Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B7 BLB] Strzał, z prawej strony komory silnika w czasie przyspieszania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam, BLB z 2005 TDI multitr. - właśnie miałem szokującą przygodę - cała zimę pięknie max 1200 obrotów kręciłem zanim 90 osiągnął i szanowałem autko, jeździłem ok. 2x4 km dziennie a więc tak naprawdę do momentu osiągnięcia 90 st. i meta. dziś miałem okazję dłużej pojeździć i wyjeździłem;-( juz od rana cos mi nie pasowało - coś szumiało jakby z komory silnika na wysokości zza schowka. szumiało gdy dawałem gaz i puszczałem pedał - szuranie, szum, cos jakby ocierało się. ale to było gdy był niedogrzany i miał 70-80 st albo prawie 90. Pojawiało się także tuż po rozruchu po jakims postoju 10-20 min i było tylko przez chwile bo znów auto łapało 90 st. a na ciepłym szuranie nie występowało wcale. no i finał dnia - jechałem krótki odcinek auto juz zagrzane dałem na światlach gazu - ok 2500-3000 tys i coś w miejscu za schowkiem wybuchło - coś jak strzał z petardy z małym gwizdnięciem. po tym auto zaczęło chodzić jak awionetka - zgasiłem i obejrzałem silnik - suchy, olej pełny stan, odpaliłem, zdjąłem pokrywę i wsadziłem rękę do boku silnika - z prawej strony - strasznie zaczęło mi dmuchać w rękę! spaliny? strzelił wydech? kolektor? buczy nieziemsko gdy daję gazu, nie kopci i jedzie chyba normalnie - odstawiłem auto żółwim tempem ale do domu było z 300 metrów. Co to mogło być?

Opublikowano

Pękła rura od EGR przy kolektorze wylotowym? :cool1:

Opublikowano
  • Autor

no bo co by jeszcze powodowało ryk silnika przypominający samolot? też pomyślałem o kolektotrze ale już było ciemno, nic tam nie widać w tej chwili - czy naprawa/dostęp to ciężka sprawa? czy takie rzeczy załatwia się w dzień? potrzebuję autka akurat teraz jak nie wiem co;-/

Opublikowano

Jeśli to pękła rura od EGR to awaryjną naprawą jest zdjąć puszkę filtra powietrza, wyciąć z blachy 1,5 mm kółko ok 35-40 mm średnicy, popuścić dwie śruby, podłożyć to kółko, mocno dokręcić i w drogę ;)

Opublikowano
  • Autor

wielkie dzięki za odzew, a przy okazji - ten szum ci się z czymś kojarzy? czy mogę powiązać to jako objaw tej usterki, czy raczej to jakiś zbieg okoliczności? albo tego szumu przez to że 2 tys nie przekraczełm nie słyszałem (bo wyst. powyżej 2 tys.) albo pojawił się dziś...sam nie wiem

Opublikowano

Albo zdechła Ci turbina, albo coś w EGR lub wydechem. Jak dmucha to raczej wydech lub EGR. Szukaj tam gdzie pokazują strzałki. Chyba, że walnął Ci wąż od turbiny - ale wtedy kopcił by i nie miał mocy. Na zdjęciu widać świeżo pospawaną srebrnym lutem rurę od EGR - pękła przy flanszy końcowej.

92872804593d57aam.jpg

Opublikowano

Jeśli to pękła rura od EGR to awaryjną naprawą jest zdjąć puszkę filtra powietrza, wyciąć z blachy 1,5 mm kółko ok 35-40 mm średnicy, popuścić dwie śruby, podłożyć to kółko, mocno dokręcić i w drogę ;)

i to wszystko w aucie kotre nowe kosztowoalo ze 130 tys :polew: , nie wiem czy mam sie smiac czy palkac.............

cała zimę pięknie max 1200 obrotów kręciłem zanim 90 osiągnął

przeciez w tym przedziale obrotow prawie nie da sie jechac :rolleyes: to nie V8 6,5L ..... to nie obroty zabijaja silnik na zimnym tylko obciazenie zrywajace film olejowy ktorego nie ma jak olej jest zimny......

Opublikowano

i to wszystko w aucie kotre nowe kosztowoalo ze 130 tys :polew: , nie wiem czy mam sie smiac czy palkac.....

Turdzi śmiać z mojej rady na awaryjną naprawę czy z jakości osprzętu?

Ważne jest by chwilowo przywrócić sprawność wozu. Z takim kólkiem z blachy przejechałem ponad 500 km jak zdechł mi zawór EGR w trasie....

W armii nazywa się to "odtworzeniem sprawności bojowej" bez przejmowania się estetyką i podobnymi pierdołami:decayed:

Opublikowano
  • Autor

to miejsce na tej fotce, które pokazuje strzałka ta z trzech co jest najwyżej - to łączenie powinno być ruchome? wydaje mi sie ze ta harmonijka na rurze z tym co jest pod nią się rozeszły i jak to macałem to się ruszały te elementy

Opublikowano

Pierścień z siatki może się przesuwać, harmonijka nie.

Opublikowano
  • Autor

tak to pierscien sie rusza, a wiec to akurat niczego nie wyjaśniło - no coz rano autka trafi na warsztat i niech szukają...wielkie dzieki za info, bo bez odp. na posta to bym chyba nie spal tylko myslal i myslal a jutro ciezki dzien mnie czeka...milej nocki

Opublikowano

Sprawdź jeszcze coś co nazywa się chyba "tłumikiem pulsacji ciśnienia" - to taka plastikowa, czarna i użebrowana puszka mieszcząca się na nadkolu i połączona wężem fi 25-30 mm z poprzeczną rurą prowadzącą powietrze z turbo do IC. Potrafi ją rozerwać ciśnienie i takie właśnie wydaje odgłosy jak opisujesz.

Opublikowano

Mialem podobny przypadek. Podczas jazdy w trasce cos mi rabnelo za schowkiem po dodadniu gazu wydawal odglos jak z traktora. Okazalo sie ze za plecionka polacznie z katalizatorem sie rozeszlo.

Opublikowano

jaro4444 bynajmniej ! , smieje sie i zarazem placze ( bo sam mam ten sam silnik ) z tego badziewia ktore audi urodzilo i w pale mi sie nie miesci zeby w auce za tyle pieniedzy czlowek musial stosowac "patenty" wprost z PRLu :rolleyes: Normalnie mam ochote komus do d*py za to nakopac bo to jest naciaganie ludzi , nic wiecej .........

Opublikowano

Sprawdź jeszcze coś co nazywa się chyba "tłumikiem pulsacji ciśnienia" - to taka plastikowa, czarna i użebrowana puszka mieszcząca się na nadkolu i połączona wężem fi 25-30 mm z poprzeczną rurą prowadzącą powietrze z turbo do IC. Potrafi ją rozerwać ciśnienie i takie właśnie wydaje odgłosy jak opisujesz.

z tym, ze to powoduje utrate cisnienia doladowania i efekty dziury w dolocie, a wiec czarny dym.

niektorzy mechanicy po wyemianie rozrzadu, zapominaja o mocowaniu rury laczacej tlumik pulsacji cinisnia z dolotem za pomoca opaski, co powoduje efektywne zsuniecie sie owej rury.

cała zimę pięknie max 1200 obrotów kręciłem zanim 90 osiągnął i szanowałem autko, jeździłem ok. 2x4 km dziennie a więc tak naprawdę do momentu osiągnięcia 90 st. i meta.

biedny silnik. meczenie go w zakresie 900-1200 rpm jest niezbyt rozsadne, szczegolnie gdy silnik jest nierozgrzany do temperatury roboczej.

zakres prawidlowych obrotow to 1500-2200 rpm. nalezy jedynie bardzo delikatnie operowac pedalem gazu.

[br]Dopisany: 05 Marzec 2010, 10:54_________________________________________________uruchom silnik. podlacz VAG i sprawdz cisnienie doladowania, grupa 013, i BS 013

jezeli jest dziura w dolocie nie bedzie roznicy cisnien w grupie 013.

gdy dolot jest nieszczelny, przy bardzo delikatnej jezdzie, w zakresie niskich obrotow dymienie moze byc niezauwazalne.[br]Dopisany: 05 Marzec 2010, 11:01_________________________________________________jezeli puscil element wydechu czyli rura egr lub plecionka, w komorze silnika bedzie czuc wyrazny zapach spalin

Opublikowano

ja miałem 2 razy taką sytuacje.

Rozrywało "chłodnice recyrkulacji spalin", to jest ta rura po lewej stornie bloku patrząc od przodu auta.

Pierwszy raz mialem to w styczniu tego roku. Wymieniłem w ASO.

Drugi raz mialem 2 miesiące temu. Wymienili na nową na gwarancji...[br]Dopisany: 05 Marzec 2010, 13:57_________________________________________________a co do obrotów to rzeczywiście nie jest zbyt dobrze jezdzić na tak niskich. Niestety wiele osób myli obroty silnika z obciążeniem silnika... Spokojna jazda nie polega na dławieniu silnika i jezdzie z 1000 obr/min. lecz na delikatnym operowaniu pedałem gazu. Bo możesz jechać nawet na 3 tys. obrotów i gdy nie przyśpieszasz to turbina nie będzie mocno pompować...

Opublikowano

Rozrywało "chłodnice recyrkulacji spalin", to jest ta rura po lewej stornie bloku patrząc od przodu auta.

Drugi raz mialem 2 miesiące temu. Wymienili na nową na gwarancji...[br]Dopisany: 05 Marzec 2010, 13:57_________________________________________________a co do obrotów to rzeczywiście nie jest zbyt dobrze jezdzić na tak niskich. Niestety wiele osób myli obroty silnika z obciążeniem silnika... Spokojna jazda nie polega na dławieniu silnika i jezdzie z 1000 obr/min. lecz na delikatnym operowaniu pedałem gazu. Bo możesz jechać nawet na 3 tys. obrotów i gdy nie przyśpieszasz to turbina nie będzie mocno pompować...

dokladnie , tak wiec na zimnym mozna sie smialo poruszac miedzy 1600-2500 delikatnie operujac gazem.Pamietac tez nalezy ze olej grzeje sie znacznie dluzej niz ciecz chlodzaca i to ze na wkazniku temp. mamy juz 90 stopni nie oznacza ze olej ma optymalna temp. pracy i mozna jzu palowac.Zazwyczaj potrzeba mu jeszcze z 5-7 min od nagrzania sie plynu.

Opublikowano

Ja ciągle uważam że zespół wałków nie możne powodować nieregularnych drgań. Jeśli coś by się przestawiło to silnikiem telepałoby w szerokim zakresie obrotów. Ale mogę się mylić.

Opublikowano

wielkie dzięki za odzew, a przy okazji - ten szum ci się z czymś kojarzy? czy mogę powiązać to jako objaw tej usterki, czy raczej to jakiś zbieg okoliczności? albo tego szumu przez to że 2 tys nie przekraczełm nie słyszałem (bo wyst. powyżej 2 tys.) albo pojawił się dziś...sam nie wiem

kolego czy zdiagnozowałeś tą przyczynę? Mam podobny objaw tzn. cichy szum/metaliczny dźwięk przy odpuszczaniu gazu. Raczej ma to związek z turbo bo dzieje się tylko przy obciążeniu (podczas jazdy).

z tym, ze to powoduje utrate cisnienia doladowania i efekty dziury w dolocie, a wiec czarny dym.

niektorzy mechanicy po wyemianie rozrzadu, zapominaja o mocowaniu rury laczacej tlumik pulsacji cinisnia z dolotem za pomoca opaski, co powoduje efektywne zsuniecie sie owej rury.

Tłumika (8E0 129 955) o którym pisze jaro4444 i Musashi nie sprawdzałem. Ale jak dam ostro w pedał to widzę w lusterku, że kopci :mysli:.

Opublikowano

milo madrego poczytac. :good:

zmieniajac bieg na wyzszy przy 2200 rpm uzyskujemy 1600 rpm po zmianie.

generalnie im wyzszy bieg tym wyzsze musza byc obroty przy zmianie biegu.

btw. nie miales wycieku plynu z chlodnicy spalin? :mysli:[br]Dopisany: 05 Marzec 2010, 14:37_________________________________________________

Tłumika (8E0 129 955) o którym pisze jaro4444 i Musashi nie sprawdzałem. Ale jak dam ostro w pedał to widzę w lusterku, że kopci :mysli:.

przy nieszczelnym dolocie kopci rowniez przy malych i srednich obciazeniach.[br]Dopisany: 05 Marzec 2010, 14:39_________________________________________________

kolego czy zdiagnozowałeś tą przyczynę? Mam podobny objaw tzn. cichy szum/metaliczny dźwięk przy odpuszczaniu gazu. Raczej ma to związek z turbo bo dzieje się tylko przy obciążeniu (podczas jazdy).

to na 100% turbina. mozna zerknac na wyglad wirnika sprezarki, czy nie widac sladow obtarc. wiem ze korci ale odradzam poruszanie wirnikiem. :cool1: