Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B5 AEB] Do wymiany tuleje czy cały wahacz ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam. posiadam a4 1,8t quattro 95r i od jakiegoś czasu skrzypi mi tylne zawieszenie. wiem ze to są te gumy na tym górnym trójkątnym wahaczu. I w związku z tym mam pytanie czy to trzeba wymienić cały wahacz czy wymienia sie tam tylko tuleje? proszę o odpowiedź. pozdrawiam

Opublikowano

Można wymienić same tuleje. W dziale "warsztat" albo gdzieś indziej ktoś tam pisał ze zdjęciami jak to wykonać. Poszukaj a pewnie znajdziesz. W sumie nie wiem jak to jest z QUATRO ale w normalnym jest to wymienne.

Opublikowano

Witaj kolego, w quattro można wymieć same tulejki... U góry jest ich 6 sztuk. koszt w aso około 370 PLN. Przydatna przy tym zabiegu jest praca, żeby wycisnąć i wprasować nowe tuleje.

Przerabiałem to u siebie też skrzypiało wymieniłem na oryginalne i już ponad rok jest spokój. Pozdrawiam

Opublikowano

Dokładnie koledzy mają racje! najlepiej iść do Aso oni z Etki dobiorą wszystkie tuleje (chociaż szczecze to ich zaskoczylem ze w tych modelach można wymienić same tuleje i proponowali mi sam wachacz - gorny-tylny 1 szt 500 zl :) a tuleje ok 50 za sztuke. sprawdz tylko czy nie potrzebujesz wymienic innych tuleji w pozostalych wachaczach. Co ważne w żadnym katalogu producentów tuleji (np. lemfordera) nie mają uwzględnionego tego górnego wachacza tak wiec najlepiej iśc do ASO.

ja aktualnie mam elementy i niedlugo startuje na wymiane.

pozdroo

Opublikowano

Witam,

8D0505185A x 2 sztuki

8A0505172B 1 sztuka

Sprawdz w Aso najlepiej, górne tuleje praktycznie są do dostania tylko w ASO. Pozdrawiam

Opublikowano

Witam,

Peterka prośba może podałbyś wszystkie tuleje jakie są potrzebne do tylnego zawieszenia,

na pewno innym sie przyda na przyszlość :)

pozdrawiam

yayo

Opublikowano

Witam,

Najpierw obrazki dla tych, których jeszcze tych rzeczy nie rozbierali:

505300.jpg

Górny wahacz:

8D0505185A x 2 sztuki

8A0505172B 1 sztuka

Dolny wahacz: są dwie tulejki dwuczęściowe tzn numer 2 (ta przy zwrotnicy - patrz obrazek) oraz numer 7 (patrz obrazek)

Numer 2 - 8D0505171 (2 tulejki) - 62 zł sztuka x 2

Numer 7 - 8D0511247 (2tulejki) - 58zł sztuka x 2

Numer 8 - 8D0511523 - 97zł sztuka

Do wymiany tulei konieczna prasa, szczegolnie przy dolnym wahaczu.

Pozdrawiam

Opublikowano

Peterka, podane przez Ciebie ceny potwierdzam praktycznie co do złotówki (w Bydgoszczy).

Wszystkie ASO części mają z Kulczyk Tradex, cena zależy od kursu oiro.

Warto przy zakupie domagać się rabatu, 5% to standard, jak ktoś ma już wejście to nawet 25% można wyrwać :naughty:

yayo, z przodu padają najpierw swożnie kuliste, co oznacza wymianę całego wahacza. Odradzam tanie podróbki, już lepiej używki np. z anglika.

Opublikowano

O co pytasz? :mysli:

Ceny tulei masz powyżej, o koszt robocizny pytaj w warsztacie lub zrób sam.

Opublikowano

o koszt robocizny pytaj w warsztacie lub zrób sam.

Opublikowano

Witam. Mam pytanko, czy te tyne wahacze "trojkatne" sa do wszystkich quattro a4 b5 takie same? zalezy to od silnika i rocznika b5-tki? [br]Dopisany: 31 Grudzień 2009, 10:42_________________________________________________ja mam a4 b5 1.8 t quattro z 1996r

Opublikowano

W każdym B5 Q zawieszenia są takie same (nie licząc sprężyn i amorów).

Opublikowano

czy komus bradziej spostrzegawczemu niz ja udalo sie odnalezc w dziale warsztat temat z wymiana tych tulejek ? jesli tak to prosze o linka?

Opublikowano

W dziale warsztat bodajże nie ma fotostory. Przy wymianie trzeba sie pobawić i do jednej dolnej tuleji przydaje sie prasa hydrauliczna. Trzeba poprawić po tym zabiegu zbieznosc kol tylnych. Pozdrawiam

Opublikowano

plan mialem taki zeby wykrecic ten gorny wahacz i wprasowac nowe tulejki,moge napotkac jakies problemy z wyjeciem wahacza z samochodu?skrecac to na podnosniku czy auto powinno stac na kolach przy dokrecaniu??a moze trzeba odkrecic te mocowanie pod kanapa z tylu zeby miec dostep do srub od wahacza??jakies rady??

Opublikowano

Jak ktoś chce po taniości zrobić i jeszcze udoskonalić fabrykę to polecam dotoczenie tulejek z poliuretanu. Gwarantuję, że kakie tulejki żywotnościa przewyżaszą ori a w dodatku można sobie wybrać twardość materiału z jakiego chcemy je dotoczyć. Mój teść toczy to na fora opla manty i young timera i wszyscy chwalą.