Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B6 AVF] Wydajność hamulców

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam panstwa.

Odkąd moja kobita kupila sobie a3 8p z 2006r zauważylem, że jej hample są o wiele czulsze niż moje. Mimo, że wymieniłem tarcze i klocki - przód: tarcze ate, klocki trw. tył: tarcze zimermann klocki tomex - tylko nie smiejcie sie z nich ;) nadal musze dość mocniej naciskać na pedał hamulca u siebie niż u niej.

Zastanawiam się czy wymiana płynu hamulcowego coś zmieni bo bóg wie kiedy ostatnio był wymieniany... :mysli:

pozdr

Opublikowano

powinienes wymienic plyn przy zmianie tarcz i klockow :cool1:

Opublikowano

to nie pomoże, hamulce w A3 są w tym przypadku skuteczniejsze i tyle

Opublikowano

No i wszystko jasne... dzieki :kox:

Opublikowano

a z czego wynika ta wieksza skutecznosc? bo ja mam u siebie 321mm a moja mama ma serie w A3 8P i ogolnie w A4 pedal jest twardszy i mozna stopniowo hamowac, w A3 lapie bardzo pozno i od razu jebut.

Opublikowano

...jedną z przyczyn moze byc waga auta...

Opublikowano

A3 nie ma wcale skuteczniejszych hamulców,po prostu helmuty przesadzili z siłą wspomagania.

Opublikowano

A3 mniej waży więc dlatego jest takie odczucie że lepiej hamule. Hamulce w tym aucie są ok przy małych prędkościach ale wyhamować auto ze 180-200km/h to już spory problem w takim A3.

Prawda też jest taka że seryjne hamulce w A4 B6 1,9 to porażka, są za słabe do wagi auta.

Jedyna opcja żeby to rozwiązać to wymiana hamulców na 320x30 przód i 288x12 tył.