Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Przekładka z ośki na quattro w Audi A4 B6/B7

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli jak tak zrobię to będzie dobrze i inaczej wał nie będzie pasował? Nie chcę żeby potem coś biło bo podpora wyszła za nisko czy wysoko. :decayed:

• Odpowiedzi 2,2 tys.
  • Wyświetleń 590,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja rozwiercilem nity przy tym uchwycie odcietym z naddatkiem i przyspawalem sam katownik

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
13 godzin temu, czechcu napisał:

Panowie czy wał od strony dyfra ma też jakąś amortyzację drgań tak jak od strony skrzyni? Bo są w nim jakies 4 otwory na śruby

nie ma tłumika drgań

3 godziny temu, GTD_RFD napisał:

Czyli jak tak zrobię to będzie dobrze i inaczej wał nie będzie pasował? Nie chcę żeby potem coś biło bo podpora wyszła za nisko czy wysoko. :decayed:

przyłóż od razu osłone podpory wału zeby Ci się otwory montażowe później nie minęły do zamocowania tej osłony termicznej

ja niestety nie miałem dystansu do skrzyni i własnie o te 0,5cm mam przesunietą podporę w stronę silnika ale to w niczym nie przeszkadza jakby co bo na wale napędowym nie ma żadnych naprężeń :)

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano
20 godzin temu, MemberA4 napisał:

z pływakami w zbiorniku możesz mieć różnie ale raczej w ta gorszą strone bedzie no ale zawsze mozesz spróbować, a najlepiej jak porównasz swój nr VIN z pływakami w ETKA bo wychodziły dwa rodzaje. Ja przed zamontowaniem zbiornika najpierw sobie sprawdziłem czy bedzie dobrze wskazywać tylko ja miałem wszystko z 2003r i o dziwo numery zgadzały się z tymi w etka jedynie musiałem skorygować wskazywanie na desce bo przy pełnym zbiorniku za mało mi pokazywał.

Jeśli chodzi o skrzynię to Ty masz prędkość odczytywana ze skrzyni a skrzynia GBC ma zaślepke tego czujnika i nikt raczej nie wie czy jak przełożysz swój czujnik ze skrzyni bedzie pokazywał prędkość, w srodku musi być taki pierścień plastikowy z magnesikami(mozesz spróbować równiez to przełożyć ze swojej skrzyni).

Z pompa ABS raczej nie bedziesz miał problemów tu chodzi o kodowanie tylko

Kolego napisał bym Ci VIN mojej i tego angola - sprawdził byś mi ? 
powiedz mi jak Ty sobie poradziłeś z podpora wału? 
jeśli chodzi o czujnik to gadałem z Szogun0 i zmienimy odczyt z czujnika w skrzyni na ABS - mówił że trzeba położyć jeden kabel od pompy ABS do licznika no i pobawić się z kodowaniem - pompę ABS na 100% będę wymieniał - chcę mieć tak jak by z fabryki wyjechała :)

Opublikowano

Napisz tutaj w temacie pierwsze 7/8 cyfr z vinu obu samochód. Jak znajde wolna chwile to zerkne w etke a może ktoś inny wcześniej Ci sprawdzi.

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

powiedz mi jak Ty sobie poradziłeś z podpora wału? 

Założyłem skrzynie, cały tylny zawias z dyfrem i przykrecilem wał. W podpore walu wsadzilem podkladki aby wysrodkowac otwory i skrecilem do mocowan walu, później całość podnioslem do podwozia i zespawalem. Tylko uważaj żeby nie przepalic podlogi bo cienka blacha tam jest.

Opublikowano

no ja już potwierdziłem zakup i pewnie w sobotę wieczorem Q będzie już u mnie w domu, muszę sprawdzić co i jak z tym zbiornikiem ( pewnie podłączę pod instalację i sprawdzę, ale wcześniej w Etce będę chciał sprawdzić- tyle że nie mam etki :( może dacie jakieś namiary na ten program), przed zamontowaniem będę chciał dokładnie umyć całe zawieszenie, pomalować, jeśli będą w kiepskim stanie to powymieniać co trzeba, po zdemontowaniu mojego zawieszenia będę chciał dokładnie umyć cały spód i go zakonserwować - i dopiero montować Q - chciał bym w okolicach lipca/ sierpnia już jeździć z Q :) - mam nadzieję że mi się uda :)

z gratów jakie są potrzebne to:

1- tylne zawieszenie,

2 - wał

3 - skrzynia biegów,

4 - nie wiem jak to nazwać ale mechanizm do zmiany biegów,

5- osłony termiczne

6- zbiornik paliwa,

7 - wydech od puszki katalizatora z wieszakami,

8 - pompa ABS,

9 - podpora wału,

czy jeszcze coś jest potrzebne ? proszę o dopisanie - będę wdzięczny.

Opublikowano

VIN ANGOLA: WAUZZZ8E "Tu nie mogę odczytać znaku" S, 5 lub 8 - potwierdzę jeszcze" 3A193324

Mój VIN:

WAUZZZ8E32A094483

Proszę o sprawdzenie w Etce czy pływaki od Angola podejdą do mojego i poprawnie będzie mi pokazywał poziom paliwa?

Edytowane przez Pawci_o

Opublikowano
1 godzinę temu, Pawci_o napisał:

WAUZZZ8E32A094483

Proszę o sprawdzenie w Etce czy pływaki od Angola podejdą do mojego i poprawnie będzie mi pokazywał poziom paliwa?

napewno masz 8E3?

nie ma przed 3 cyfry 2 lub 5?

Opublikowano

do nr VIN 8E-2-020 000 był czujnik poziomu z nr 8E0919673AF 

pózniej po nr VIN 8E-2-020 001  był czujnik 8E0919673AG

jak Ci się uda to zobacz u siebie jaka masz teraz jeśli masz 8E0919050AE to na zbiorniku dawcy powinienes mieć numer z końcówką AG i wtedy wedle prawa natury powinno dobrze wskazywać poziom:decayed:

Edytowane przez MemberA4

Opublikowano

tak samo z lewym pływakiem do pierwszego VIN co podałem był pływak o nr 8E0201317M 

po VIN drugim wychodził juz pływak o nr 8E0201317N

Opublikowano
4 minuty temu, MemberA4 napisał:

tak samo z lewym pływakiem do pierwszego VIN co podałem był pływak o nr 8E0201317M 

po VIN drugim wychodził juz pływak o nr 8E0201317N

Super, dziękuję - będę sprawdzał :)

Opublikowano

zakładasz sprzęgło od AVF?

Opublikowano

Przekladka zakończona miała być pierwsza jazda i przy odpowietrzaniu wysprzeglik się złamał. Pytanie takie.. W skrzyni od dawcy miałem wysprzeglik Sachs i w swojej skrzyni również Ale różnica polega na średnicy wezyka tego metalowego. U dawcy była mniejsza i przelozylismy wysprzeglik z mojej skrzyni Ale niestety zdechł. Spotkał się ktoś z tym ze oba auta bex ten sam rocznik, obie skrzynie 6b A różne w ysprzegliki?

Opublikowano
Przekladka zakończona miała być pierwsza jazda i przy odpowietrzaniu wysprzeglik się złamał.

Juz raz zadawałem tutaj pytanie, po co niektórzy rozpinają przewód w wysprzęgliku? Ja za każdym razem jak zdejmuje skrzynię odkręcam jedna śrubkę i wyciągam go z oczka w skrzyni i nie martwię się o jakiekolwiek odpowietrzanie później. Z wsadzaniem go z powrotem tez nie ma takiego problemu

Były dwa rodzaje wysprzęglików więc wszystko możliwe ze byly inne w tych samych autach.

Opublikowano
13 godzin temu, MemberA4 napisał:

zakładasz sprzęgło od AVF?

Tego jeszcze nie wiem - wolał bym swoje zostawić bo mam nowe 6 tyś przejechane...

Opublikowano

Quattro już jeździ i wszystko piknie z wyjątkiem wibracji w zakresie obrotów 2700-3000 od 4-6 biegu. Karoseria wpada w wibracje, pojawia się tępy głuchy dźwięk jak przy jedzie po tarce. Powyżej tych obrotów kompletna cisza nawet przy dużych prędkościach. Macie jakies pomysły?

Opublikowano

Może coś z podporą wału jest nie tak - nie jest zamontowana idealnie prosto i przez to wał dostaje wibracji przy pewnych obrotach ?

ja jestem na etapie części do Q - trochę mam obawy przed tą operacją ale chcę mieć q - mam nadzieję że u mnie wszystko gładko pójdzie.

Opublikowano

Bardziej bym obstawial przeguby wewnętrzne bo drżenie pojawią się przy skreconych kołach na maxa i ruszaniu

Opublikowano

hmmmm   czyli wibracje masz gdy jest różnica prędkosci obrotowej kół

a moze Torsen? bo gdzieś mi kolega z forum napisał ze tez miał wibracje w quattro i po wymianie skrzyni ustało u niego a po rozebraniu okazało się że miał luzy na torsenie

no ale to jest juz ta droższa opcja