Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ANB] Silnik chmurzy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Kurcze kupiłem niedawno audi no i ostatnio zauważyłem, że jak rano odpalam maszyne to prze około 5 minut dymka nie pusci, póżniej sie trochu rozgrzeje i chmurzy takim niebieskim dymem przez jakies 10 minut a jak pochodzi jeszcze troche to już wszystko wraca do normy, włożyłem nawet palucha do końcowki wydechu no i zauważyłem czarna wode chyba jest z olejem, nie wiem czy olej bierze bo nie mam chwilowo bagnetu i teraz pytanie to może być wina turbiny?? samochod ma niby najechane 200 000 km

Opublikowano

Kup se bagnet i sprawdź czy dalej będzie kopcił. Jeśli nadal to odma czy jest drożna do sprawdzenia a następnie uszczelniacze zaworowe. Jeśli niebieski dym to turbo raczej odpada.

Opublikowano

Nie wiem :) ale skrzynia korbowa w 1.8T powinna być układem zamkniętym z dolotem.

Opublikowano

No to jak powyżej.... to masz do sprawdzenia. Czarna sadza z wodą w wydechu zawsze jest :wink4:

Opublikowano

aha i dodam jeszcze ze poprzedni własciciel (niemiec) chyba nie wiedział ze w silnikach robi sie takie coś jak wymiane oleju

Tym to akurat nie ma się co chwalić :gwizdanie: Bo ze smarowankiem to nie przelewki :no: