Bartek87 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 witam panowie, sprawa dość przykra a mianowicie, jade sobie dziś moim audi a4 b7 2.0tdi 2005r 136 ps, zatrzymuje sie na lewoskrecie przepuszczam wszystkich, skrecam, 1 do końca 2 do końca i nagle strzał jakby ktoś petardę pod auto rzucił, odpuszczam gaz i na luzie dotaczam sie do swiatel. zmienia sie swiatło chce ruszać a tu auto wcale nie chce ciągnąć, ma dźwięk traktoru/calibry z ryczacym wydechem :/ i teraz pytanie co mogło się stać? wygląda to tak jakby jakiś wąż spadł? mówcie gdzie szukać przyczyny? czy można tak bezpiecznie dojechać do mechanika? pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
david_n Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Opublikowano 14 Kwietnia 2010 Moze to? http://www.a4-klub.pl/smf/b7_blb_strzal_z_prawej_strony_komory_silnika_w_czasie_przyspieszania-t120883.0.html Dziwi mnie jedna rzecz. Czemu w profilu masz silnik BWE, a tutaj piszesz o 2.0 tdi w dodatku nie podajac kodu, te 136km troche dziwne
Bartek87 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 bo wczesniej mialem bwb byłem własnie przed chwila przy aucie i jeszcze raz sprawdziłem niektóre rzeczy, i tak jak włożę rękę między pokrywe silnika a dolot to czuć wyraźnie jak dmucha na rękę ciepłe powietrze/spaliny? spaliny trochę czuć w komorze[br]Dopisany: 14 Kwiecień 2010, 18:49_________________________________________________jeszcze jedno czy moge bez problemu podjechac z ta usterka do mechanika czy raczej lepiej zaholować tam samochód?
Musashi Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 chlodnica spalin lub uszczelka pod nia strzelila ale rowniez mogl puscic element dolotu. [br]Dopisany: 15 Kwiecień 2010, 10:07_________________________________________________nie za daleko mozna podjechac, ale ostroznie, zeby nie zawalic turbiny sadzami.
Bartek87 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 można z tym jechać samochodem jakoś wolniutko do mechanika? nie uszkodzi to turbiny itd? aha czyli ostrożnie wolno i spokojnie można jechać? na pewno nie uszkodzi to suszarki?
Musashi Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 niech ktos za toba jedzie. jezeli widac czarny dym. to lepiej sholuj. sadza zawali turbine i trzeba bedzie ja czyscic.
Bartek87 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 oka rozumiem, sory że marudzę i zawracam d*pę ale nie chce zrobić czegoś pochopnie i później wymieniać turbo... mam do mechanika jakies 2 km więc myśle że wolno jakoś dojade. dzięki za odpowiedzi i pomoc
jaro4444 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Najprawdopodobniej pękła Ci rura recylkulacji spalin od kolektora wylotowego do chłodnicy spalin. Weź z blachy ok. 2 mm grubości, wytnij kółko albo kwadrat, taki z 35 mm, zdejmij na zimnym silniku górną osłonę silnika i puszkę filtra powietrza. Popuść dwie śruby w mijejscu wskazanym na rysunku, podłóż tą blachę, dokręć i możesz spokojnie jechać do warsztatu. Posprawdzaj pozostałe miejsca wskazane strzałkami, jednak jeśli to pęknięta rura EGR to zrób jak powyżej opisałem. To jest profi przygotowana zaślepka na to miejsce:
Bartek87 Opublikowano 15 Kwietnia 2010 Autor Opublikowano 15 Kwietnia 2010 sprawa wyjaśniona, była to rura od egr'a... btw. 2.0 tdi to szrot ;/
Rekomendowane odpowiedzi