Roman-ek Opublikowano 2 Stycznia 2010 Opublikowano 2 Stycznia 2010 mam pytanie nie wiem co się dziej jadąc włączyły mi się kontrola świec żarowych która zaczęła migać pulsacyjnie i kontrolka ESP i w tym samym momencie auto nie reagowało wcale na gaz obroty wskoczyły na 1100 obr i wcale nie reagował na gaz ktoś mi pomoże bo podpięto mnie pod kom.i pokazał się błąd czujnika w baku paliwa ponoć wyczyscili ujechałem 30 km i to samo kontrolka ESP i kontrolka świec auto max.65km/h jedzie i mam problem prosze o pomoc dzięki z gory jest to audi 2,5 tdi quattro 2002 rokfiltr paliwa wymieniony nie wiem czy to pompa czy przekaznik elektryczny do pompy dzięki
CyRoL Opublikowano 2 Stycznia 2010 Opublikowano 2 Stycznia 2010 hej, miałem to samo w swojej. Czy czasami jej nie myłeś ? padł czujnik pedału gazu. U mnie coś zalało niefortunnie, ale przejechalem do domu 10 km, zgasiłem samochód i po ponownym odpalaniu było ok.
bolo73 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Opublikowano 2 Stycznia 2010 Objawy, o jakich piszesz, najczęściej powodują zawilgocone/ zzieleniałe styki w złączu między czujnikiem pedału gazu a sterownikiem silnika. Kostka ta znajduje się w przejściu między obudową sterownika silnika a kabiną. Trzeba wtedy wyczyścić styki, wysuszyć, zabezpieczyć sprayem do styków. Warto przy okazji wymienić uszczelkę między obudową sterownika a nadwoziem, żeby usterka nie powróciła po krótkim czasie. Sprawdź też otwory odpływowe z podszybia, jeżeli stoi woda. Kontrolki, o których piszesz świecą też przy uszkodzonym wyłączniku świateł stop, ale wtedy sterownik nie podnosi obrotów.
Roman-ek Opublikowano 4 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 4 Stycznia 2010 dzieki kolego za pomoc ale co ma do tego kontrolka EPS [br]Dopisany: 04 Styczeń 2010, 23:04_________________________________________________możesz mi mniejwięcej powiedziec gdzie znajduje sie to łącze bo byłem u mechanika i powiedział mi ze pompa le wiesz gości nawet nie wiedział czy to A4 czy A6 byłem w szoku bardzo ci dziękuję za odp. wiesz sprawdze to dzięki za odp. [br]Dopisany: 04 Styczeń 2010, 23:07_________________________________________________mam jeszcze takie pytanie jak działają spryskiwacze na światła przednie od niedawna mam AUDI i nie wiem jak to działa doprowadzenie mam z płynem ale nadal nie wiem z góry dzięki za pomoc
bolo73 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Opublikowano 5 Stycznia 2010 Kontrolka ESP teoretycznie nie ma do tego nic, najprawdopodobniej w tym przypadku zapisał się błąd "sprawdź pamięć usterek sterownika silnika" czy jakoś tak. Pamiętaj, że ESP stabilizuje tor jazdy nie tylko przez przyhamowywanie kół, które tracą przyczepność, ale też ingeruje w sterowanie silnikiem tak, aby koła nie miały szansy tej przyczepności stacić. To dlatego jak przyspieszasz na śliskim, nawet jak wciśniesz pełny gaz, obroty nie rosną gwałtownie a koła nie obracają się w miejscu. Po lewej stronie, w komorze silnika, na podszybiu masz dużą, plastikową obudowę sterownika silnika. Jak zdejmiesz jej pokrywę, za samym sterownikiem, przy ścianie grodziowej jest rząd złącz elektrycznych w okienku między obudową a kabiną. Nie pamiętam jaki jest kolor złącza odp. za pedał gazu, ale jak jest wilgoć warto przedmuchać, wyczyścić i wysuszyć wszystkie. Spryskiwacze refl. działają bardzo prosto: włączasz światła, włączasz spryskiwacz szyby przedniej, przytrzymujesz manetkę dłużej i po ok. 2 sek. włączają się spryskiwacze świateł.
Roman-ek Opublikowano 14 Stycznia 2010 Autor Opublikowano 14 Stycznia 2010 dzięki kolego za wiadomość wiesz podłączono mi kompa i stwierdzono ze poduszki pod silnikiem wyswietlają bład jak dodam gazu mam czujnik gazu zepsuty ustwiłem sie na serwis zobaczymy co powiedzą i ile będzie kosztowało haha ale dzięki za odpowiedz [br]Dopisany: 14 Styczeń 2010, 20:54_________________________________________________mam pytanie czy jest mozliwośc zainstalowania navi do mojego audi czy muszą być specialne okablowania ja mam standardowe radi cd
HiRide Opublikowano 19 Stycznia 2010 Opublikowano 19 Stycznia 2010 dzięki kolego za wiadomość wiesz podłączono mi kompa i stwierdzono ze poduszki pod silnikiem wyswietlają bład jak dodam gazu mam czujnik gazu zepsuty ustwiłem sie na serwis zobaczymy co powiedzą i ile będzie kosztowało haha ale dzięki za odpowiedz [br]Dopisany: 14 Styczeń 2010, 20:54_________________________________________________mam pytanie czy jest mozliwośc zainstalowania navi do mojego audi czy muszą być specialne okablowania ja mam standardowe radi cd zadajesz pytanie na temat navi w temacie o problemie z silnikiem ? mega kox zobacz jakie mamy dzialy i tematy na tym forum,jak juz to zrobisz nie bedziesz pytal bo odpowiedz na Twoje pytanie juz jest w jednym z dzialow.
Roman-ek Opublikowano 20 Lutego 2010 Autor Opublikowano 20 Lutego 2010 mam pytanie gdy obroty przekroczą 3000 obr/min włącza się kontrolka świec żarowych czyli awaria co z tym zrobić
toro1984 Opublikowano 22 Lutego 2010 Opublikowano 22 Lutego 2010 Mam dokładnie tak samo, z tym że u mnie audinka nie reagowała na gaz, zgasiłem, odczekałem trochę i znów potrafiła jeździć tygodniami bez żadnego zacięcia. Planowałem do mechanika jechać parę razy ale za każdym razem jak się wybierałem to "po drodze" się naprawiała i mechanik był bezradny :] Ale w końcu padła w sobotę na dobre...Dzisiaj zostawiłem ją w warsztacie, zobaczymy jaka będzie diagnoza
Roman-ek Opublikowano 24 Lutego 2010 Autor Opublikowano 24 Lutego 2010 wiesz kolego odpowiedz jak cos będziesz wiedział to daj znać dzięki z gory licze na to ze to cos niezbyt waznego
toro1984 Opublikowano 28 Lutego 2010 Opublikowano 28 Lutego 2010 Kolego, problem zdiagnozowany, tak jak podejrzewali wszyscy to błąd 777 czyli potencjometr pedału gazu...fajnie, że już wiem co jest nie tak, gorzej że po telefonie do ASO mi szczena opadała - nówka sztuka to koszt 1766zł Masakra, na allegro widziałem potencjonometry za 150zeta, tyle że nie do AFF, do AFF ciężko...podejrzewam, że potencjometr musi być do AFF i np od AFN nie pasuje?
Rekomendowane odpowiedzi