Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 AFN] Bardzo głośno w czasie jazdy - czy to tak ma być?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam taki przypadek w swoim audi a4 19 TDI 110 KM 4 automat. W czasie jazdy na 4 biegu po przekroczeniu prędkości 110 km/godz. i obrotów 2200 do 135 km/godz. i 2700 jest straszne buczenie silnika i głośna praca jakby miało nastapić przełączenie na kolejny bieg a po dojściu do 140 km/godz i obor. 2800 jest już cicho.

Jechałem manualem i bylo bardzo cichy w tych przedziałach a u mnie w automacie tragedia. Albo nie przekraczać 110 km/godz. albo jechać 140.

Co to moze być?

Opublikowano

kolega ma też manual i jest cicho moze ktoś odpowie i coś poradzi[br]Dopisany: 30 Sierpień 2009, 15:20_________________________________________________Dzisiaj rozmawiałem z mechanikami - diagnoza

1- albo skrzynia żle synchronizowany 4 bieg ( ale w automacie no nie wiem)

2 - albo turbina

Może pomożecie o co w tym chodzi?

Opublikowano

mam 4-biegowy automat i nie ma tego problemu...

Opublikowano

Niesamowite

Opublikowano

No więc co to moze być - przyznam się, że jest to bardzo nieprzyjemne jeździć w takim komforcie . Albo do 110 albo 140 km/g

- Czemu Pan jechał 160?

- Panie władzo, bo przy 130 mam głośno w aucie.

:polew:

U mnie takiego czegoś nie stwierdziłem.

Opublikowano

Sprawdziłbym stan plecionki, układu wydechowego i jego zawieszenia oraz poduszki układu napędowego :mysli: Jak poszperasz na forum to dużo znajdziesz na ten temat.

Opublikowano

Zmieniałem. Właściwie to nie wiem czy to silnik. Bardzo ładnie pracuje na wolnych i pięknie sie zachowuje w czasie jazdy.

Jedyny mankament to właśnie to buczenie jakby miało nastapić przełączenie na wyzszy bieg albo brakowało doładowania czy coś takiego. Kurde bardzo nieprzyjemne.Trace cały urok jazdy Audi.

Opublikowano

gdyby przeładowywała to odrazu wskoczył by tryb awaryjny i autko by nie jechało a z tego co kolega pisze z moca jest wszystko ok pozatym gdybac mo my sobie mozemy kolega musi koniecznie podpiac autko pod vaga

Opublikowano

Racja - sprawdź, czy są błędy w skrzyni VAG'iem.

Opublikowano

a moze to problem kol?

Niesamowite

odpowiedzi tego typu powinny byc odrazu kasowane....

Opublikowano

Ja jak miałem padniete łożysko to było identycznie do 90km/h było cicho potem robiłe się głośno w przedziale od 90-140km/h jak jechałem szybciej to znów cicho. Jak wymieniłem łożysko to aż nie mogłem się nadziwić jak w aucie jest cicho bez względu na predkość.

Opublikowano

Opony są półtoraroczne, dźwięk nie przypomina łożysk poza tym tak zachowuje się odkąd go kupiłem. Serwis Audi nic nie znalazł ale mnie skasował ojjj. A inni fachowcy to najchętniej rozebraliby mi go na części.

Buczenie podobne jest do dziurawego tłumika ale przejrzałem cały układ i jest ok.

Dlatego szukam pomocy na forum. Szczerze mówiąc jestem trochę zniesmaczony tym zachowaniem Audi ale mam nadzieje , ze z pomocą forum znajdę chorobę i wyleczę mojego przyjaciela.

Zdaję sobie sprawę , że przy przebiegu 220 tyś ( chyba ) i 11 latach może być wiele usterek ale musi być ktoś kto mi pomoże bo przecież Audi to Audi a nie maluch. [br]Dopisany: 06 Wrzesień 2009, 11:05_________________________________________________Kolejna wskazówka - na postoju przy tych samych obrotach buczenie takie jak podczas jazdy

Opublikowano

Kolega mi sprawdzał i oprócz za niskich wolnych obrotów o 30 i konta wyp.zapłonu zamiast 50 jest 30 wszystko jest ok.

Mogę wyeliminować skrzynie bo na postoju jest taki sam hałas jak w czasie jazdy. Podejrzany jest silnik albo turbina. Silnik w czasie testów kręcony do 4 tyś obr/min na 2 biegu nic nie wykazuje. Ciągnie bardzo ładnie , turbina daje co ma dawać moze z małymi odchyłami ale w normie. A dżwiek po przekroczeniu 2200 obr to jakby dziura w tłumiku ale jej nie ma. I szukam juz tak wiatru w polu od kilku miesiecy i mam dość.

Moze silnik był kiedyś rozbierany i robiony i po złożeniu juz tak jest. Nie wiem już gdzie i czego szukać i sprawdzać.