem z radiem[br]Dopisany: 08 Sierpień 2009, 20:02_________________________________________________no i niestety..dzis rano wlaczam radio i po ok 30 sek znowu swieci kontrolka protection,ja juz glupieje,,pewnie sie udam do jakiegos elektryka,
Muskel1 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Opublikowano 9 Sierpnia 2009 To raczej nie bedzie wina masy. Jezeli by byla wina masy to zadna kontrolka by sie nie swiecila. Problem bedzie lezal po stronie wzmaka. Jezeli masz na nim bezpieczniki to je sprawdz. Co zasilasz tym wzmacniaczem? Odlacz kable zasilajacze glosnik/ki od wzmacniacza. Byc moze maja nie odpowiednia impedancje i dlatego wzmak sie wylacza by sie nie spalil.
baraka Opublikowano 9 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 9 Sierpnia 2009 zasilam te same glosniki co mialem w fiescie tam gralo ok,,moze cos przy radiu z kablami popieprzone,,w tygodniu zaczne dzialac,dzieki za odpowiedzi
pox Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Opublikowano 10 Sierpnia 2009 Na moje oko to prawdopodobnie masz coś źle podpięte z głośnikami. Jak pali ci się protection to elektronika wyłącza końcówkę mocy, żeby tranzystory nie poszły z dymem. Sprawdź czy nie masz jakogoś zwarcia itp. Zrób tak, jak pisał kolega wyżej, odłącz głośniki i sprawdź czy protection zapali się.
Rekomendowane odpowiedzi