Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B6] Wycena - nieoryginalne części w kosztorysie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaczne może od tego, że kobieta manewrując na parkingu uderzyła w moje auto i uciekła z miejsca wypadku. Numery sprawcy oraz model i kolor auta zostały podane na policje.

Żeby przyspieszyć likwidacje szkody zgłosiłem ją u swojego ubezpieczyciela (PZU) z AC z zaznaczeniem, iż sprawca uciekł i policja prowadzi postepowanie w tej sprawie.

Polise mam wykupiona z opcji "warsztat" i podałem ASO Audi jako jednostke w która będzie naprawiac szkode.

Po tym wszystkim pojechałem do ASO Audi gdzie zwrócono mi uwagę, iż na wycenie są wyszczególnione zamienniki i jeśli ubezpieczyciel sie nie zgodzi na zastosowanie oryginalnych czesci Audi to będę zmuszony do pokrycia róznicy w cenie z swojej kieszeni. Po napisaniu odwołania dostałem negatywną odpowiedź w mojej sprawie :angry:

Uszkodzone zostały oryginalne części Audi i chcę aby naprawa również uwzgledniała je w swojej wycenie a nie zamienniki :wallbash:

Co radzicie dalej zrobić ?

Opublikowano

Zupelnie z praktyki podpowiem Koledze - tego rodzaju rzeczy jak naprawa z wlasnego AC nigdy nie rob.

Problem polega na tym, ze Twoj ubezpieczyciel sprobuje zrobic regres na OC sprawcy. Jezeli okaze sie ze ubezpieczyciel sprawcy uzna, ze odszkodowanie jest za duze i wyplaci Twojemu ubezpieczycielowi np 1 zl mniej to niestety, Twoje znizki na AC przepadaja. Takze uwaga na to!

Proponowalbym jednak poczekac i zrobic auto z OC sprawcy.

pozdrawiam

Michal

Opublikowano

Tak zupełnie zbaczając z tematu, to roszczenie regresowe będzie dotyczyło Pani, która zbiegła z miejsca kolizji.

Ad. zamienników, to w skromnym ujęciu zagadnienia nie dotyczą wszystkich części, a "na bogato" uwarunkowania prawne ten temat rozstrzygają na korzyść poszkodowanego.

Pozdrawiam

arielka

Opublikowano

teoretycznie wg. prawa jeśli miałeś oryginalne części to też takie powinni Ci policzyc.

Więcej powiem jak skończy się mój przypadek, ale nie odpuszczę i sprawę cywilną im założę jak nie pójdą na ugodę. W większości przypadków sąd przychyla się do poszkodowanego. Chciałbym zaznaczyc iż w sprawie cywilnej nie trzeba nam żadnego prawnika( dopiero do odwołań) tylko trzeba dobrze pismo napisac podeprzec się artykułami i już :)

Opublikowano

W mojej sprawie otrzymałem pismo, iż PZU wyraża zgodę na użycie do naprawy oryginalnych części AUDI po udokumentowaniu zakupu w ASO.

Opublikowano

W mojej sprawie otrzymałem pismo, iż PZU wyraża zgodę na użycie do naprawy oryginalnych części AUDI po udokumentowaniu zakupu w ASO.

juz sie boje odzywac bo sie podobno madrzyłem w innym temacie :D

:polew:

ale potworze. to ze oni sobie warunkuja zgode jakimis fakturami to sobie moga pisac.

nikt nie kaze Ci naprawiac ani tym bardziej dokumentowac naprawy. kolega slusznie zauwazyl ze uszkodzone sa czesci oryginalne i takie a nie inne ceny powinny trafic do kosztorysu.

inna sprawa ze dopoki nie wykryja sprawcy to naprawa podlega prawom ogolnych warunkow AC ktore podpisales. i jezeli tam jest zapis o uzyciu zamiennikow to nic nie wywalczysz. ja bym najpierw dotarl do sprawcy a potem walczyl bo z AC duzo nie powalczysz bo to tylkko umowa miedzy Toba a ubezpieczalnia ;]

Opublikowano

juz sie boje odzywac bo sie podobno madrzyłem w innym temacie :D

:polew:

i co to ma wspólnego z moim tematem ?

ale potworze. to ze oni sobie warunkuja zgode jakimis fakturami to sobie moga pisac.

nikt nie kaze Ci naprawiac ani tym bardziej dokumentowac naprawy. kolega slusznie zauwazyl ze uszkodzone sa czesci oryginalne i takie a nie inne ceny powinny trafic do kosztorysu.

Jak słusznie zauważyłeś dalej naprawa oparta jest na ogólnych warunkach ubezpieczenia AC, więc dotyczy Cie to co w niej jest zawarte ...

inna sprawa ze dopoki nie wykryja sprawcy to naprawa podlega prawom ogolnych warunkow AC ktore podpisales. i jezeli tam jest zapis o uzyciu zamiennikow to nic nie wywalczysz. ja bym najpierw dotarl do sprawcy a potem walczyl bo z AC duzo nie powalczysz bo to tylkko umowa miedzy Toba a ubezpieczalnia ;]

W ogólnych warunkach ubezpieczenia jest zapis :

"w razie dokumentowania naprawy pojazdu rachunkami bez uprzedniego uzgodnienia z PZU SA, o którym mowa w pkt 1, ustalenie odszkodowania następuje na podstawie tych rachunków, ale zweryfikowanych przez PZU SA do poziomu średnich cen usług naprawczych stosowanych na danym terenie oraz cen części zamiennych i materiałów (w tym lakierniczych) maksymalnie do wartości zawartych w systemie Audatex lub Eurotax;"

Zgodnie, z którym wystąpiłem z prośbą o uwzględnienie oryginalnych części Audi.

Zgodę otrzymałem więc temat można uznać za zamknięty.