Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Montaż licznika z FIS w Audi A4 B5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1. to co trza by rozebrac ? caly tyl?

2. a jeszcze jedno pytanie odometr w k-can comander to przebieg ? bo w starym liczniku mialem inny, w nowym mam innu a tu inny minimalnie sie rozni od tego co mam w liczniku ale jednak, chcialbym sobie ustawic org przebieg bo jednak wszedzie mam popisane wymiany przy ilu

3. a jak mam licznik z bialym podswietlaniem to na postoju nie powinno mi pokazywac spalania l/h

1. Jeśli chodzi o klapę to niestety tak, ale mi wydaje się, że od zamka powinien iść jakiś przewód. Z tego co kojarzę to w rygiel wchodziła kostka z dwoma przewodami a w zamek z kluczem kostka z 3 przewodami.

Samo przeprowadzenie przewodów do klapy w avancie to droga przez mękę :D

Trzeba ściągnąć całą tapicerkę z klapy + trochę tapicerki już wewnątrz a to ciężko ściągać.

2. ODOMETER = Przebieg.

Jak ustawisz w K+CAN taki jaki miałeś wcześniej to on i tak będzie się nieco różnić, zaokrągli czy coś takiego. W granicach +/- 100km.

3. Nie. Miałem 1/2 FIS VDO, mam pełny FIS też VDO i nie pokazuje w L/H. Prędkości max też nie pokazuje.

---------- Post dopisany at 15:03 ---------- Poprzedni post napisany at 14:52 ----------

Cytat z książki:

9486776006_0cfd5a1be3_o.jpg

9486775756_c3dd6e8bbd_o.jpg

• Odpowiedzi 14,2 tys.
  • Wyświetleń 1,1 mln.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

a nie ma jakiejs jeszcze pamieci a cpu o przebiegu, mam zmasowane klocki a nie wiem czemu na fisie mi wyskakuje o zuzytych klockach takie kolko jakby w nawiasach na pomaranczowo

Opublikowano

Oprócz licznika w b5 nigdziee indziej nie ma info o przebiegu

To coś zle skasowałeś bo ja kiedyś zmasowalem kable w nadkolach o przestało dudnic wiec coś musiałeś poknocic

Opublikowano
Oprócz licznika w b5 nigdziee indziej nie ma info o przebiegu

To coś zle skasowałeś bo ja kiedyś zmasowalem kable w nadkolach o przestało dudnic wiec coś musiałeś poknocic

a jest roznica w ktorym momencie polaczylem kable do masowania, bo wczesniej widzialem jakies rozpiski do masy, a j te kable ktore do masy polaczyelm zaraz za zegarami i wtedy jedyn kablem puscilem pod dechce i do masy

w nadkolach ??

Opublikowano

Bo ja mam pociągnięta instalacje ori i jak się mi przełamał przewód do klocków to zeby mnie nie raziła kontrolka to wyciągnąłem z nadkola zaślepkę i tam są kostki od kontroli klocków i abs i zmostkowalem przewody w kostce i przestało świecić

Opublikowano

No w nadkolach jak pokazałem w poście http://a4-klub.pl/uklad-elektryczny-16/all-b5-efekt-wymiany-licznika-fis-6227/index406.html#post3712177

ale to jak masz klocki z kablem, jak nie to wystarczy przewód z licznika do masy dać. Może blacha do której się podpiąłeś nie ma masy.

---------- Post dopisany at 23:11 ---------- Poprzedni post napisany at 23:10 ----------

Było kupić VDO :grin::grin::grin::decayed::decayed::decayed::decayed::decayed::grin::grin::grin:

Opublikowano

Ty czekaj bo chyba kontroli klocków się nie masuje tylko zwiera bo właśnie starcie klocka powoduje ze zatopiony w nich drut dotyka tarczy i masę lapie to może właśnie nie masować a mostkowac

Opublikowano
Ty czekaj bo chyba kontroli klocków się nie masuje tylko zwiera bo właśnie starcie klocka powoduje ze zatopiony w nich drut dotyka tarczy i masę lapie to może właśnie nie masować a mostkowac

No właśnie nie. Bo by dotykał tylko przy hamowaniu.

Zaufaj mi, jestem inżynierem :grin:

Opublikowano

To jak to działa ? Bo nie kumam teraz

Opublikowano

Piteros, a Ty w ogóle masz schemat instalacji? Tam naprawdę wszystko ładnie i czytelnie można znaleźć.

Na czerwono są zaznaczone klocki i przewody.

9487603801_f674af6c95_o.jpg

---------- Post dopisany at 23:31 ---------- Poprzedni post napisany at 23:28 ----------

Działa to tak, że zostaje przerwany przewód w jednym lub drugim klocku i masa na licznik przestaje być podawana a licznik rzuca błąd.

W teorii przy hamowaniu to zostaje obrób zwarty i błąd powinien zniknąć, ale w praktyce to po sztucznym zwarciu przewodów błąd mijał dopiero po kolejnym włączeniu zapłonu, więc podczas jazdy gdy wyskakuje błąd i zaczynamy hamować a tym samym zwieramy obwód to błąd nie znika.

Opublikowano

No i wszystko jasne , mogłem iść na studia a nie do Policji bo teraz już mi się nie chce:decayed:

Opublikowano

Mogłem iść do woja a nie na studia i teraz też bym odhaczał dni do emerytury. :wink:

Ale teraz to już mi się nie chce bo moje "plecy" już są na emeryturze.

Opublikowano
Mogłem iść do woja a nie na studia i teraz też bym odhaczał dni do emerytury. :wink:

Ale teraz to już mi się nie chce bo moje "plecy" już są na emeryturze.

ja jestem w woju i co z tego, moge liczyc dni ale do 12 lat ;/

bylem u elektryka zeby mi zrobil emulator i mowil ze ten symbol irf530n nie zgadza sie z symbolem na rysunku. ze tu jest polarny a tam nie polarny cos takiego, jak to tam ma byc zeby mi nie spierdo..

a co okladzin to wogole nie zmasowalem bo zapomnialem ;p

Opublikowano

No wiesz, ja w rodzinie mam prawie samych wojskowych w poprzednim pokoleniu, ledwo przed 50 a każdy poszedł na emeryturę.

Tylko mnie głupiemu i pozostałemu kuzynostwu czyli kolejnemu pokoleniu kazali leźć na studia. No, ale jak w końcu system emerytalny Bismarka jebnie, czyli wyłudzanie pieniędzy w postaci kolejnego podatku licząc, że obywatel umrze zanim tam dojedzie, to się wtedy pośmiejemy.

No i sam widzisz dlaczego drze ryja o hamulcach ;)

Opublikowano

Witam,

Mam taki problem. Otóż jestem po wymianie licznika, stary fis przestał chodzić, wymieniłem na sprawny, ze starego nic nie szło odczytać. Chodzi o to że Fis nie pokazuje mi rezerwy płynu do spryskiwaczy oraz płynu chłodniczego. Czy może być tak że nie było to nigdy podpięte? Jeżeli tak to w jaki to sposób zrobić żeby chodziło?

FIS jest 26 pinowy. Chodzi o to który kabelek do którego styku sprawdzić, przeczyścić a może i dorobić w razie jego braku.

Opublikowano

no ja okladziny z jednej strony mam na stale zmasowane w nadkolu bo jest gdzies przerwa w wiazce

co za diabel kazal im scalic w jedno kable od abs i okladzin ??

Opublikowano
no ja okladziny z jednej strony mam na stale zmasowane w nadkolu bo jest gdzies przerwa w wiazce

co za diabel kazal im scalic w jedno kable od abs i okladzin ??

Dlatego ja wyciągałem całą wiązkę, w sumie z nadkola tylko dwie wtyczki i w kole to samo, gdzieś 80cm kabla. Tak jak to wcześniej pokazywałem.

ABS działa bo jest super zabezpieczony i to montowałem z powrotem, ale przewody okładziny to kpina.

Uciąłem wtyczki okładzin z obu końców, wlutowałem przewód z jakiegoś urządzenia co żywot skończyło i jest super. Byle przekrój był większy a izolacja porządna, to skutecznie przedłuży żywot przewodów.

UWAGA!!! Nie polecam brać kabli z urządzeń typu suszarka, prostownica, lokówka czy cokolwiek co użytkowała kobieta. Te kable z góry traktować należy jako zepsute. Do urządzeń dla kobiet powinni dawać przewód jak do betoniarki a i ten pewnie baby popsułyby.

Tak przygotowane nowe przewody było trzeba przez uszczelkę gumową przecisnąć, oczywiście jeszcze bez wlutowanych kostek.

Ja zrobiłem małą dziurkę, przeciskałem przewody, wlutowałem kostkę i to zabezpieczyłem klejem (po obu stronach) do uszczelniania szyb bo taki akurat miałem, ważne aby zostawał elastyczny.

Całość paskami zip przymontowałem w kilku miejscach do przewodu ABS i gra gitara.

W sumie można by było wziąć przewód 4 żyłowy w porządnej izolacji i wywalić też ten od ABS zamieniając na nowy, ale akurat nie miałem.

BTW. I tak musiałem po obu stronach bo przecież za łatwo by było gdyby tylko jedna strona padła.

---------- Post dopisany at 14:01 ---------- Poprzedni post napisany at 13:47 ----------

Ja Cię wcale nie namawiam, ale to szybka naprawa. :wink:

Dłużej zajmuje podnoszenie obu stron i ściąganie/zakładanie koła niż operacja na przewodach.

9491969881_3b4caa10aa_o.jpg

Opublikowano
[UWAGA!!! Nie polecam brać kabli z urządzeń typu suszarka, prostownica, lokówka czy cokolwiek co użytkowała kobieta. Te kable z góry traktować należy jako zepsute. Do urządzeń dla kobiet powinni dawać przewód jak do betoniarki a i ten pewnie baby popsułyby.

:polew::polew::polew:

+10 :guma:

skad ja to znam

moja to takie paciorki na przewodach wiaze ze ja bym tak nie umial mimo ze bardzo bym tego chcial

:lol1:

Opublikowano

One nawet mają końcówki zapobiegające ukręceniu przewodu. NIC Z TEGO.

A facet będzie miał maszynkę do golenia i 30 lat używania później jedyne co go zaskoczy to to, że można wyjąc ostrze i wywalić włosie uzbierane przez lata :D

29101_jak-prostowac-bekon.jpg

Opublikowano

No wiesz, ja w rodzinie mam prawie samych wojskowych w poprzednim pokoleniu, ledwo przed 50 a każdy poszedł na emeryturę.

Tylko mnie głupiemu i pozostałemu kuzynostwu czyli kolejnemu pokoleniu kazali leźć na studia. No, ale jak w końcu system emerytalny Bismarka jebnie, czyli wyłudzanie pieniędzy w postaci kolejnego podatku licząc, że obywatel umrze zanim tam dojedzie, to się wtedy pośmiejemy.

No i sam widzisz dlaczego drze ryja o hamulcach ;)

z tego co widze to kazdy wojskowy odradza wojska swoim dzieciom, i kaze na studia isc(moze zeby miec wyzszy stopien :P), ale niestety musze przyznac ze w dzisiejszym wojsku to same plecaki czyli zip-y(znajomosci i plecy)

no a ja juz auto skrecilem dzisiaj nareszczie

zrobione:

-fis

-tempo

-grzane lustra

nawiasem jak podepne lustra to regulacja nie chodzi w calym zakresie nie wiem co wykombinowac, bo nie moge nawet ich ustawic dobrze

a mi wyswietlacz im dluzej chodzi tym bardziej tak jakby gorzej pokazuje

a i o co chodzi juz kilka razy mialem tak ze sensor sie nie zapalazl i temp rosla oleju, dzisiaj tak dlugo sie sens nie wlaczalam ze zgasilem auto i drugi raz odpalilem to kontrolka oliwy sie pokazala i temp spadla co jest ?