Gwerty Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 witam Jakiś czas temu padła mi turbina.( autko zaczelo dymić, i większość oleju poszło do tłumika.) mechanior wyrwal turbo, kupilem zregenerowane oddając stare. przy montażu zregenerowanej pytałem czy olej nie zabił kata i czy nie trzeba myć tłumika. stwierdził, że z kata olej wypali a z tłumika wydmucha po kilkuset kilometrach. rzeczywiście przez jakies 200km delikatnie leciał olej z tłumika potem ustało. przejechałem około 800km i zauważyłem olej kapiący znowu z tłumika. sprawdziłem poziom oleju i po 800km spadło z max do min. autko wogole nie dymi. czyżby znowu turbo? poczytalem, że na zywotność turbo ma wpływ zabity katalizator. czy przy wymianie turbo trzeba było wyciąć kata albo wstawić nowy niezabity olejem? myć tłumik jakiś rozpuszczalnikami? ewentualnie dlaczego pojawił sie olej w tłumiku autko podpinane pod vaga, zero błędów, nie dymi, mocy tez nie straciło. co jest?
DaRo4422 Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 Ubyło ci ok 300ml to na 800km trochę dużo..... Dla mnie padła turbina i w wydech poszło ok 4litry castrolu egie. Wstawiłem 2 turbulum i wygoniło ten olej :gwizdanie: A co do kata? Jeśli z diagnostyki wyjdzie że przytkany, to musisz zmienić tryb jazdy na taki aby go przeczyszczało co jakiś czas Ja wywaliłem kata, bo w końcu padła mi plecionka i z wymianą na nową wstawiłem strumiennice. W moim odczuciu nic mu mocy nie przybyło :gwizdanie: Ale katalizator mi już na pewno nie padnie xD A ten olej, który wylatuje z tłumika, to zapewne woda+sadza.... Zimą tak się dzieje że nie wiadomo skąd z tłumika czasami coś pocieknie.......... no chyba że biorąc to na palce jest gęste i lepkie..... I jeszcze 1 rzecz Jeśli to padająca turbina, nie dymi Na pewno była by smuga
Cristoforo Opublikowano 1 Lutego 2010 Opublikowano 1 Lutego 2010 uszkodzony katalizator zabija turbine wywalić kata czy dobry czy nie
Rekomendowane odpowiedzi