Miiikus Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Witam wszystkich. Wczoraj miałem troche czasu i postanowiłem wziąść się za wyjęcie turbiny. Wszystko wskazywało że łatwo mi chyba pójdzie aż do momentu kiedy turbina została włożona w imadło (aby się na boki nie telepała) i spsikana ciepła jej stona odrdzewiaczem. 2 godziny pozostawiona w odrdzewiaczu i wielki zonk. Po tych 2 godzinach nie chce się rozebrać. Teraz pytanie do was co mam robić aby to zdechłe dziadostwo rozebrać do końca i ożywić??
Dev Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 w swoich warunkach warsztatowych to mozesz ja tylko rozebrac I zlozyc, ewentualnie dokladnie wyczyscic ale czy to da wymierny wynik to nie wiem ze srubami od strony goracej zawsze jest klopot, musisz jeszcze ja troche "pomoczyc"
Miiikus Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Śruby odkręciły się nawet dobrze gorzej jest z rozpołowieniem części ciepłej z zimną nie było problemu. Regenerować sam to ja nie chce tylko wyczyścić bo się łopatki przycinają. A jeszcze takie pytanie dotyczące wirnika turbiny. Jaki powinien być luz wirnika bo u mnie jest około 1 milimetra poprzecznie.
marewel Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Włóż ja na parę dni do wiadra z ON.
taktuś Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Tylko palnik doraźnie pomoże, za każdym razem miałem problem w kilku turbinach z rozdzieleniem części ciepłej od zimnej, delikatne podgrzanie krawędzi części ciepłej po obwodzie skutkowało już po kilku sekundach bezproblemowym rozdzieleniem tych części turbiny. Pomoże nawet butla turystyczna z wężem i odpowiednią końcówką
Miiikus Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Podgrzewania jeszcze nie próbowałem, a miałem taki zamiar. Mam odpowiedni sprzęt (butle gazowe) i teraz mam pytanie czy tam się nic nie uszkodzi jak będe podgrzewał obudowe turbiny "chodzi mi o łożyska" czy sie nie rozwalą??
DeeJay_Kill Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Faktycznie - popieram taktusia, u mnie było to samo - podgrzanie palnikiem, puknięcie małym młotkiem i po problemie;)
rav Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 ... i teraz mam pytanie czy tam się nic nie uszkodzi jak będe podgrzewał obudowe turbiny "chodzi mi o łożyska" czy sie nie rozwalą?? Nic sie nie rozwali jaśli będziesz to robił z rozsądkiem.
Gość Zimny Chirurg Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Opublikowano 27 Sierpnia 2009 Śruby odkręciły się nawet dobrze gorzej jest z rozpołowieniem części ciepłej z zimną nie było problemu. Regenerować sam to ja nie chce tylko wyczyścić bo się łopatki przycinają. A jeszcze takie pytanie dotyczące wirnika turbiny. Jaki powinien być luz wirnika bo u mnie jest około 1 milimetra poprzecznie. 1 mm poprzecznie to norma. Znika pod ciśnieniem oleju podczas pracy gdzie wtedy łożyskiem saje sie olej. Gorzej jak byś miał luz wzdłużny. To juz całkiem złom i całkowita regeneracja. Pozdro ZC
Miiikus Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2009 Dzięki wielkie wszystkim za rady i podpowiedzi turbina przeczyszczona a autko śmiga jak szalone :>. Temat uważam za zamknięty
Rekomendowane odpowiedzi