frantic Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 Sprawa dość pilna, bo czeka mnie dłuższa trasa Od jakiegoś czasu, jak postoje sobie w korku (obroty 1-1,5k) to w rożnych odstępach czasu jazdy słyszę "brzęczek x 3" i zapala się kontrolka. Problem znika po ponownym uruchomieniu silnika. Dziś na dodatek, dwa razy, zapaliła się owa kontrolka + brzeczek w czasie jazdy, ale zgasła po chwili (prędkość nie duża, obroty około 2k). Filtr wymieniony, olej prawie nówka (jakieś 2 tys. km) Ktoś jest w stanie mi pomóc ? Z góry przepraszam jeśli gdzie kiedyś był taki wątek, ale ja niestety nie znalazłem
Dev Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 prawdopodobnie czujnik do wymiany ale najpierw nalezy wpiąć manometr i sprawdzić cisnienie oleju na wolnych, średnich i wysokich obrotach
frantic Opublikowano 8 Września 2009 Autor Opublikowano 8 Września 2009 Ehhh... oby to był czujnik. Miałeś z tym styczność ? Mogę sobie pozwolić na kolejne 2 tys. km ? Czytając "Sam naprawiam" wspólnym czynnikiem wydaje się być czujnik (ale wiem... LEPIEJ być ostrożnym - tylko że ja jutro muszę JECHAĆ )
cobradd Opublikowano 8 Września 2009 Opublikowano 8 Września 2009 też to mam i gdzieś kiedyś wyczytałem że jeśli kontrolka sie zaświeci i sama zgaśnie ewentualnie gaśnie po wyłączeniu i odpaleniu silnika to prawdopodobnie nie jest to nic powaznego (jak pisze devastation pewnie czujnik) i można kontynuować jazdę, problem pojawia się gdyby kontrolka nie chciała zgasnąć. Czytałem też na forum posty o tym jak zignorowano taką zapalającą kontrolkę podczas jazdy i kilka kilometrów dalej silnik powiedział goodbye. Przed długą trasą lepiej sie wybrać na pomiar cisnienia oleju i byc pewnym, bo może się zdarzyc tak że jest ssak przytkany w misce i jest za niskie ciśnienie. wspomniałeś sobie w pore :gwizdanie:
frantic Opublikowano 8 Września 2009 Autor Opublikowano 8 Września 2009 wspomniałeś sobie w pore :gwizdanie: dopóki pojawiało się tylko w korkach, to darowałem to sobie, bo rzadko śmigam po mieście. Ale dzisiejsze zachowanie skłoniło mnie do myślenia
Rekomendowane odpowiedzi