Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AWX] Sprzęgło,koło,łożysko?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam !Mam problem!od pewnego czasu gdy czasami ruszałem delikatnie na parkingu (przewaznie po odpalenu samochodu z rana)czułem i słyszałe chrobotanie (dośc specyficzne,poniewąz czułem jak bym to miał pod noga ,która trzymam na sprzęgle) przy końcowej fazie puszczania sprzęgła,zdarzało sie to wiele razy i nadal sie zdarza,po przejechaniu trasy 350 km zauwazylem ze jadac po sniegu i przyspieszając agresywnie (koła obracaja sie w miejscu) pojawia sie podobny dzwięk ;/ ,i nie waze czy to jest na 2 ,1 czy 3 pojawia sie gdy koła sie obracaja ,dzwiek wydobywa sie ze strony kierowcy;/ co to może być?łozysko w kole?przegub?;/

Opublikowano

nie chce straszyc :kwasny: ale pewnie sprzeglo i dwumas sie klania :cool1:

Opublikowano

nie chce straszyc :kwasny: ale pewnie sprzeglo i dwumas sie klania :cool1:

a tu nie chodzi o ESP??

Opublikowano

jak kontrolka miga to oczywiscie ze ESP dziala

Opublikowano

jak kontrolka miga to oczywiscie ze ESP dziala

to oczywiste, tylko kolega napisał o słyszalnym chrobotaniu a w zimę gdy koła boksują to często to słychać i czuć na pedałach

Opublikowano

dokładnie to chłopie esp cie blokuje :) a moze trzymasz noge na hamulcu i abs , tez takie dzwieki wydaje :):naughty:

teraz sprawdz jak u ciebie ejst tez odwilz to przejdz sie i nasłuc**j czy tak sie dzieje , mozesz tez porownac z inna b6 jesli masz mozliwosc

pozdro wesołych

Opublikowano

A to chrobotanie przy starcie to test ESP lub ABS, koledzy poprawcie mnie.

Opublikowano

To moje pierwsze auto z kontrolą trakcji (esp) ,więc to co pojawia sie podczas wirowania kół to normalne działanie esp,aa to chrobotanie przy starcie to cały proces załaczania sie mechanizmu abs?[br]Dopisany: 23 Grudzień 2009, 17:32_________________________________________________tzn test abs tzw ? pozdrawiam

Opublikowano

dzbanek1987

abs- chrobotanie przy hamowaniu , na sliskiej nawierzchni i nie tylko

esp - chrobotanie przy gwałtownym starcie(ruszaniu)na sliskim (błyska , miga pomaranczowa kontrolka z samochodzikiem i sladami za nim)

prosciej juz chyba sie ine da wyjasnic, nic nie boj zaby tak ma byc jak chrobocze to znaczy ze działa :)

Opublikowano

tak... przy ruszaniu zawsze jest test pompy ABS - chrobotnięcie gdzieś ok 5km/h ,a może nawet wcześniej...

Opublikowano

esp - chrobotanie przy gwałtownym starcie(ruszaniu)na sliskim (błyska , miga pomaranczowa kontrolka z samochodzikiem i sladami za nim)

w B6 jest trochę inny znaczek