Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL] Korekta softu po regeneracji turbo?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam do Was pytanko jako że padło mi turbo,podczas ostatnich mrozów zaczęło "szurać" przy odejmowaniu gazu,dziś był demontaż i ma luzy w osi i poprzeczne.

Silnik AVF, quattro, przebieg 100850km,program robiony przy 80000km.Czy po regeneracji turbo trzeba robić kontrolę i korektę softu?

Opublikowano

najpierw zrob logi ...

Opublikowano

Zależy jak pompowało turbo w momencie robienia programu, jak całkiem ok to nie będzie konieczna korekta softu. Jeśli słabo i program był napisany z uwzględnieniem że turbo słabiej pompuje to po wsadzeniu nowego turba korekta może dać ci jakiś gratis, ale nie jest ona konieczna. Zależy tylko i wyłącznie od twojego bardziej lub mniej pedantycznego podejścia do uzyskiwanej mocy :wink4:

Opublikowano

Ja po zrobieniu kierownic w suszarce pojechałem na korektę bo soft był robiony pod przycinające się kierownice, Witek wstawił niunię na rolki, podpioł vaga i kazał jechać do domu bo wszystko jest ok.

P.S. przybyło 10KM i 35Nm.

Podejrzewam, że e Twoim przypadku też nie powinno być problemów po wymianie TURBA :)

Opublikowano

logi :good:

Opublikowano

Zależy jak pompowało turbo w momencie robienia programu, jak całkiem ok to nie będzie konieczna korekta softu

Aligator mi robił program przy 80tys przebiegu,turbo było idealne jak mówił,logi super,w serii wyszło 136KM i 307Nm.Przebieg mocy i momentu jak najbardziej ok,nie wiem czemu po 20tys przebiegu padło turbo (jeździł ok,ale po ostatnich mrozach miałem "szuranie" przy odejmowaniu gazu więc zdjąłem turbo i ma luzy,oleju nic nie brał).