Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B6 AVF] Niepokojący odgłos przy ruszaniu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Kupiłem nie dawno auto i jedyne co mnie niepokoi to odgłos (tak jakby coś tarło) ale co mnie dziwi tylko przy ruszaniu po postoju, jak przyhamuje do zera i znowu rusze to wszystko jest ok. Czuje to pod pedałem i na początku wydawało mi się że to z okolicy prawego koła ale po paru dniach zgłupiałem i nie mam pojęcia. W tym tygodniu przymierzam się do wymiany rozrządu bo jest już na to pora a nawet za późno (90-100tyś.) i zastanawia mnie czy to nie z tamtych okolic. Może ktoś miał już coś podobnego??? Pozdr...

* nie używaj proszę wielkich liter przy nazywaniu wątków - Łukasz

Opublikowano

silnik ma zalanego moto doktora i poki sie nie rozgrzeje to trze :kox::evil:

Opublikowano

Nie strasz niepotrzebnie chłopaka. :cool1:

Jak będziesz wymieniał rozrząd wymień koło pasowe alternatora ze sprzęgiełkiem jednokierunkowym.

U mnie takie odgłosy pojawiły się jak zatarło się sprzęgiełko.

Opublikowano

A mnie się wydaje że tu chodzi o test pompy ABS :) Jeśli to jednokrotny dźwięk - podobny do przytarcia, i występuje zawsze tylko po postoju w momencie gdy ruszamy lub przejechaliśmy 1 lub 2 metry to nie masz się czym martwić - tak mają wszystkie B6 i tak ma być :D

Opublikowano

A mnie się wydaje że tu chodzi o test pompy ABS :) Jeśli to jednokrotny dźwięk - podobny do przytarcia, i występuje zawsze tylko po postoju w momencie gdy ruszamy lub przejechaliśmy 1 lub 2 metry to nie masz się czym martwić - tak mają wszystkie B6 i tak ma być :D

umnie też słychać ten dzwięk (jakby puknięcie) po postoju tylko raz potem jest spokuj :good:
Opublikowano

U mnie też jest taki dzwiek (tarcie) myślałem że to z okolic maglownicy. Jak piszecie ze to normalne to spox :)

Opublikowano
  • Autor

* nie używaj proszę wielkich liter przy nazywaniu wątków - Łukasz

OK, jestem nowym użytkownikiem i będe miał to na uwadze..[br]Dopisany: 24 Sierpień 2009, 17:02_________________________________________________wymieniam wszystko(rozrząd+wszystko zeby zrobić za jednym razem przy zdjeciu pasa) i wydałem dzisiaj 977zł jutro mam do wydania jeszcze 300zł no i jak bym chciał kupić koło pasowe i sprzegło jednokierunkowe to nastepne 300zł a oprócz tego jeszcze robocizna około 700zł :wallbash:

No i propo tego tarcia to chciałbym żeby przestało ale też na początku wydawało mi się że to z okolic maglownicy albo gdzieś tam , nie jestem w stanie sam tego zlokalizować a bardzo mnie to denerwuje chciałbym mieć wszytsko na tip top ale z kąd brać na to pieniądze.. Licze na to że jak wstawie go do mechanika i powiem o tamtym to dojdą co to jest.

Opublikowano

Podłączę się pod temat.

U mnie jest tak przy starcie i bardzo czesto podczas jazdy kiedy hamuje i odpuszczam pedał hamulca.

Czy to tak może byc?

Auto ma ABS oraz ESP

Opublikowano

A ja juz od dłuzszego czasu zastanawiałem się o co kaman z tym dzwiękiem i juz mało co mechanikowi nie zleciłem zeby mi to sprawdził a to prosze... tak ma być :) czyli do UK moge bez problemu pomykać :decayed:

Opublikowano
  • Autor

Dla mnie niestety to nie jest OK bo jakby nie było to coś rzęźi przy ruszaniu i strasznie mnie to denerwuje, napewno w niedługim czasie będe chciał to zrobić i jak dojde co to, to napewno napisze więc cierpliwie czekać. Pozdr.. :hi:

Opublikowano

Kolego A4 AVANT S-Line - ten temat był już przerabiany na forum. Zaraz po zakupie auta miałem identyczne podejście jak Twoje - strasznie wkurzał mnie w/w dźwięk i za wszelką cenę chciałem się go pozbyć. Potem naczytałem się jak to ludziska z tego powodu wymieniali wiele rzeczy: dwumas, skrzynia, sprzęgło, zawiecha (ktoś tam nawet pisał o prawidłowym przymocowaniu aku) - wydali kupę kasy a brzdęknięcie jak było tak jest.

Może i nie dałbym za wygraną ale... Krótko po tym jak zainteresowałem się tematem - wsiadłem do kilku A4 i w każdej jest to samo! Do tego opinie bardziej doświadczonych kolegów z forum...

Powtórzę jeszcze raz - to pojedyncze brzdęknięcie po każdym troszkę dłuższym postoju to test pompy ABS - to normalne i tak ma być. Teoretycznie można to sprawdzić - wypinając bezpiecznik od ABS-u, wtedy dźwięk powinien zniknąć - mimo początkowego postanowienia rozwiązania tego problemy nigdy jednak nie zdecydowałem się na taki krok (nie wiem czy pociągnie to za sobą jakieś konsekwencje ale na 99% po takiej operacji trzeba będzie podpiąć się VAG-iem i skasować błędy w module ABS).

BTW - jeśli chodzi o problem kolegi adam_kkk - jeśli jakieś hałasy pojawiają się podczas jazdy to już nie jest ten sam problem co opisany powyżej. Proponuję zacząć od podłączenia się VAG-iem i sprawdzenia błędów.

Opublikowano

ja miałem b6 i z całym szacunkiem, ale mi niec nie brzdękało przy ruszaniu, a ukręciłem nią ponad 200tysi...

Opublikowano
  • Autor

No właśnie dlatego musi ktoś na to rzucić okiem bo też nie wydaje mi się żeby taki mechaniczny dzwięk był słyszalny i wyczuwalny w 100% sprawnym aucie. Ale nie powiem, troche się uspokoiłem jak dużo osób się z tym spotykało..

Opublikowano

Ten dzwiek to normalka po dluzszym postoju ale tez nie zawsze u mnie sie pojawia.Napewno nie pojawia sie wtedy kiedy swieci sie kontrolka ABSu