Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Utrata mocy i kompetencji w ASO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dla uzupełnienia: ten powyżej to prawnik, który takimi sprawami zajmuje się zawodowo.

To nie są porady ciotki klotki, która coś słyszała ale nie jest pewne co i gdzie.

Opublikowano
  • Autor

jeżeli samochód kupiłeś jako konsument [czyli w celu niezwiązanym z działalnością gospodarczą], to skorzystaj nie z gwarancji, a z uprawnień związanych z odpowiedzialnością sprzedawcy za zgodność towaru konsumpcyjnego z umową [uSTAWA z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu cywilnego]. wystarczy, że zgłosisz to na piśmie w salonie, w którym kupiłeś samochód [nie w serwisie!].

wówczas ma zastosowanie art. 10 tej ustawy i tym samym nawet jeżeli 2 lata upłyną, to liczy się czas zgłoszenia usterki - wówczas przerywa to bieg terminu przedawnienia.

Auto jest w leasingu i kupione na jednoosobową działalność gospodarczą, tzn. amortyzuje się, odliczenia paliwa, przeglądy itp

Rozumiem, że w takim przypadku, powyższe uregulowania nie obowiązują?

Opublikowano

niestety, ale nie obowiązują.

obowiązują Cię zatem ogólne warunki gwarancji KT oraz rękojmia z Kodeksu cywilnego [która już niestety wygasła].

pomimo tego, że nawet jeżeli przetrzymają Twój samochód do końca gwarancji, to nie tracisz tych uprawnień - liczy się data zgłoszenia usterki. jeżeli usterka pojawiła się w dniu objętym gwarancją, to obowiązek naprawy istnieje nawet jeżeli w czasie naprawy gwarancja wygasła.

jeżeli samochód naprawiałeś już trzykrotnie, to masz skuteczne roszczenie [żądanie] wymiany całego silnika na nowy. z tego co pamiętam OGW KT w 2007 r. były tak skonstruowane.

jeżeli sam nie czujesz się na siłach skorzystaj z kancelarii, która zajmuje się takimi zagadnieniami.

Opublikowano
  • Autor

niestety, ale nie obowiązują.

obowiązują Cię zatem ogólne warunki gwarancji KT oraz rękojmia z Kodeksu cywilnego [która już niestety wygasła].

pomimo tego, że nawet jeżeli przetrzymają Twój samochód do końca gwarancji, to nie tracisz tych uprawnień - liczy się data zgłoszenia usterki. jeżeli usterka pojawiła się w dniu objętym gwarancją, to obowiązek naprawy istnieje nawet jeżeli w czasie naprawy gwarancja wygasła.

jeżeli samochód naprawiałeś już trzykrotnie, to masz skuteczne roszczenie [żądanie] wymiany całego silnika na nowy. z tego co pamiętam OGW KT w 2007 r. były tak skonstruowane.

jeżeli sam nie czujesz się na siłach skorzystaj z kancelarii, która zajmuje się takimi zagadnieniami.

Usterka została zgłoszona już przy okazji pierwszej zmiany oleju. No i była sukcesywnie odnotowywana w historii auta. W tej chwili jest już co najmniej 6 uwag o utracie mocy. Trudno nazwać, że za każdym razem to była naprawa silnika, w sumie to do tej pory robili NIC.

Opublikowano

śmiało można już wystąpić o nowy silnik.

Opublikowano

Aso Aso nie równe. Które ASO w Wawie prowadzi Ci tą naprawę? Nie lej do baku BP ulepszonego, a napewno Shella i Łukoila - to jest najgorsze ścierwo.

Opublikowano
  • Autor

Aso Aso nie równe. Które ASO w Wawie prowadzi Ci tą naprawę? Nie lej do baku BP ulepszonego, a napewno Shella i Łukoila - to jest najgorsze ścierwo.

"Auto Unia"

To jakie paliwo i jakich koncernów jest najbezpieczniejsze dla naszych tdi?

Zwykłe BP? Orlen?

Rozumiem, że zdecydowanie odradzacie wszelkie 'polepszacze' w paliwie?

Opublikowano

Ciężka sprawa,tylko współczuć...

Nowe auto,człowiek się raduje,a tu takie numery z autem i z ASO.

Wez może pod uwagę porady meszrum-a...

Powodzenia i ostatecznego sukcesu. :hi:

Opublikowano

Ciśnij doi ASO na wymianę pompowtryskow.

Opublikowano
  • Autor

Dostałem informację z ASO, że wymieniają chłodnicę spalin. Podejrzewają, jakieś nieszczelności, które mają tłumaczyć ten bardziej 'tubalny' dźwięk pracy auta i spadek mocy.

Opublikowano

u mnie wymieniali jeszcze zawór recyrkluacji spalin, byl nieszczelny, zobacz czy przy zaworze nie masz sadzy.

Opublikowano
  • Autor

u mnie wymieniali jeszcze zawór recyrkluacji spalin, byl nieszczelny, zobacz czy przy zaworze nie masz sadzy.

Nie mam dostępu do auta - przekazałem im Twoją sugestię telefonicznie.

Opublikowano

nie chce moze za wczsnie nic mowic bo jeszcze u siebie nie sprawdzilem ale z tego co masz wpisane w podpisie to widze ze spalanie tego auta masz jakies po byku :blink: 8,5 litra w trasie ? :blink:tyle to plai 3.0 TDI jak nie mniej :rolleyes:

Opublikowano

mi tez pali ok 8,5 i wiecej bo troche go cisne

Opublikowano
  • Autor

nie chce moze za wczsnie nic mowic bo jeszcze u siebie nie sprawdzilem ale z tego co masz wpisane w podpisie to widze ze spalanie tego auta masz jakies po byku :blink: 8,5 litra w trasie ? :blink:tyle to plai 3.0 TDI jak nie mniej :rolleyes:

Spalanie w trasie jest 8.5l jak nie cisnę, a jak się zagalopuję to tak do 9.5l/10l

Opublikowano

No to cos masz nie teges bo jechalem dzis na budowe w sumie zrobilem 60km z czego 1/3 po miescie na trsce tempomat na 120 bylo tez pare dosc mocnych przyspieszen i pokazalo 6,5

Opublikowano
  • Autor

No to cos masz nie teges bo jechalem dzis na budowe w sumie zrobilem 60km z czego 1/3 po miescie na trsce tempomat na 120 bylo tez pare dosc mocnych przyspieszen i pokazalo 6,5

Może jest to związane z tą utratą mocy i ew rozszczelnieniem??

Jakbym nie jechał, to spalanie nie spadnie poniżej 8l/100km.

Opublikowano

to dzwon do nich i to tez im powiedz.To duuuzo za duzo.Jak sie postaram to 8 litrow pali mi 320 konne Subaru STI

Opublikowano
  • Autor

No to wymienili chłodnicę spalin i nadal jest to samo!

A co ciekawsze, nie mają już zupełnie pomysłu, gdzie dalej szukać i co diagnozować i wymieniać.

Zaproponowałem wtryskiwacze. Dostałem odpowiedź, że taką decyzję muszą podjąć 'fachowcy'.

Opublikowano

Zawór recyrkulacji spalin, chłodnica spalin, czujniki wszelkiego rodzaju, brak mocy, start od 2,5tys itp skąd ja to znam :wallbash:

moje użytkowe BRD z 2006 roku z przebiegiem 56tys km nadal cierpi na braki mocy....

nie ma kompletnie ciągu w chwili gdy turbo powinno zacząć pracować....

wypaliłem DPF /miał 95% zapełnienia/ i nadal auto nie ma pełni mocy.....

wkręca się powyżej 2000obrotów ;/ ARL objeżdza go 2razy.....

nie wiem już gdzie szukać :/

p.s.

BRD Ałdi chyba się nie udał, wszelkie defekty są winą klientów -

z takim podejściem do tematu marka traci wszelkie pozytywne,

wypracowane przez lata cechy niezawodności itp.....