Skocz do zawartości
IGNOROWANY

A4 Avant 3.0TDI 232PS 2007r. vs. A6 Avant 3.0TDI 224PS 2006r.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

planuję zmianę auta na coś mocniejszego i zastanawiam się właśnie nad A4 i A6

obydwa auta manual,avant,s-line,oczywiście Q.A4 wyłącznie czarne,A6 może być również srebrne.

po A4 wiem czego się spodziewać,ale o A6 nie wiem nic :confused4:

ma ktoś jakieś doświadczenia z A6 3.0TDI,szczególnie w manualu?

Opublikowano

ma ktoś jakieś doświadczenia z A6 3.0TDI,szczególnie w manualu?

nie - nie mamy - raczej nikt nie pomoże - przykro nam

ZAMYKAM

:polew:

Opublikowano

Ja śmigam czasem szwagrową 3,0tdi Q,w tipie - ta sama moc 224ps, tylko 2004r. Ogólnie bardzo przyjemne autko - wysrał się już tip 2x, ale to przez kierowce głąba :naughty:, bardzo fajnie się zbiera nawet w automacie, ogólnie bezawaryjne - lejesz i jedziesz. Jak szwagier nie spi......ł jej jeszcze, to świadczy, że bardzo dobre auto :kox:

Szczerze myślałem, że będzie więcej miejsca, bo jak kierowca ma tendencję do leżenia za kierownicą, to z tyłu jest nie ciekawie.

Bardzo wygodne i o niebo lepiej wygłuszone niż A4 - nie ma podskoku nawet.

Ja będę takie coś, albo 530xD szukał jako następne auto.

Rozważając te 2 auta co podałeś, to przemyśl, na czym Ci zależy - ja bym teraz brał A6 :good:

Opublikowano

jezdzilem troche allroadem 3.0. i w porownaniu do A4 to silnik nie robi takiego wrazenia, i ogolnie jest auto troche "tapczanowate" - moze to przez te zawieszenie pneumatyczne, nie wiem.

tak serio jakbym mial teraz miedzy nimi wybierac to bym kupil jak KOval slusznie sugeruje 530xd :D:D

a6 ma fajniejsze wnetrze troche niz a4 bo nowoczesniejsze. jest oczywiscie wiecej miejsca, no i mozesz miec przepiekne diody z tylu bez klejenia czegokolwiek (za ta dobra porade rozumiem ze sprezentujesz mi komplet swoich wkładów LED :) - DZIEKI !! )

Opublikowano

Tomeks - właściwie to miałem ten sam dylemat - właśnie te 2 autka brałem pod uwagę przy kupnie.I chyba nie do końca miałem wybrane A4, poprostu szukałem, szukałem i jako że trafiłem na odpowiadające mi A4 - kupiłem A4. Prawdopodobnie gdyby jako pierwsze trafiło się A6 kupiłbym A6 :)

A6 chciałem dla wyglądu, tylnych diód :) i ogólnie jednak różnice pomiędzy moim B6 a A6 były dużo większe niż pomiędzy B6 a B7 ( wtedy jeszcze nie wiedziałem, że trafi się takie B7, dzięki czemu troche jednak tych różnic jest ).

Kilka moich uwag:

- silnikowo praktycznie wybierasz pomiędzy tymi samymi jednostkami.

- A6 w manualnu dużo trudniej kupić niż A4

- zaś 3.0tdi dużo łatwiej kupić w A6 niż A4

- max opcja ( s-line, full, full, full ) A6 będzie jakieś 2 tyś eu droższa od A4

- większy przeskok i radochę będziesz miał kupując A6

.................. na szybko to tyle z mojej strony

Osobiście zastanawiałem się jeszcze nad jednym - skoro 90% śmigam sam - czy jest mi potrzebne na codzień wozić tyle niepotrzebnej przestrzeni ? zawsze to jakiś wpływ na osiągi :wink4:

Opublikowano

poczytaj troche na stronie klubu audi a6 ...

jest tam sporo o napinaczu przy rozrzadzie ( na poczatku do 2006r w audi a6 byl wadliwy napinacz chyba mechaniczny ) potem zmienili na hydrualiczny ( lub na odwrot )

w kazdym razie auta do 2006r moga miec problem taki ze przy odpalaniu moze przeskoczyc rozrzad ze wzgledu wlasnie na ten napinacz a wtedy ......... ;) mozesz kupic sobie nowy silnik

sporo jest info na stronie klubu a6 wiec poczytaj tez tam

Opublikowano

Ja będę takie coś, albo 530xD szukał jako następne auto.

tylko Audi wchodzi w grę :)

jezdzilem troche allroadem 3.0. i w porownaniu do A4 to silnik nie robi takiego wrazenia, i ogolnie jest auto troche "tapczanowate" - moze to przez te zawieszenie pneumatyczne, nie wiem.

nie no,chyba A6 z zawiasem s-line będzie tak samo sztywne jak A4 :mysli:,przecież to tylko 100kg więcej.

ogólnie jednak różnice pomiędzy moim B6 a A6 były dużo większe niż pomiędzy B6 a B7

no właśnie,kupując następną A4 praktycznie zmieni mi się tylko silnik (wiem,wiem,słowo tylko jest co najmniej nieodpowiednie :decayed:) ,w mojej obecnej A4 mam wszystko,po za szyberdachem i pakietem zewnętrznym s-line,ale to kwestia max 4tyś.

A6 to będzie już całkiem inne auto,jednak ładniejszy środek,lepsze wyciszenie,trochę więcej miejsca itd...,

z drugiej strony,A4 jeździ mi się naprawdę super,jestem z niej mega zadowolony,mimo,że mam ją już półtora roku,jazda nią ciągle sprawia mi ogromną frajdę,w zasadzi auto idealne :)

- większy przeskok i radochę będziesz miał kupując A6

o to chodzi,z podobnych powodów zdradzamy piekne dziewczyny,chcemy po prostu czegoś innego,odmiany :naughty:

jest tam sporo o napinaczu przy rozrzadzie ( na poczatku do 2006r w audi a6 byl wadliwy napinacz chyba mechaniczny ) potem zmienili na hydrualiczny ( lub na odwrot )

w kazdym razie auta do 2006r moga miec problem taki ze przy odpalaniu moze przeskoczyc rozrzad ze wzgledu wlasnie na ten napinacz a wtedy ......... ;) mozesz kupic sobie nowy silnik

czytałem :good:,właśnie dlatego A6 ma być 2006r.

ogólnie obawiam się dwóch rzeczy,

-A6 będzie trochę za dużym autem,kanapowatym,jak pisał Olo

-później będzie ją trudniej odsprzedać,niż A4 z max wypasem i z topowym silnikiem

Opublikowano

Bierz A6.Nie bedzie za duza.Napewno...

A jak nie bedziesz zadowolony to zawsze mozesz sprzedac...

A tak to zawsze cos nowego/innego.

Zmiana na a4 duzo nie zmieni...

Opublikowano

Bierz A6.Nie bedzie za duza.Napewno...

A jak nie bedziesz zadowolony to zawsze mozesz sprzedac...

A tak to zawsze cos nowego/innego.

Zmiana na a4 duzo nie zmieni...

True true - ja również stawiam na A6 - A4 była duża jak kupowałem, a teraz jak patrzę przez okno, to ledwo większa niż żony Corolla hatchback :naughty::kox:

Opublikowano

B7 już masz więc lepszą zmianą będzie A6 :kox:

Opublikowano

sporo jest info na stronie klubu a6 wiec poczytaj tez tam

a co za roznica A4 czy A6 ? silniki i problemy te same... tyle ze A6 z tym silnikiem jest duuzo wiecej i dlatego wiecej postow o problemach w A6.

Tomek - pewnie masz racje ze zawieszenie S-line jest twardsze i pewnie sie auto lepiej prowadzi. ale wlasnie taki zupelnie inny charakter ma to auto. jakos nie wiem czy to kwestia wielkosci czy czego ale jakis taki tapczan z niego no..

ale Ty stary jestes to mozesz se taka fure juz kupic :D ja jeszcze pare lat poczekam :polew:

a tak serio to najbardziej za A6 do mnie przemawia - WYCISZENIE ... bo faktycznie jest duza roznica ...

Opublikowano

Tomeks, w Twoim przypadku kupiłbym A6, bo zmienić na trochę nowszy, ale taki sam samochód to .... :mysli:. Nie będzie takiej radochy.

Co do późniejszej sprzedaży, to myślę że A6 3.0 TDI się sprzeda szybciej niż A4 3.0 TDI (pomijając ilość aut na rynku).

A6 to duży samochód i ludzie szukają dużych silników.

A4 z 3.0 TDI to dla większości już stosunkowo mały samochód z "paliwożernym" silnikiem - czyli samochód dla zapaleńców.