Skocz do zawartości
Zdrowych i spokojnych Świąt dla Ciebie i rodzinki 🙌🎄
IGNOROWANY

[B6 AWX] Po wymianie rozrządu błąd 1738 nieznany

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj mechanik wymienił mi rozrząd. Niestety jakimś cudem zapaliła się kontrolka AIR BAG. Mówi, żeby skasować i będzie ok. W domu podłączyłem pod vaga :

1738 Nieznany kod błędu

Zamknięty

To co wyskoczyło. Niestety jak skasuje to zaraz pojawia się ponownie, byłem dziś jeszcze raz u mechanika, sprawdził wszystko ale dalej to samo. Miał ktoś już taki problem?

Opublikowano

To błąd od przedniego czujnika zderzenia po stronie kierowcy. Znajduje on się na pasie przednim, po lewej stronie, od wewnątrz, tuż przy wentylatorze chłodnicy(żółta wtyczka). Zaglądnij tam, może jest odpięty, lub uszkodzona jest instalacja.

Opublikowano

Sprawdzone oba czujniki, podłączone jak należy. Usłyszałem jeszcze, że te czujniki można uszkodzić wymieniając je przy podłączonym akumulatorze. Czy to prawda?

Opublikowano

sprawdz dokładnie instalacje. jak nie masz na nim crasha to jest opcja ze go odratujesz. wsztstkie tematy zwiazane z poduchami powinny sie odbywac na odlaczonym aku. jedz z reklamacja do kolesia ktory robil ci rozrzad za niewiedze trzeba placic. napewno zdjąl przód i wyjął wtyczke i z tąd te problemy. gdzieś na forum jest opis jak za pomocą zmiany kodowania można sie z tym błędem pobawić. jak nie chcesz sie z tym bawić jedz na serwis a mechaniorowi zawieś fakture

Opublikowano

Oba czujniki są identyczne, zamień je miejscami i będziesz wiedział czy masz uszkodzony czujnik, czy instalację. Nie ma znaczenia, czy akumulator był podpięty czy nie.

Opublikowano

A co mi to da, że zamienie jak i tak będzie błąd w jednym z nich, nie ważne czy jest to wina instalacji czy czujnika. Czy idzie jakoś sprawdzić te czujniki??

Opublikowano

Właśnie Ci podałem najprostszy sposób ich sprawdzenia! Przecież to jasne, że jeżeli po zmianie miejsc błąd przeniesie się na drugą stronę, to masz uszkodzony czujnik i trzeba go wymienić a jeżeli pozostanie ten sam, czujniki są dobre a trzeba sprawdzić instalację.

Opublikowano

bolo73 nie wiem czy kiedykolwiek miałeś coś do czynienia z czujnikami poduszek ale wydaje mi sie że nie. nie można wymienić od tak sobie czujniki. zresztą czujki są kierunkowe a każdorazowa zmiana czujki na inna może wiązać sie z wpisaniem numeru vin urządzenia. wiem bo temat przerabiałem u siebie. a jeśli odłączenie aku nie ma nic wspólnego z odłączniem elementów poduszek to pierw sprawdz to u siebie a potem to nam napisz.

druga sprawa to nie żarówka i jeśli kolege chcesz pozbawić wszystkich poduszek to dalej dawaj takie wskazówki.

każdorazowa ingerencja z odłączaniem czujek i włączonym akumulatorze wywala błąd.

wpisz dokładnie cały komunikat może nie chodzi o czołową czujke. czesto boczne na słupkach potrafią zawilgotniec i wywala podobny błąd dalej bedziemy muśleć

zapraszam do lektury

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t73655.0.html;highlight=wymiana+sensora

Opublikowano

To jest dokładnie to co wyskakuje:

1738 Nieznany kod błędu

Zamknięty

Dzisiaj jadąc nagle kontrolka zgasła, zaraz znów się zapaliła i znów zgasła i co jakiś czas tak gasła/zapalała się. Po odpaleniu auta zwykle gaśnie i za ok. 2 sekundy się zapala. Dziś pod szkołą zgasła i już się nie zapaliła, potem już prawie pod domem znów się zapaliła. Może to problem instalacji bardziej niż czujek. Posprawdzam styki wszystkie jutro

Opublikowano

wydaje mi sie ze winna jest czujka masz to samo co ja mialem. zapalała sie i gasła to znowu przez tydzień sie naprawiała i tak w koło. czujka była zalana. zmien sensor. można złapać na allegro w dobrej cenie (pamietaj o kierunku) i numerze !!!!

wymarz błąd powinno być dobrze - pamiętaj o aku.

Opublikowano

Dziś podłączyłem inny kabel i wyszło, że jest to prawy przedni czujnik zderzeniowy, nie błąd jego samego tylko przerwa w instalacji. Jutro sprawdzę styki i zobaczymy co dalej

Opublikowano

bolo73 nie wiem czy kiedykolwiek miałeś coś do czynienia z czujnikami poduszek ale wydaje mi sie że nie. nie można wymienić od tak sobie czujniki. zresztą czujki są kierunkowe a każdorazowa zmiana czujki na inna może wiązać sie z wpisaniem numeru vin urządzenia. wiem bo temat przerabiałem u siebie. a jeśli odłączenie aku nie ma nic wspólnego z odłączniem elementów poduszek to pierw sprawdz to u siebie a potem to nam napisz.

druga sprawa to nie żarówka i jeśli kolege chcesz pozbawić wszystkich poduszek to dalej dawaj takie wskazówki.

każdorazowa ingerencja z odłączaniem czujek i włączonym akumulatorze wywala błąd.

wpisz dokładnie cały komunikat może nie chodzi o czołową czujke. czesto boczne na słupkach potrafią zawilgotniec i wywala podobny błąd dalej bedziemy muśleć

zapraszam do lektury

http://www.a4-klub.pl/smf/empty-t73655.0.html;highlight=wymiana+sensora

Sposób sprawdzenia przyczyny pojawienia się błędu, który opisałem przetestowałem wielokrotnie i działa. Inaczej bym nie pisał. Czujniki są kierunkowe, ale są identyczne, nie tylko mechanicznie, ale i elektrycznie, do tego mają ten sam numer katalogowy. Podobnie jest z czujnikani uderzeń bocznych, lewy i prawy są identyczne - wiem, że mam rację, też to przerabiałem, wielokrotnie.

Nigdzie też nie napisałem, że przy pracach z instalacją poduszek powietrznych odłączanie akumulatora można sobie odpuścić albo jest bez sensu. Jest to jak najbardziej prawidłowa procedura, pod warunkiem, że wiesz co robisz i co chcesz osiągnąć. Mechanik wymieniający rozrząd mógł o tym nie wiedzieć, mógł nawet nie wiedzieć, że wtyczki, które odpina mają związek z airbagiem. Mimo to samo odpięcie i podpięcie czujników beż włączania w międzyczasie zapłonu nie powinno spowodować pojawienia się błedu, o którym mówimy. Zwłaszcza, że błąd dotyczy tylko jednego czujnika a przy wymianie rozrządu były z pewnością odłączone oba. Jeżeli nawet zapomniał podpiąć jeden czujnik i włączył zapłon, to po podłączeniu go błąd powinien dać się skasować.

Nigdy też po zamianie czujników czy nawet wymianie na inny nie pojawił się błąd o niewłaściwym VIN-ie. Nie twierdzę, że nie masz racji, być może u Ciebie było to konieczne, ja się z takim przypadkiem nie spotkałem.

Opublikowano

nie twierze że nie wiesz co piszesz i zgodze sie z tym że przekładka czujek nic nie spowoduje. dodam jednak ze temat poduszek to bardzo śliski temat i zabawa w przekładki odłączanie i podłaczanie może sie skączyć wywaleniem poduszek a wtedy koszty o wiele więkasze niż np. wymiana uszkodzonego sensora. zwłaszcza gdy kontrolka airbag potrafi zgasnąć. typowy objaw zalania czujki lub zawilgocenia.

zgodze się z tobą także w temacie że trzeba wiedzieć co się robi. narazie temat opisujemy ogólnikowo. powinien zerknąć na to ktoś kto sie zna