Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Używanie prostownika do aku

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Używa ktoś takiego prostownika??

prostownik.jpg

Mam pytanie odnosnie jego działania. Połączyłem akumulator prawidłowo i na wskażniku pokazuje 0.0. Obok jest jeden przycisk gdy sie go wcisnie(przytrzyma) pokazuje aktualne napięcie(chyba) 12.7. Jak mam sprawdzic czy aku jest juz naładowany skoro nie ma tam żadnego sygnalizatora na moje oko :mysli:

Wydaje mi sie ze powinien pokazywać aktualny stan akumulatora, a on ciagle 0.0 dodam że ładuje sie już ponad 12h. Bezpieczniki całe(2 szt)

[br]Dopisany: 16 Grudzień 2009, 14:38_________________________________________________

Obok jest jeden przycisk gdy sie go wcisnie(przytrzyma) pokazuje aktualne napięcie(chyba) 12.7.

Dodam że zaraz po podłaczeniu akumulatora jak sie wcisnie przycisk to pokazuje też juz tą wartosć, wiec to nie jest stan akumulatora

Opublikowano

moim zdaniem gdyby aku byl rozladowany za miast 0 mial bys wartosc pradu jakim bedzie ladowany aku. w momencie gdy nie laduje wartosc pradu jest rowna 0 :)

zreszta pod oknem z tym 0 masz napisane "prad ladowania" :wink4:

Opublikowano

Dodam że zaraz po podłaczeniu akumulatora jak sie wcisnie przycisk to pokazuje też juz tą wartosć, wiec to nie jest stan akumulatora

a zamiast 0 po podlaczeniu pokazywal jakas wartosc? kolo 2 moze 3 obstawiam... :mysli:

Opublikowano

Chodzi o to że on 12h pokazywał 0 a akumulator zapasowy stał jakieś 6 miechów nieruszany to napewno sie rozładował, sam juz niewiem

Po podłaczeniu pokazał 0.1 ale prostownik nie był pod zasilanie podłączony wtedy

Opublikowano

jakiś staroswiecki ten prostownik :gwizdanie: nie masz miernika aby sprawdzic napięcie na AQ

Opublikowano

jakiś staroswiecki ten prostownik :gwizdanie: nie masz miernika aby sprawdzic napięcie na AQ

heheh nówka sztuka przedwczoraj go nabyłem :gwizdanie: a miernik musze znaleść bo nie mam pod ręką :wallbash:

Opublikowano

No bez miernika się nie obejdzie, wtedy można sprawdzić po pierwsze czy na wyjściu prostownika jest napięcie (chociaż nie w każdym się da niektóre prostowniki po włączeniu bez akumulatora nie mają napięcia na wyjściu), po drugie to prąd ładowania w jakim stanie by nie był akumulator zawsze jakiś prąd popłynie (i tu znowu może pojawić się problem bo prostownik może również odłączać napięcie wyjściowe jeżeli aku. jest w pełni naładowany). Od razu mogę ci powiedzieć że ten prostownik to rzemiosło takie obudowy uniwersalne kupisz w każdym sklepie elektronicznym, sam taką kupowałem jak składałem swój prostownik :kox:

Opublikowano
Prostownik przystosowany do ładowania akumulatorów o napięciu 6V i 12V i pojemności od 34Ah do 60Ah. Istnieje możliwość ładowania lub doładowywania akumulatorów o większej pojemności, ale w odpowiednio wydłużonym czasie. Po prawidłowym podłączeniu akumulatora do prostownika tzn. "+" do "+" (zacisk czerwony) i "-" do "-" (zacisk czarny) zaświeci czerwona kontrolka sygnalizując prawidłowe podłączenie akumulatora, a po włączeniu do sieci 230V pokrętłem regulatora prądu można regulować w zakresie 0V-6V dla akumulatora o napięciu 6V lub 6V-12V dla akumulatora o napięciu 12V ustawiając odpowiedni prąd ładowania stosując zasadę - prąd ładowania = 10% pojemności akumulatora. Stosując powyższą zasadę urządzenie podaje optymalne wartości napięciowo-prądowe, a dzięki temu czas eksploatacji akumulatora przedłuża się. Nie należy stosować wyższych prądów ładowania (tzw. szybkie ładowanie) gdyż takie ładowanie w sposób istotny skraca żywotność akumulatora.

W czasie ładowania amperomierz będzie wskazywać prąd ładowania, który będzie stopniowo w miarę ładowania malał. W przypadku odwrotnego podłączenia akumulatora ulegnie przepaleniu bezpiecznik płytkowy o wartości 7,5A, a czerwona kontrolka nie zaświeci się (dodatkowe bezpieczniki o prawidłowych wartościach są na wyposażeniu urządzenia).