Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 S4 AGB] Wycięte katy i rozczarowanie.....

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam Panowie!

Sytuacja ma się następująco dziś byłem wyciąć 2 katy z mojego s4( te pod autem)- w ich miejsce zostały wstawione rurki o średnicy mniejszej o jakieś 5 mm- bo Pan nie potrafił innych dobrać. Auto stało się nieco głośniejsze to fakt, ale po przejeżdżeniu całego dnia, efekt jest taki jakby auto gorzej się zbierało i zamiast lepiej wydmuchiwać to po prostu jest odczucie że auto idzie gorzej. Nie będę drugi raz wspawywał katów bo chcę zrobić programik. Mam wrażenie że z racji tego że rozprężanie spalin teraz przeniosło się na środkowy tłumik auto nie może rozprężyć ich wcześniej i jest przyduszone. Jak myślicie czy wstawienie czegoś takiego powinno rozwiązać problem i polepszyć osiągi? Czy miał ktoś styczność z tymi produktami?

http://moto.allegro.pl/item807184316_tlumik_przelotowy_z_nierdzewki_awg.html

z tego co wymierzyłem to wymiarom kata najlepiej odpowiada zdaje się model o zewnętrznej średnicy 55mm płaski o szerokości 17cm i długości 40cm?

Opublikowano

Moim zdaniem nie potrzebnie wstawil Ci ten mechanior zwężke, lepiej by było żebyś miał tam rurke o tej samej średnicy :gwizdanie:

Opublikowano
  • Autor

lipa właśnie nie miał takiej samej średnicy - i teraz trzeba robić poprawke bo czuje że to nie jedzie- może po wstawieniu czegoś takiego nie będzie nadmiernie odprężało i będzie wmiarę kompatybilne?

Opublikowano

Ja taki przelocik u siebie wstawiłem zamiast kata, na mocy nie stracił ale również nie zyskał :gwizdanie:

Opublikowano

Zrób proste rury identycznej średnicy. Środkowy tłumik możesz zrobić przelotowy.

Opublikowano
  • Autor

tylko jeżeli zrobie środek w przelocie to czy nie będzie głowy urywało we wnętrzu?

Jeżeli środek w przlocie to jaki- coś takiego?

http://moto.allegro.pl/item799501137_tlumik_przelotowy_nie_strumienica_awg_dlugi_55cm.html

Czy coś konkretniejszego? Dalej zastanawiam się nad tym miejscem na katalizatory- i tymi tłumikami AWG- bo jeszcze jest dodatkowa sprawa że po wycięciu w okolicach 2,5 -3 rpm jest taki dziwny dźwięk brzeczący dostaje takich dziwnych wibracji może po wstawieniu takiego wynalazku spowrotem efekt brzeczenia by zniknął?

Ps. wiem że najlepiej było by zrobic cały układ w el-tecu albo MG ale narazie próbuje poekspertmentować na serii- jak narazie efekt wstawienia rurek- w moim oczach jest na minus :thumbdown:

Opublikowano

Na początek wspawaj kawałek rurki o tej samej średnicy :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Poziek co proponujesz wstawić zamiast środkowego konkretnie żeby nie było zbyt małej średnicy a było wystarczające pod program?

Opublikowano

Ja wstawiałem owy tłumik przelotowy. To Firma z Olsztyna. Dobrze doradzili, jak coś to bierz ten łumik przelotowy.

pozdrawiam

Opublikowano

To przymulenie to zapewne efekt tego, że masz wspomnianą zwężke wstawioną. 5 mm na kazdej to już 1 cm w stosunku całego układu czyli jednak sporo. Spróbuj na razie dopasować zwykłe rurki o średnicy takiej jak reszta i zobacz jak będzie. Koszt bedziesz miał najmniejszy i zweryfikujesz zmiany. A potem możesz sobie kombinować z jakimis tłumikami itd.

Aczkolwiek ja u siebie mam 2 strumiennice założone, które sa wymiarami zew. takie same jak katy, nawet kształt ten sam i odczułem znaczną poprawe. Szybsza reakcja na gaz i ładniejszy dzwięk.

Wspawaj rurki odpowiednie i napisz jakie efekty.

Opublikowano

Poziek co proponujesz wstawić zamiast środkowego konkretnie żeby nie było zbyt małej średnicy a było wystarczające pod program?

duży tłumik przelotowy :wink4:

Opublikowano

1cm srednicy mniej w wydechu to wlasnie Twoj problem z brakiem mocy.

Pozbadz sie tego jak najszybciej...

Opublikowano
  • Autor

ok Panowie w poniedziałek spawam rurki bo normalnie mam szlag mnie trafia...

Opublikowano

ok Panowie w poniedziałek spawam rurki bo normalnie mam szlag mnie trafia...

jak bedziesz miał problem z rurą to możesz wrzucić nierdzewkę

w tej firmie www.heco.pl mają tego opór

ja zawsze u nich kupuje jak robie kompletne wydechy

jeden metr rury fi63 (2.5'') kosztuje 40 pln

Opublikowano

pare lat temu miałem to samo tyle ze winnym aucie po wycieciu i wspawani węższej rurki samochód juz niechodził tak samo wytnij to jak najszybciej

Opublikowano

Ja proponuje el-tec szkoda kasy na półśrodki

Opublikowano
  • Autor

El- Tec nie bo daleko na śląsku MG Motorsport spawa bardzo dobre wydechy- będzie za jakieś 3 miesiące dopiero ale teraz musi być coś co nie bedzie zamulało auta. Panowie przemierzyłem dziś te wstawione rurki i one są węższe ale o 5 mm z każdej strony co daje 1 cm na rure a 2cm w sumie więc nie zdawało mi się że lekko przymuliło....

Opublikowano

szkoda kasy na el-tec

Opublikowano

szkoda kasy na el-tec

zależy co kto chce osiągnąć i jaką jakość uzyskać

ps. nie zamierzam nikogo przekonywać do el-tecu to tylko moje zdanie

Opublikowano

można zrobić za 60% ceny elteca z takich samych materiałów