Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czy jesli zegary są z benzyny, wgram wsad od diesla to po zmianie tarczy OBROTOMIERZ będzie wskazywal ok?

bo predkosciomierz wiem że tak[br]Dopisany: 02 Sierpień 2011, 15:30_________________________________________________aha, wyciągnąłem licznik kolegi VDO pół fis, są dwie kostki, podłączam do zegarów z fisem (też vdo) ale tam są miejca na 3 kostki :mysli:

Działa już wszytko o dziwo nawet temp oleju, ale świeci się skreślona żarówka na przemian z czymś tam jeszcze właśnie nie pamiętam z czym :)

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

czy jesli zegary są z benzyny, wgram wsad od diesla to po zmianie tarczy OBROTOMIERZ będzie wskazywal ok?

bo predkosciomierz wiem że tak[br]Dopisany: 02 Sierpień 2011, 15:30_________________________________________________aha, wyciągnąłem licznik kolegi VDO pół fis, są dwie kostki, podłączam do zegarów z fisem (też vdo) ale tam są miejca na 3 kostki :mysli:

Działa już wszytko o dziwo nawet temp oleju, ale świeci się skreślona żarówka na przemian z czymś tam jeszcze właśnie nie pamiętam z czym :)

Tak, jeżeli do licznika z benzyny wgrasz wsad od diesla i zmienisz tarcze na dieslowską to będzie dobrze,

Wtyczki są 3 bo ta trzecia szara jest od FIS, czyli kontrola żarówek, manetka itp. Świeci się pewnie jeszcze napis brems light i ewentualnie niski poziom płynu do spryskiwaczy trzeba podać masę na odpowiednie piny i będzie OK. :good:

Najłatwiej właśnie zrobić ful fis z 1/2fis

Opublikowano

aju, z tej środkowej wtyczki skręcasz ze sobą i podajesz do masy piny odpowiednio: 14, 15 i 16. Znika Ci BREMS LICHT, kontrola uszkodzonej żarówki i niskiego poziomu płynu. Też z tym walczyłem jak wkładałem u siebie pełnego FISa :)

Opublikowano

Ok na instruments -> adaptacje kanał 03 miałem 100% VCDS pokazał mi że mam tam zakres od 85-115% zmieniłem na 115 i narazie na krótkim dystansie spalanie średnie wzrosło z 4.4. na 5.6 jutro jak bede jechał do roboty to sprawdze jaka wyjdzie średnia ale widze że już jest lepiej bo w sumie nie chodzi mi żeby było idealnie ale okłamywanie o ok 2l to troche za dużo.

Opublikowano

pany tak na szybko gdzie jest sygnal spalania w ecu aeb 1996 rok 5 wtyczek ecu kopie temat i nic

Opublikowano

Ok na instruments -> adaptacje kanał 03 miałem 100% VCDS pokazał mi że mam tam zakres od 85-115% zmieniłem na 115 i narazie na krótkim dystansie spalanie średnie wzrosło z 4.4. na 5.6 jutro jak bede jechał do roboty to sprawdze jaka wyjdzie średnia ale widze że już jest lepiej bo w sumie nie chodzi mi żeby było idealnie ale okłamywanie o ok 2l to troche za dużo.

Zmieniałeś (lub ktoś inny) dawkę paliwa w VAG'u?

Opublikowano

tak zmieniałem

[br]Dopisany: 02 Sierpień 2011, 19:45_________________________________________________Ale vagiem delikatne korekty można robić jeżeli chodzi o wieksze wartości to tylko nastawnikiem na pompie.

Opublikowano

Tak, ale jak vagiem zmienisz wartości dawki paliwa, to też zmienia się wskazanie spalania na FIS (błędnie pokazuje) ;) Nie wiem jak bardzo zmieniłeś dawkę, ale wpisz wartość ori, czyli chyba 32768 i sprawdź jak spalanie pokazuje.

Opublikowano

Kolego a gdzie ja pisze że zmieniłem dawke paliwa pisze że w liczniku w kanale 03 zmieniłem przeliczanie zużytego paliwa ze 100% na 115% żeby pokazywał wiecej dawki paliwa nie zmieniałem. PROSZE CZYTAĆ UWAŻNIE BO POWSTAJĄ NIEPOROZUMIENIA. A dawke paliwa to przestawiałem kiedyś ale nie sobie tylko koledze ja mam idealnie na wolnych 4.0.

Opublikowano

JA:

Zmieniałeś (lub ktoś inny) dawkę paliwa w VAG'u?

TY:

tak zmieniałem

Nadal ja czytam nieuważnie?

Opublikowano

A nie kanał 30? I wartość 128 jeśli chodzi o to spalanie? Spytam jutro mojego magika jak to wygląda, coś takiego kojarze, ale nie dam głowy uciąć.

Opublikowano

Poratuje ktoś wsadem od europy VDO 8D0 920 932 F

Opublikowano

Tak, ale jak vagiem zmienisz wartości dawki paliwa, to też zmienia się wskazanie spalania na FIS (błędnie pokazuje) ;) Nie wiem jak bardzo zmieniłeś dawkę, ale wpisz wartość ori, czyli chyba 32768 i sprawdź jak spalanie pokazuje.

W którym miejscu można ta dawkę zmienić ?

Opublikowano

Witam. Pewnych przyczyn jestem zmuszony wymienić licznik. Zdecydowałem się na fis'a, nie chce mi się przeglądać 136 stron w poszukiwaniu tutoriala jak to zrobić. Był bym bardzo wdzięczny gdyby ktoś podesłał mi nr z jakimś dokładnym opisem(jeśli taki wg tu jest).

Pozdrawiam.

Opublikowano

ok panowie dam te piny do masy :oklaski:, kolega nie ma manetki ale cytuje "jak będę przykładał kabelek do masy to będą się przełączać funkcję" coś w tym jest więc który pin odpowiada za przęłączanie funkcji :mysli:

Ma ktoś wsad do europejskiego TDI + FIS? takiego pewnego że działa..??

Dodam że mam jeszcze 3 takie fisy, koszt to 50zł sztuka, jak ktoś zainteresowany to fisa można sprawdzić na miejscu :hi:

02082011714c.th.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

"jak będę przykładał kabelek do masy to będą się przełączać funkcję"

Kolega ma rację pin 17 i 18 to przełączanie funkcji a 19 to reset (szara wtyczka)

Opublikowano

czyli mam wyprowadzić mu 3 kabelki? z pinu 17, 18 oraz 19? :mysli:

Opublikowano

czyli mam wyprowadzić mu 3 kabelki? z pinu 17, 18 oraz 19? :mysli:

Tak ale nie musisz 3 mogą być 2 czyli reset i 17 lub 18 bo funkcje przełączają się w pętli tylko że jednym pinem "do tyłu" a drugim "do przodu"

Opublikowano
:) w sumie masz rację, zostało mi tylko wgranie jakiegoś wsadu z europejskiego TDI, ma ktos? podzieli sie? jak trzeba zapłacę czy coś :hi:
Opublikowano

a ogarniał ktoś z was temat wyświetlania drzwi otwartych na fisie??