Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 1Z] Wymiana skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pierwszy raz widze taki lewarek zmiany biegów w Audi A4.

Opublikowano

Pierwszy raz widze taki lewarek zmiany biegów w Audi A4.

No widzisz, a ja taki mam, w A4 :polew:

Opublikowano

spisz numery z tego wybieraka

Opublikowano
  • Autor

PONAWIAM MOJE PYTANIE:

dużo czytałem na forum o skrzyniach biegów i doszedłem do wniosku, że chyba najlepszym (niestety nie najtańszym) rozwiązaniem będzie remont mojej skrzyni. po takim remoncie będę miał pewnośc, że jeszcze trochę na niej pojeżdżę. a kupując używaną skrzynię nigdy nie mam pewności na co trafię (może się okazać, że trafię na lipę i strata kasy).

napewno muszę wymienić synchronizator biegu 4 i olej w skrzyni. ale co poza tym? co jeszcze może okazać się do wymiany po jej rozkręceniu?

Opublikowano

Np. pozostałe synchronizatory, łożyska, dyferencjał nie wiadomo w jakim stanie.

Opublikowano

Remont skrzyni biegów to koszt 500zł plus części i olej.

Synchronizatory do CPC kosztują ok 140zł za sztukę, do naprawienia 3 biegu potrzebujesz 2szt,

na 90% konieczna okaże się też wymiana synchronizatora 5 biegu (jedna sztuka) dodją do tego łożyska igiełkowe i główne.

Kompleksowy remont skrzyni (robocizna+części+transport) to koszt ok 1500zł.

Opublikowano

To ja przy okazji też podepnę się pod temat:

Mam do wymiany skrzynię biegów - moja ma oznaczenie CVC (AUDI A4 1.9 TDI -1996r - 90KM) ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej skrzyni na podmianę w takim oznaczeniu - możecie pomóc jakie jeszcze oznaczenia będą do tej podmianki się nadawały ???

Ewentualnie może ktoś ma z okolicy skrzynię do sprzedania najlepiej okolice Opole lub Wrocław w promieniu do 40-50km od tych miast.

Mój tel 608 037 025

Opublikowano

Mam do wymiany skrzynię biegów - moja ma oznaczenie CVC (AUDI A4 1.9 TDI -1996r - 90KM) ale nigdzie nie mogę znaleźć takiej skrzyni na podmianę w takim oznaczeniu - możecie pomóc jakie jeszcze oznaczenia będą do tej podmianki się nadawały ???

Jesteś pewny, że skrzynia jest oznaczona CVC? Bardziej pasuje mi tu CPC...

Opublikowano

W całym koncernie VAG nie była produkowana skrzynia o oznaczeniu CVC.

Opublikowano

Każda będzie pasować, ale przełożenia będą najbardziej odpowiednie do mocy silnika w skrzyni z trzeciej aukcji.

Czyli od silnika AHH.

Opublikowano

W całym koncernie VAG nie była produkowana skrzynia o oznaczeniu CVC.

No dla mnie to też dziwne ale mechanik podał mi takie oznaczenie dzwoniłem do niego 2-gi raz i tak mi potwierdził (CVC 09094).

Silnik ma oznaczenie 1Z i w serwisie podali ze tam powinna być skrzynia CPC - no ale z tymi skrzyniami używkami jest ZONK.

Poradźcie jaka ewentualnie skrzynia będzie do tej AUDI pasowała bo lekko zagubiony jestem ;-(

Opublikowano

Sprawdź wlepkę w miejscu koła zapasowego, tam będziesz miał podane z jaką skrzynią wyjechało auto z fabryki w Niemczech. Zobacz co pisał Specnaz, pasować też będzie skrzynia o oznaczeniu EEN choć będzie miała troszkę inne przełożenia.

Podaj meila to podeśle Ci ciekawego pdf z przełożeniami skrzyń manualnych, 5 biegowych.

Opublikowano
  • Autor

dot. remontu skrzyni CPC Audi A4 95r. 1Z

ile jest wszystkich pierścieni synchroniztorów? ile przypada na każdy bieg?

Opublikowano

Sprawdz sobie w etce, jezeli to cie pocieszy to ja wymienilem juz 3 skrzynie i dalej mam problemy.na biegu jalowym slychac takie dziwne terkotanie.Gdy wycisne sprzeglo jest cichutko jak w niebie,silnik pracuje rowniutko i cicho,puszcze sprzeglo i znow warkot.Teraz chyba zdecyduje sie na wymiane lozysk w skrzyni i synchronizatorow.Ostatnio jak rozebralem wyjeta skrzynie to z obudowy wylecialo mi pol synchronizatora.

Opublikowano
  • Autor

planujesz wymienić wszystkie synchronizatory? to będzie bardzo duży koszt. + łożyska. wątpię czy zamkniesz się w 2.000

Opublikowano

Tzn w skrzyni ktora teraz mam(z anglika) biegi wchodza bardo dobrze.Z tego co wiem to ludzie jezeli wymianiaja lozyska to takze prewencyjnie wymieniaja synchronizator 5 biegu.Mam zamiar zrobic to samo.Juz nerwow nie mam do tych skrzyn biegow.Na alegro ostatnio widzialem wlasnie taki synchronizator za 80 zl

Opublikowano
  • Autor

a koszt łożysk jak duży?

Opublikowano

a koszt łożysk jak duży?

Synchronizatorów w CPC masz 6, łożysk jest kilkanaście (12 lub 13).

Łożyska są tanie - synchronizatory tak jak pisałem ok 140-150zł sztuka.

Opublikowano
  • Autor

według etki pierścieni synchronizatorów w skrzyni o oznaczeniu CPC jest 6 szt:

synchronizer ring (1 gear) - 012311247F 24.85 euro

synchronizer ring (2 gear) - 012311247F 24.85 euro

synchronizer ring (3 gear) - 012311295F 24.85 euro

synchronizer ring (4 gear) - 012311295F 24.85 euro

synchronizer ring (5 gear) - 012311295F 24.85 euro

synchronizer ring (revers gear) - 012311295F 24.85 euro

sklep.gajos.com.pl

- 012311247F 160.25 zl/szt.

- 012311295F 162.74 zl/szt.