Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ADR] Kontrolka ciśnienia oleju - jeszcze raz

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawa dość pilna, bo czeka mnie dłuższa trasa :(

Od jakiegoś czasu, jak postoje sobie w korku (obroty 1-1,5k) to w rożnych odstępach czasu jazdy słyszę "brzęczek x 3" i zapala się kontrolka. Problem znika po ponownym uruchomieniu silnika.

Dziś na dodatek, dwa razy, zapaliła się owa kontrolka + brzeczek w czasie jazdy, ale zgasła po chwili (prędkość nie duża, obroty około 2k).

Filtr wymieniony, olej prawie nówka (jakieś 2 tys. km)

Ktoś jest w stanie mi pomóc ?

Z góry przepraszam jeśli gdzie kiedyś był taki wątek, ale ja niestety nie znalazłem :wallbash:

Opublikowano

prawdopodobnie czujnik do wymiany

ale najpierw nalezy wpiąć manometr i sprawdzić cisnienie oleju na wolnych, średnich i wysokich obrotach

Opublikowano

Ehhh... oby to był czujnik.

Miałeś z tym styczność ? Mogę sobie pozwolić na kolejne 2 tys. km ?

Czytając "Sam naprawiam" wspólnym czynnikiem wydaje się być czujnik (ale wiem... LEPIEJ być ostrożnym - tylko że ja jutro muszę JECHAĆ :( )

Opublikowano

też to mam i gdzieś kiedyś wyczytałem że jeśli kontrolka sie zaświeci i sama zgaśnie ewentualnie gaśnie po wyłączeniu i odpaleniu silnika to prawdopodobnie nie jest to nic powaznego (jak pisze devastation pewnie czujnik) i można kontynuować jazdę, problem pojawia się gdyby kontrolka nie chciała zgasnąć. Czytałem też na forum posty o tym jak zignorowano taką zapalającą kontrolkę podczas jazdy i kilka kilometrów dalej silnik powiedział goodbye. Przed długą trasą lepiej sie wybrać na pomiar cisnienia oleju i byc pewnym, bo może się zdarzyc tak że jest ssak przytkany w misce i jest za niskie ciśnienie.

wspomniałeś sobie w pore :gwizdanie:

Opublikowano

wspomniałeś sobie w pore :gwizdanie:

dopóki pojawiało się tylko w korkach, to darowałem to sobie, bo rzadko śmigam po mieście. Ale dzisiejsze zachowanie skłoniło mnie do myślenia ;)