Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

Polecane opony zimowe

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kolego zapomnij o bieżnikach szybciej niż o nich pomyślałeś

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

• Odpowiedzi 4,5 tys.
  • Wyświetleń 544,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

kolego zapomnij o bieżnikach szybciej niż o nich pomyślałeś

OKi ale jakieś konkrety?

Opublikowano

Dlaczego nie możesz założyć na zimę jednego z zaleconych rozmiarów przez producenta, tylko kombinujesz?

no bo profil 55 będzie lepiej wyglądał w stosunku do 60. Chyba że mi się tylko wydaje
Jeździsz wyglądem? Dla mnie liczy się zgodność dla ubezpieczyciela, brak przekłamania licznika i cena opony w normalnym popularnym rozmiarze.

A dlaczego niby mają być przereklamowane? Kleber to porażka.

Poza tym, widać, że nie szukasz, bo kilka postów wcześniej był poruszany temat tych opon.

A ja tam miałem Klebery i bajka :wink: Te co miałeś to były HP1 chyba
No ta, HP1. Poracha.
Opublikowano

pływają ,chuczą, po czasie biją i są nie do wywarzania.

nadają sie jedynie na duży śnieg i niskie predkości.

ale wiesz zawsze znajdą sie zwolennicy

Opublikowano

Dlaczego nie możesz założyć na zimę jednego z zaleconych rozmiarów przez producenta, tylko kombinujesz?

no bo profil 55 będzie lepiej wyglądał w stosunku do 60. Chyba że mi się tylko wydaje
Jeździsz wyglądem? Dla mnie liczy się zgodność dla ubezpieczyciela, brak przekłamania licznika i cena opony w normalnym popularnym rozmiarze.

A dlaczego niby mają być przereklamowane? Kleber to porażka.

Poza tym, widać, że nie szukasz, bo kilka postów wcześniej był poruszany temat tych opon.

A ja tam miałem Klebery i bajka :wink: Te co miałeś to były HP1 chyba
No ta, HP1. Poracha.

No tak masz rację, zgadzam się z Tobą. Na dodatek profil 60 na zimę będzie lepszy i lepiej wypełni nadkole. Może macie jakieś godne polecenia sklepy internetowe gdzie kupie w rozsądnej cenie Nokian WD R4?

Opublikowano

No tak masz rację, zgadzam się z Tobą. Na dodatek profil 60 na zimę będzie lepszy i lepiej wypełni nadkole. Może macie jakieś godne polecenia sklepy internetowe gdzie kupie w rozsądnej cenie Nokian WD R4?

Rozsądnej czyli jakiej?Na wiosnę kupiłem WR D4 w Norauto w cenie gdzie wszystkie internetowe sklepy ze skąpcem na czele się chowały :) :wink:

Opublikowano

gdzie jeszcze poza oponeo mozna kupić tanio dobre nowe opony?

Opublikowano

no ostatnio na oponeo bym powiedział ze się nie opłaca.

Opublikowano

Też mi się tak wydaje, dlatego szukam alternatywy...

Opublikowano

ostatnimi laty kupiłem na oponeo sotto zero komplet i 16szt dunlopa.

ale w tym roku chcialem kilupic zimówki na b5 continental ts 850.

u nich około 350zł

a kipiłem u znajomego wulkanizatora po 280zł. wiec róznica nie mała.

Opublikowano

Rozsądnej czyli jakiej?Na wiosnę kupiłem WR D4 w Norauto w cenie gdzie wszystkie internetowe sklepy ze skąpcem na czele się chowały :) :wink:

Kupiłeś opony zimowe na wiosnę żeby taniej dorwać?

Tutaj są po 360/szt

http://www.norauto.pl/opony/zimowe/osobowe/opony-zimowe-205-60-16-h-3

Opublikowano

no właśnie nie.

kupiłem w tamtym tygodniu.

opony z tego roku .

hmm. nie dopatrzyłem ze pytanie bylo do Mirka.

Edytowane przez lysy-wr400

Opublikowano

301 zeta za sztukę 205/55/16.Uważam,że cena dobra.Na oponeo były w tym czasie od 310.Kupiłem w lutym.Stare miałem do wywalenia.Ale że zima była jaka była a jest Q to w końcu ich nie założyłem.

Opublikowano

To dobrą cenę wyrwałeś. U mnie na wlepce na boku drzwi jest 205/60/16 to szukam w takim rozmiarze ale ceny od 350 w górę

Opublikowano

Uroki B8 :wink:

Opublikowano

Ja nie rozumiem czemu praktycznie we wszystkich innych samochodach jest rozmiar 205/55 (przy feldze 16) a w B8 jest 205/60?

Opublikowano

Witam,

Mam problem pomiędzy nokian wr d4 a continental ts850.

Nie wiem które opony wybrać, nokian przypadkiem nie ma rantu ochronnego , a continental ma?

Opublikowano

Ja nie rozumiem czemu praktycznie we wszystkich innych samochodach jest rozmiar 205/55 (przy feldze 16) a w B8 jest 205/60?

Zapytaj w Ingolstadt.
Opublikowano

Dlatego, że od zawsze nowsze samochody mają coraz większe rozmiary podstawowe kół. Standardem była 16tka gwarantująca kompromis między komfortem i prowadzeniem- można było założyć balon w 15", albo niższe profile w 17 i 18". Teraz podstawą jest 225/50R17 albo i często chociażby 245/40R18 lub nawet 245/45R18- przeliczysz taką oponę na 16", to wychodzi właśnie balon typu 215/60, 225/55 i podobne. 205/60R16 jest już rozmiarem względnie typowym teraz.

Drugi aspekt- typoszereg opon o średnicy zewnętrznej takiej jak 205/55R16 (głównie 195/65R15, 225/45R17, 225/40R18 i inne) zrobił się już bardzo popularny i przez to tani- a to producentom nie jest na rękę, dlatego co jakiś czas wymyślają zupełnie nowy rozmiar. Np nowe Mondeo i opony 235/50R17 których brakowało na rynku przez dobre pół roku od premiery samochodu i ludzie nie mogli kupić zimówek (premiera była jesienią), bo do tej pory praktycznie nikt takich nie produkował...

P.S.

Oczywiście można zastąpić 205/60 zwykłym 205/55, tylko że licznik przekłamuje, w niektórych markach ESP nie działa do końca poprawnie, a ubezpieczyciele w razie "w" coraz bardziej lubią podpierać się niewłaściwym doborem opon do pojazdu. Warto za 200-300zł? Chyba nie.

Opublikowano

Dziękuje za obszerny post. Wybór jest prosty 205/60/16 :)