Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BRD] Wlałem 505.01 Castrol a mam DPF zmienić na 507 czy nie (przejechałem 10 tys.)??

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy wlałem 505.01 Castrol 5W40, a mam DPF zmienić na 507 Castrol 5W30, przejechałem 10 tysięcy? Co sie może stać jak raz przejade na tym oleju?

[mod]Proszę stosować prefix kolejne wątki niezgodne z regulaminem będą leciały do kosza[/mod]

Opublikowano

zmieniaj czym prędzej... :gwizdanie: możesz mieć problemy z DPFem głównie choć nie tylko pewnie... :thumbdown:

Opublikowano

wymień, wymień. Oleje 507.... mają związki zmniejszające powstawanie zanieczyszczeń mogących zapychać DPF... Przynajmniej w teorii...

Opublikowano

Koledzy wlałem 505.01 Castrol 5W40, a mam DPF zmienić na 507 Castrol 5W30, przejechałem 10 tysięcy? Co sie może stać jak raz przejade na tym oleju?

Pochwal się, co ile kilometrów uruchamiało Ci się wypalanie DPF-a?
Opublikowano

Pochwal się, co ile kilometrów uruchamiało Ci się wypalanie DPF-a?

jak znam zycie to pewnie nie czesciej niz normalnie.

Opublikowano
  • Autor

Jeszcze ani razu nie zaświeciło sie przepalanie filtra.....

Opublikowano

Nic sie nie martwcie to kolejny wymysl marketingowy , mysle ze ten olej mial by znaczenie jak silnik by go przepalal 10l na 1000 km a nie w sladowych ilosciach.

Opublikowano

też tak myśle ale lepiej dmuchać na zimne...

Opublikowano

pewnie Turdzi ma racje. ale skoro juz zrobil 10tys. km to i tak z 5 tys wartoby wymienic. wiec niech tym razem kolega odzaluje i wymieni troche wczesniej olej. bedzie spal spokojniej a na pewno nie zaszkodzi ;]

Opublikowano

nie no pewnie tez bym wymienil , ale jestem pewien ze jak silnik zdrowy i nie pali oleju to nic sie nie stanie :)

Opublikowano

Jeszcze ani razu nie zaświeciło sie przepalanie filtra.....

He, He, zadając to pytanie miałem dziwne przeczucie, że odpowiedź będzie właśnie taka :wink4:. Dużo w tym wszystkim marketingu, jako rzecze Turdzi :naughty:.
  • 3 miesiące temu...
Opublikowano

ja też przez omyłkę (wczesniej miałem audi b6 130km. bez DPF) wlałem 505.01 5w-40 olej castrola zrobiłem około 2 tys km. --- no i wymian na 507 Castrol SLX Professional Powerflow Audi Longlife III 5W-30 i co o wiele głośniej silnik pracuje niż na tamtym oleju

Opublikowano

Przejedz jeszcze te 5 tys. km do wymiany i wymień. Co do Castrola i głośnej pracy silnika to polecam tym co na nim jeżdżą na próbę zalać jakimś innym dobrym full syntetykiem a różnica w pracy silnika(oczywiście na +) będzie zauważalna zaraz po pierwszym odpaleniu. Castrol to chyba naprawdę tylko marketing i reklama bo reszta to :thumbdown:

Opublikowano

STANIV - olej nie ma tu nic do rzeczy, chodzi głośniej, bo odgłos zmienia się w zależności od stopnia napełnienia DPFa.

Opublikowano

zgadzam sie z NYNA faktycznie castrol jest raczej przereklamowany zrobię 12 tys. km i zaleje innym olejem. A co do wymiany tak jak pisałem na 5w40 pracował silnik ciszej potem zalałem 5w30 z norma 507 i pierwsze odpalenie o wiele głośniejsza praca silnika.

DPF zaczyna mnie już...... jakies dziwne odgłosy wychodzą od niego. Mam pytanie do posiadaczy DPF jadąc na 2 biegu około 20 km/h zaczyna coś wyć czy to może być DPF na innych biegch nie wyje? żadna kontrolka nie świeci.

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam,

Podlacze sie do tego tematu, bo mam podobny przypadek... Dzieki temu forum wlasnie sie dowiedzialem, ze mam u siebie [b7 BPW] tzw. DPF, mimo ze dealer/mechanik u ktorego kupilem samochod twierdzil ze go nie mam. Co gorsza, serwisowalem u niego samochod i okazalo sie ze zalal go olejem Fina 10W-40, ktoremu pewnie daleko do spelnienia normy 507.00. Teraz juz wiem, ze wiecej do niego nie pojade, chociaz nie wydawal sie glupi i podobno handluje/serwisuje Audi/VW/BMW od kilkunastu lat...

Przejechalem tak juz ponad 25k km i co ciekawe, ani razu nie zapalila mi sie kontrolka DPF, mimo ze przewaznie jezdze bardzo krotkie odcinkie (3km do pracy).

Do wymiany mam jeszcze 5k km, ale nie bede czekal i wymienie w przyszlym tygodniu (prawdopodobnie w ASO, bo nie znam innego mechanika w okolicy, chyba ze serwis Bosch'a). Myslicie ze silnik powinien byc plukany przed zmina na pelen syntetyk? Czy mam sie jeszcze pytac w serwise zeby dodatkowo cos sprawdzili co moglby sie uszkodzic w skutek jazdy na tym oleju?

Z gory dziekuje za odpowiedz.

Opublikowano

Przepłukaj i zalej 507.00 i bedzie git dla Twego Dpf-a, turbinki i nie tylko...

Opublikowano

Przepłukaj i zalej 507.00 i bedzie git dla Twego Dpf-a, turbinki i nie tylko...

Tak zrób motul albo castrol :good: :good:

Opublikowano

Czy w ASO trzeba ich prosic o plukanie silnika, czy jest to u nich standardowa procedura przy zmianie oleju z semi na pelen syntetyk?

Opublikowano

Czy w ASO trzeba ich prosic o plukanie silnika, czy jest to u nich standardowa procedura przy zmianie oleju z semi na pelen syntetyk?

Lepiej napomknij :naughty: