Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zna się ktoś na rowerach? Pomoc przy zakupie.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

:hi:

W tym roku postanowiłem kupić sobie rower górski MTB.

W przeszłości miałem rower marki KONA i obecnie chciałbym do tej marki powrócić(sentyment :tongue4:)

Przejrzałem oferty, katalogi, ceny i tak w oko wpadł mi ten model:

KONA CINDER CONE, model na rok 2010

konacindercone2010mount.jpg

dane technicze http://www.konaworld.com/bike.cfm?content=cindercone

Doradzicie co sądzicie o tym rowerze, może jakieś doświadczenia, a może cos innego?

Czekam na rady i propozycje :wink4:

Opublikowano

Napisz PW do Kolegi Boberek lubi nowości i może coś doradzi :good:

Opublikowano

Napisz PW do Kolegi Boberek lubi nowości i może coś doradzi :good:

ok, dzieki :notworthy:

Opublikowano

:)

no to tak

+ dobry amor

+ dobra tylna przerzutka ale mogłaby być lepsza typu XT

+ hydraulika hamulcy fajnie ze jest :) bo to najniższy model shimano

reszta ujdzie w tłoku :)

zalezy do czego Ci ten rower :) i ile masz pieniędzy :)

napisz cos wiecej kwocie jaka dysponujesz i do czego będzie Ci on potrzebny

ile ważysz, jaki teren

to moze coś Ci wiecej napisze :)

Opublikowano

Ja bym na Twoim miejscu kupił używkę np po jednym sezonie, a jak nie to kupić podzespoły i samemu złożyć lub dać do złożenia. Jak się wie gdzie kupować części to można o wiele taniej mieć rower danej klasy. Ja np kupiłem prawie nową ramę, do tego wszystko praktycznie nowe oddzielnie i wyszło mnie to o wiele taniej, przerzutki mam XT,tak jak kasetę, hamulce. A za sprzęt z podzespołami więcej niż deore trzeba z reguły słono płacić, a w tym przypadku płacisz za sam fakt, że to nowy model. Oczywiście nic nie nakazuję nikomu, tylko daję propozycję. Pozdrawiam. :hi:

Opublikowano

hmm zależy kto oczekuje czego od roweru

ja mam np rower składany cena jego wyszła oj bagatela około 16 do 20 tyś :)

ale ja to lubie i wiem czego oczekuje od roweru :) dlatego taki mam

jesli ktos potrzebuje roweru do jazdy rekreacyjnej to wystarczy wydać max 3 tyś i jest sprzet na lata

a to moje wozidło :)

i do tego sam plastik :) znaczy włukno :)

waga około 9 kg :)

ja na tym rowerze jeżdze maratony ale wiekszośc tgo roweru to tylko moje widzi misie :)

21533_1102126173217_1828596952_204503_5694186_n.jpg

Opublikowano

Więc tak, rower ma mi służyć do czysto amatorskich wycieczek, typu wypad za miasto, jazda leśnymi drogami, romantyczne przejażdżki o zachodzie słońca z koleżanką po plaży :polew: , jazdy po mieście, tego oczekuje od roweru.

Cena jaką mogę wydać na 2kółka to ok 3500zł

Wiem, że można złożyć rower samemu taniej, ale trzeba mieć na to czas, a w moim przypadku pogodzenie studiów, pracy, pisania mgr i innych obowiązków mi na to nie pozwala.

Używki nie chce, lubię mieć nowe rzeczy, w tej Konie jest kilka podzespołów cienkich, ale zawsze można po sezonie rozbudać. Przecież bez modzenia nie można żyć, to jest nałóg :kox:

Odnośnie ramy, to myślałem o 19", mam 184cm wzrostu i waga jakieś lekko ponad 80kg, co o tym rozmiarze sądzicie?

a tutaj na fotce rower kumpla, składał sam, rok temu, koszta ok 5000zł

rowermaego.jpg

Opublikowano
Opublikowano

dzięki kolego boberek za informacjie :notworthy:, dałeś mi robote na wieczór, trzeba poczytać, przeanalizować te rowerki :>

Opublikowano

do 3,5 tyś można kupic dobry rower

jakbyś sie zdecydował żeby złozyc rower i przeznaczyć te 3,5 tyś moge sie tego podjąć jak chcesz

tylko najważniejsza będzie rama :) jaką byś chciął i nie droższa jak 700 zł mysle ze udało by mi sie złozyć cos na pełnym no moze prawie pełnym XT z domieszką SLXa

ale nie wiem czy mi sie chce w to bawić :) ale jakbyś sie uparł :D

jak chcesz moge Ci przedstawić jakis kosztorys bo wsumie to hobby moje :) mam troche zniżek na shimano :)

ale lepiej chya kupic cały rower a najlepiej kupic z zeszłego roku ja yrwałem swój carbon za 6800 z przeceny 8400 :)

zostawiłem tylko rame i amortyzator :) a reszte wymieniełem i sprzedąłem :)

Opublikowano

Ja mam taki rowerek http://www.bikeforum.pl/album.php?albumid=22 i w cenie do 4 tys bym kupił właśnie taki. Jest to Radon Zr Team 6.0

Ja za swojego dałem własnie 4 tyś. Ale widze ze juz teraz sporo staniał. Rama Radona jest taka sama jak CUBE w sumie to identyczna, ta sama fabryka te same ramy tylko nazwa inna.

Zupełnym fenomenem jest naprawde świetny amorek RS Reba. Jest niesamowity no i dobre tarczówy no i XT choćby na tyle.

Jedyny minus to dość słaba przednia korba ale to mały szczegół.

Zatem jeśli nie taki radonik jak mój to bym polecał właśnie CUBE jak kolega wyżej. O dziwo również Unibike robi naprawde dobre rowery z bardzo dobrym osprzętem.

Nie polecam natomiast bardzo drogich rowerów typu Giant czy Author, znaczy moze inaczej nie opłaca się kupować po prostu ale rowery fakt faktem są dobre ale za jaką cene.

Ja mam Radonika i jestem baaaardzo zadowolony.

Opublikowano

Radon tez super wsumie to samo co Cube jak kolega pisze

najlepiej szukać okazji :)

przecen itp

bo naprawde można trafic fajna fure za dobre pieniądze

na scotta po sezonowego monza dostać nawet 20% jak sie dobrze pogada :D

Opublikowano

jakbyś sie zdecydował żeby złozyc rower i przeznaczyć te 3,5 tyś moge sie tego podjąć jak chcesz

dzięki stary za propozycje, doceniam chęć pomocy :notworthy::good: :good: ale najpierw muszę być pewny czego chcę, dobrze rozejrzeć się w temacie, podzwonić popytać o ceny, zniżki itp[br]Dopisany: 10 Luty 2010, 14:49_________________________________________________w sumie nie spodziewałem się takiego poruszenia tematu na forum A4(samochodowym, motoryzacyjnym), a jednak :shocked: :>

miłośnicy 2kółek są wszędzie :tongue4:

Opublikowano

Szukaj rowerów z 2009r. Teraz jeszcze można coś ciekawego okazjonalnie wyłapać. Sam w grudniu chciałem kupić Cube'a LTD Team z bikecenter, ale koleś jakiś dziwny był i do tego raz opuścił mi cenę do 3100zł (początek grudnia), po chwili dzwoni i mówi, że jednak 3500zł, a ostatecznie stanął na 4100zł :polew:

Scota Scale bym nie brał, bo to typowa wyścigówka, i na spokojne wycieczki raczej się nie nadaje ;)

A złożenie roweru przy obecnym kursie walut nie wychodzi taniej, niestety...

Opublikowano

ja kupilem w zeszlym sezonie w decathlonie rowerek "rockrider 8,2" i jestem bardzo zadowolony przejechal maraton bardzo fajnie sie na nim jezdzi a sprzet super jak na ta cene 3900zł osprzet caly na sramie x9, amorek rock shock reba race, hamulce avidy 5, korba truvativa, kola mavic 317 disc waga 11,3kg szukalem dlugo i porownywalem z giaiantem merida authorem i wybralem rockraidera polecam osobiscie a jezdzilem zawodowo 5 lat w kolarstwie gorskim , a teraz to rekreacja i przyjemnosc

http://www.decathlon.com.pl/PL/rockrider-8-2-34975917/ tu masz linka :-) pozdrawiam

Opublikowano

ja bym składał, przynajmniej będziesz miał to co chcesz i rower dobrze skonfigurowany nie będzie miał słabych stron :cool1:

a przy kupowanych całych zestawach zawsze znajdzie sie coś co nam nie pasuje :gwizdanie:

no i jeszcze frajda ze sie samemu coś zrobiło, a złożenie wszystkiego jak części są nowe i dobre to sama przyjemność

dużo czasu też na to nie stracisz :tongue4:

Opublikowano

Na rowerkach nie znam się za dobrze ale jeździłem kumpla -GT modelu nie pamiętam, ale jazda super i na szosie i w terenie no i osprzęt też całkiem niezły warto on dał za niego 1500 zł na giełdzie . Chyba że wolisz nowy.

Opublikowano

A ja w wakacje zakupiłem TREK'a 6300 model 2008 - dokładnie taki -> LINK

Ale to trochę przypadkiem, bo trafiłem na likwidację stoiska i z ceny wyjściowej 3450, wziąłem za 2200 :naughty:

A wymagania moje były dokładnie jak autora wątku.

Jestem zadowolony jak na razie, chociaż w ubiegłym sezonie za dużo nie pojeździłem

Opublikowano

Jak ktos napisał wyżej Scott Scale jest to wyścigówka :D to fakt :)

ale ze Scotta można poszukać Reflexa www.scott.pl jest troche bardziej przejażdzkowy :D

co do decathlonów hmm i firmy sram hmm ja mam mieszane uczucia :( nie kupił bym rowerku za 4 tys w decathlonie

jesli chodzi o treki oczywiście jak najbardziej jesli zjajdziesz fakiegoś fajnego daj znac zapytam o cene mojego sponsora :D

Ja bym sie skłaniał w strone CUBE albo RADONA :)

albo składał sam :D