Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[B5 ANB] Ubytki oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

co moze byc przyczyna ubywania oleju 0.5l na 2000km olej platinum 5w40 dodam jeszcze ze peknieta jest odma ale z niej oleju nie ubywa a napewno nie az tyle.

auto z rana po dwoch minutach od uruchomienia dymi przez jakies 5 minut a pozniej mu przechodzi. Od czego zacząć? od wymiany oleju na jakiś normalny ( według zapewnień mechanika to jest przyczyną ubywania oleju) czy może brać sie za uszczelniacze??

Opublikowano

Witam,

ja bym najpierw zrobił odmę i zobaczył co się dzieje, też miałem pękniętą i byś się zdziwił ile tam może tego oleju uciekać, potem sprawdził turbo czy nie popuszcza tak jak moje które wali dość mocno olejem w dolot, i przez to mi autko też łyka olej średnio od wymiany do wymiany ok 1 litra muszę dolać ale to po zmianie oleju na 10w60 wcześniej więcej łykał. Na końcu bym sprawdził uszczelniacze i zawory.

A rano na jaki kolor dymi??jak na biało to norma para wodna z wydechu idzie puki się nie na grzeje. Gorzej jak by dymił na niebiesko. Mi raz po dość ostrym deptaniu musiał zaciągnąć jakiś większą ilość oleju na raz i takiego bąka z niebieskiego dymu puścił jak stałem na światłach że za mną nic nie było widać a gościu co stał obok to aż wyleciał z gaśnicą :>

Opublikowano

w dolocie od turba na pewno nie ubywa bo przewod od powietrza co idzie do przepustnicy jest suchy

Rano dymi tak lekko pod niebieski podchodzi przez jakiś czas a pozniej już przestaje

Opublikowano

Czyli prawdopodobnie turbo do regeneracji jak zaczyna kopcic

Opublikowano

ale co olej by uciekał do katalizatora? i po takim krotkim czasie pracy zaczynał by dymić? mi sie wydaje , ze predzej by ten olej przez uszczelniacze spadał na tłoki i tam sie spalał[br]Dopisany: 12 Luty 2010, 21:48_________________________________________________nikt nie podpowie co robic?/