Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Problem z turbo po przekroczeniu 3000rpm lub 120km/h, brak doładowania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam nadzieje że koledzy pomogą gdyż problem nie dotyczy AUDi tylko VW, a że kompletnie nie znam się na dieslach liczę na pomoc. Problem dotyczy Passata B5 z 97r. który jest drugim autem u mnie w rodzinie. Otóż od jakiegoś czasu jak w temacie przy ostrzejszym ciśnięciu lub przekroczeniu ok 120km/h wyłącza się turbo. Na VAG-u wyskakuje błąd coś odnośnie tego że turbo przeładowuje. Znajomy dziś poradził ściągnąć wężyk o ten:

07102009388.th.jpg

o dziwo problem ustąpił i samochód jeździ jak dawniej. Wiem jednak, że zdjęcie wężyka to sposób doraźny i trzeba szukać przyczyny, i tu pytanie co jest nie tak? Co trzeba wymienić? Może to ten słynny zawór N75?

Z góry dziękuję.

Opublikowano

tylko vag i :vaglogi: :vaglogi: :vaglogi:

Opublikowano

Temat rzeka,

należy dokładnie przejrzeć układ podciśnienia:

- wężyki prowadzące przez N18 do N75

- obserwacja sztangi

- zrobić komplet logów zgodnie z rzemiosłem i wkleić w dziale DIAGNOSTYKA VAG

- użyć szukaj, bo już było...

Opublikowano

Dziwne, bo powinienes miec teraz niedoladowanie i mula. Zrob tak jak napisal kolega Takus, a przede wszystkim porządne logi.

Opublikowano

Przyczyny musisz szukać w działaniu N75, kierownicach turbo lub masz nieszczelność w wężykach. Sprawdź czy sztanga się podnosi przy odpalaniu silnika, jak masz możliwość to pożycz N75 i podmień go ze swoim. Zauważysz czy jest poprawa... W passacie masz silnik AFN?

Opublikowano

Czester niekoniecznie... zależy w jakiej pozycji była sztanga gdy zdjął wężyk :mysli:

w afn'ach te wężyki to plaga :wallbash: wymień wszystkie po kolei na jakieś mocniejsze zbrojone najlepiej :wink4:

Opublikowano

Czester niekoniecznie... zależy w jakiej pozycji była sztanga gdy zdjął wężyk :mysli:

w afn'ach te wężyki to plaga :wallbash: wymień wszystkie po kolei na jakieś mocniejsze zbrojone najlepiej :wink4:

Z tego co wiem to po odłączeniu wężyka podciśnieniowego od turbo sztanga może być tylko w jednej pozycji. Oczywiście jeśli turbo jest sprawne.

Plagą w AFN-ach jest zapiekanie kierownic w turbo i tu pewnie tak się stało. Trzeba podłączyć Vaga i zrobić logi dynamiczne 10 i 11 kanału.

Opublikowano

Chlopaki,

sprawdzic zaworek i wezyki na pewno warto, ale....

jezeli po zdjeciu wezyka samochod jedzie (w/g opini wlasciciela dobrze) natomiast po zalozeniu przeladowuje to cos mi podpowiada ze turbina jest do sprawdzenia (a konkretnie sterowanie kierownic ma regulacje tylko od 60% - 100%)... chyba ze w 1.9 logika jest odwrotna w porownaniu do v6 ? (czyli spoczynkowe polozenie kierownic jest na max a nie min) ale objawy na to nie wskazuja...

gdyby problem dotyczyl tylko n75 czy przewodow podcisnienia, to po zdjeciu pokazanego wyzej wezyka, samochod zamienilby sie w czolg.... z silnikiem 1.9 delikatnie doladowanym.... nie mialbys szans na wyprzedzenie skutera, nie wspominajac o predkosci absurdalnej rzedu 120 km/h (a, jak napisal kolega, zachowuje sie w miare ok)

Mnie to wyglada ze kierownice sa wysterowane na min 60% dlatego po zdjeciu wezyka samochod jedzie w miare normalnie, natomiast przy wpietym przeladowuje w okolicach > 2000 rpm. Wniosek -> turbo do sprawdzenia i (mozliwe) naprawy...

dodane:

kolega Jarol byl szybszy, i wg mojej opini ma racje

Opublikowano
  • Autor

więc zrobię logi tylko teraz już nie wiem czy ze zdjętym wężykiem czy z założonym... i tylko 10, 11 wystarczy?? może jeszcze jakieś statyczne

Opublikowano

N75, zapieczone kierownice lub uszkodzony, ktorys z wezykow podcisnienia

niech kolega zrobi logi to dalej podyskutujemy.[br]Dopisany: 08 Październik 2009, 08:21_________________________________________________

więc zrobię logi tylko teraz już nie wiem czy ze zdjętym wężykiem czy z założonym... i tylko 10, 11 wystarczy?? może jeszcze jakieś statyczne

jak ze zdjetym?ma byc podlaczony :cool1:

wszystkie, logi to logi,

Opublikowano

bs 003, 011 (czy generalnie podcisnienie wyglada ok),

oraz jak Jarol napisal

lecz w ogole to jak juz robisz to najlepiej wszystkie

przy okazji pytanie do szerszego (a obserwujacego) grona - nigdy nie rozumialem idei robienia dyn 010, czy ktos swiatly moglby mi tez to rozjasnic ? (bo chyba nie chodzi tylko o polozenie 'buta' ???)

....

chyba spie dzis :)

Opublikowano
  • Autor

jednak fałszywy alarm... jak okazało się pod dłuższym czasie pomimo zdjęcia wężyka turbo i tak staje i tak i dopiero ponowne uruchomienie silnika działa ale też do czasu... w najbliższym czasie prześlę logi.

Opublikowano

no czyli jak już wiemy łapie notlaufa

wrzucaj logi... a jak wężyki i dolot? sprawdzałeś? :cool1:

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

jaka w końcu była przyczyna? kolega ma identyczny problem w A3 1.9 tdi...

Opublikowano

koledzy, przecież jeśli odpięcie wężyka niczego nie zmienia i dalej sterownik silnika wybija błąd przeładowania to znaczy to tylko jedno - zapieczona zmienna geometria tej turbiny widocznej na fotce - trzeba ją zdemontować z silnika, odkręcić z niej muszlę części gorącej czyli tej od strony wydechu, zdemontować zmienną geometrię i ją wyczyścić oraz wyszlifować bieżnię muszli części gorącej bo pewnie będą na niej już widoczne rysy od łopatek zmiennej geometrii i tę krawędź łopatek zmiennej geometrii, która do tej bieżni przylega - po co robić logi skoro już wiadomo co jest tego powodem. I jedna rada - najlepiej zrobić to samemu papierem ściernym, no chyba że będziesz mógł patrzyć mechanikowi przez ramię jak będzie to wszystko czyścił bo jak spartoli to cała robota i kasa za nią pójdzie na marne - trzeba wiedzieć co i do jakiego stopnia wyszlifować aby znowu turbo pośmigało trochę kkm.

Problem ten już zauważyli wcześniej i słusznie koledzy Czester, Jarol i tx-didi (jeśli kogoś pominąłem to sorry ale posty ww. kolegów od razu rzuciły mi się w oczy jako jedynie słuszne) więc nie ma co logować tylko demontować i czyścić bo to tylko i wyłącznie zapieczona zmienna geometria.[br]Dopisany: 07 Maj 2010, 21:11_________________________________________________Aha i jeszcze jedna rzecz, jakbym miał czyścić zmienną geometrię to jeszcze pół biedy ale jeśli chodzi o czyszczenie bieżni na muszli gorącej papierem ściernym wodnym o gradacji 1500 lub jak niektórzy podają 2000 to pewnie bym zużył na to cały swój dodatkowy urlop w wymiarze 10 dni - kto to wymyślił, miałem takie rysy na bieżni, że tylko papier z grubym ziarnem pozwolił mi się uwinąć w 4 godziny (a i tak bieżnia była śliska) - potem dopiero głaskałem psu jajca takim papierem - więc pozwolę sobie wtrącić, że jeśli ktoś ma faktycznie zapieczoną zmienną geometrię to jest potrzebny mocniejszy papier ścierny a nie polerka dobra dla lakieru.