Skocz do zawartości
IGNOROWANY

[ALL B5] Pomoc przy wymianie części - klimatyzacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Moje autko A4 B5 1998 1.9TDI 110km zaczelo mi piszczec:) Na 100% jest to przyczyna czesci ktora zamiescilem na zdjeciu. Chcialbym to sam wymienic czy dam rade to zrobic z lewarkiem, sciagnietam oslona silnika i podstawowym zestawem kluczy? Jesli ktos moglby mi napisac po kolei co mam zrobic bylbym wdzieczny:) Pozdrawiam

20100330167.jpg

[mod]Proszę o wpisanie oznaczenia silnika w profilu[/mod]

Opublikowano

dasz rade bez problemu :good:

to jest napinacz paska klimatyzacji i przykręcony jest 2 śrubami. odkręcasz je wymieniasz napinacz na nowy, po wymianie musisz go odpowiednio napiąć. Jak widać na zdjęciu masz otwór stały nr 1 i otwór do regulowania napięcia nr 2 . Przykręcasz najpierw ten stały 1 ale nie na maxa, później śrubę przez ten do regulowania 2, zakładasz pasek, wieszasz się ręką na napinaczu i drugą ręką przykręcasz śrubę nr 2, potem nr 1 i jest git :good:

Trochę pomotałem ale dasz radę :kox:

Opublikowano

Wielkie dzieki kolego za pomoc :)[br]Dopisany: 30 Marzec 2010, 13:25_________________________________________________Nie dalem jednak rady:( sciagnelem oslone i zabralem sie za napinacz ale jest tak przykrecony ze 3 imbusy zniszczylem :(

Opublikowano

bez penetratora to nawet nie podchodź do śrub koło silnika i zawieszenia.

kumpel użył niedawno wd40 i było za słabe, dopiero ojciec dał mu jakiś penetrator "karate"

i dopiero to karate dało radę.

śruby są z reguły zapieczone i zawsze należy popsikać i poczekać 15 minut i dopiero potem odkręcać.

Opublikowano

Ta srube nizej jeszcze jakos moze dalo by rade po penetraorze odkrecic ale ta wyzej, masakra... najlepiej byloby sciagnac chlodnice :(

Opublikowano

możesz ustawić przód w położeniu roboczym i wtedy zyskujesz dodatkowe 10 bez ściągania chłodnicy.