Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Quattro - Jak to sie je ??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panocki :)

Jak wedlug was powinno sie uzytkowac naped Quattro , w sensie jazdy , jak sie zachowywac , na co zwrocic uwage , czego nie powinno sie robic itp.

Pytam gdyz caly wczesniejszy czas jezdzilem z napedem na oske i jakos tak nie wiem do konca jak sie zabrac za ten naped. Szczerze to troche sie boje max zaszalec bo nie wiem co on moze i jak reagowac.

Prosze o wasze opinie, rady i sugestie :)

Z gory dzieki

Opublikowano

jedz na piaszczysty/trawiasty i rowny plac i sam sie dowiedz :evil: odzaluj te pare zlotych na paliwo i poznaj dobrze auto, ja lubilem sie w ten sposob odstresowywac :) quattro przede wszystkim potrafi byc zarowno nadsterowne jak i podsterowne, to zalezy od warunkow na drodze i Twojej reakcji, dlatego powinienes nauczyc sie panowania nad autem w nadsterownosci i podsterownosci.

PS

zmien sobie naped w profilu :)

Opublikowano

Tak jak napisał kolega pet3r musisz sobie potrenować, wszyscy piszą że Q wybacza więcej błędów

Opublikowano

poza tym poszukaj w necie odcinkow Szkoly Szybkiej Jazdy z TVN Turbo - w jednym z nich gosc opisywal techniki jazdy roznymi napedami. w sumie sam szukam odcinkow SSJ, zaraz zapytam na forum :)

Opublikowano

Nie wiem jak dobrze pamiętam to zabujstwem dla torsena jest jazda z kołami na jednej osi o nie tym samy fi. Już chyba zdarta opona i nowa mogą przycinić sie do awarii.

Opublikowano
Nie wiem jak dobrze pamiętam to zabujstwem dla torsena jest jazda z kołami na jednej osi o nie tym samy fi. Już chyba zdarta opona i nowa mogą przycinić sie do awarii.

Od siebie dodam, że na 100% zabójstwem dla torsena jest jazda z różnymi kołami (średnica) na przedniej i tylnej osi.

Pozdrawiam!

Opublikowano

a ja jeszcze dodam (dopiero mi sie przypomnialo :) ), ze mnostwo informacji o uzywaniu :quattro: dowiedzialem sie z forum AKP

Opublikowano

pat3r może pokusisz się z basketem o napisanie "dekalogu Quattro" (na wzór 10 przykazań diesla)

Opublikowano

Napewno nie powinno sie strzelac ze sprzegla bo qattro tego nie zabardzo lubi pozatym trzeba pamietac w zimie ze skoro mamy qattro to nie znaczy, ze mozemy sie rozpedzac do 100km/h po osniezonej jezdni, bo droga hamowania jest taka sama jak w aucie bez qattro, i to nas moze zgubic.

adadur popieram te 10 przykazan przydalo by sie cos takiego

Opublikowano

ciekawe, ciekawe, jak znajde chwile czasu - pogadam z basketem :)

Opublikowano

Maxik uważaj na śliskiej nawierzchni bo mi się ostatnio wydawało że jak mam quattro to na pętli 360' mogę drzeć 2 podłoga, no i mogłem aż trafiłem na wodę i wtedy to zupłnie jak tył napęd całą końcówkę łuku bokiem. Widziałem gdzieś tutaj historię quattro i tam jest kilka ciekawych informacji.

W necie znalazłem informację że QUATTRO może prznosić napęd dynamicznie, aż do maxymalnych wartości między osiami w stosunku 25-75 75-25, pisało też że w momencie kiedy jedna oś łapie poślizg to druga zaczyna bardziej ciągnąć- to by tłumaczyło mój poślizg. To co przeczytałem wcale nie musi być prawdą więc najlepiej jakby szanowne grono wypowiedziało się na ten temat.

Opublikowano

ciekawe, ciekawe, jak znajde chwile czasu - pogadam z basketem :)

Basket to niezły gawędziarz :afro:

Opublikowano

Quattro to nie tylko Torsen :afro:
Opublikowano

Ciekawa rzecz - dodałem do artykułu Hack'a pt.: "Quattro" podwieszonego w dziale Napęd i Skrzynia Biegów

• 1 rok później...
Opublikowano

Witam, Jeżdzę quattro już parę miesięcy i potym jak wylądował bym dziś na krawężniku, chciałbym spytac bo nie mogę za bardzo dojśc kiedy nadsterownośc, a kiedy pod? zazwyczaj udaje mi się nadsterownośc ale po dzisiejszym, naszczęście uniknionym kłopocie wolę się upewnic. Dodaję gazu gdy jestem już w zakręcie, dobrze? Zawzyczaj mam wtedy nadsterownośc i o to mi chodzi, ale może dziś dałem gazu za wcześnie. Proszę o pomoc. Szukałem ale o quattro jest dużo i może przeoczyłem odpowiedź. Jeśli tak to sorry

Opublikowano

napęd rozłożony jest tak, żeby auto było bardziej podsterowne niż nadsterowne, podsterowność łatwiej wyprowadzić w panice, kiedy kierownik nie wie co robić i po prostu depcze hebel. z tym, że 4x4 bardzo szybko potrafią przejść z pod- w nadsterowność i odwrotnie ale dużo zależy od nawierzchni, opon i głębokości wciśnięcia gazu.

wczoraj bawiłem się w deszczu, wychodząc z zakrętu 90 stopni wciskałem gaz w podłogę, najpierw wyraźnie uciekał przód, ale przy dalszym ciśnięciu gwałtownie wyrzucało d*pę.

jeżeli chcesz nadsterowności to sposobem na to jest odjęcie gazu w zakręcie. podchodzisz do zakrętu na pełnym ogniu (lub trochę wolniej, żeby bok nie był zbyt gwałtowny) i w szczycie puszczasz gaz, ewentualnie lewą nogą naciskasz hamulec - nie ma bata, żeby tył nie uciekł.

Opublikowano

ja mialem taka sytuacje ze jechalem a5 i scigalem sie z kolesiem i byl zakret w lewo i droga lekko posypana piaskiem i czyms tam jeszcze bo tam roboty byly drogowe, wiec troche za szybko wszedlem w ten zakret i w dodatku zarzucilo mnie i wpadlbym tez na kraweznik ale uniknalem tego na szczecie, a wystarczylo ujac gazu i zwyczajnie wychamowac i jakos dalem rade...

ogolnie quattro to bardzo pozyteczna rzecz moim zdaniem nie uwazacie>>??

Opublikowano

no ja wczoraj jak mi przód wyjechał depnąłem po hamulcach i zatrzymałem się przed krawężnikiem. ale tak pozatym to bardzo jestem z tego napędu zadowolony. Dzięki za odpowiedź

• 1 miesiąc temu...