Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B6] Wyeliminowanie "pierdzenia" w avancie przy słuchaniu muzyki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zmotywowany częstymi pytaniami postanowiłem opisać jak to wyeliminować :cool1:

niechciane pierdzenie powoduje pod wpływem ciśnienia z subwoofera kratka wylotu powietrza, a dokładnie gumowe klapki

można je wyjąć ale wtedy syf dostaje się do środka :confused4:

najprostszym sposobem wyeliminowania pierdzenia jest zaklejenie kratki szeroką taśma dobrze klejącą :decayed:

dodatkowy "+" to taki, że sub dużo milej gra :kox: :kox: :kox:

kratka znajduję się w tym miejscu

EjhEJ.jpg

aby się do niej dostać należy zdemontować boczną tapicerkę i subwoofer

zaczynamy od demontażu progu bagażnika

PDC_nakladkazamka.jpg

następnie zabieramy się za boczek

PDC_boczekbagaznika.jpg

rysunek akurat przedstawia lewą stronę ale z prawej jest tak samo :decayed:

odkręcamy subwoofer i już mamy kratkę dostępną :kox:

po zaklejeniu wygląda tak, może nie zbyt ładnie ale na pewno skutecznie :decayed:

xwrui.jpg

trzeba zrobić to szczelnie co by nie przepuszczała powietrza :gwizdanie:

teraz zostaje tylko złożyć wszystko w odwrotnej kolejności

można też profilaktycznie sprawdzić czy plastikowa osłona głośnika się nie poluzowała bo też trochę brzęczy poluzowana :cool1:

skubnąłem 2 rysunki z wątku Bart-s, chyba się nie obrazi :tongue4:

polecam, małym kosztem można poprawić bass w aucie :kox:

Opublikowano

skubnąłem 2 rysunki z wątku Bart-s, chyba się nie obrazi :tongue4:

:tongue4: Jasne, że nie :good:

Wuju z tym oklejaniem to może być ciężka sprawa - Ty to zrobiłeś dobrze. Mnie za pierwszym podejściem się nie udało (pierdział jeszcze bardziej). Dlatego od drugiej, zewnętrznej strony włożyłem wycięte kawałki maty wygłuszającej tak aby uniemożliwić gumowym klapkom ruszanie się... i to zdało egzamin celująco :)

Opublikowano

szkoda ze teraz wam nic z tamtad nie odparuje

Opublikowano
  • Autor

widziałeś tą kratkę? i wiesz po co jest i jak działa? :mysli:

przecież tą kratką i tak nic nie paruje, normalnie jest zamknięta, jedynie przy zamykaniu drzwi/klapy bagażnika otwiera się i wypuszcza powietrze, a sub powoduje częste uchylanie się klapek i to właśnie pierdzi

a wszystko i tak się ładnie zamyka bo z 2 strony jest druga taka :gwizdanie:

Opublikowano

I po zabiegu zrobiłem tak jak opisałeś i pomogło :good: wcześniej nie wiedziałem jak się za to zabrać dzięki za opis i fotki Pozdrawiam.

Opublikowano

czy na schemacie boczka, nr 1 to spinki które puszczają gdy szarpniemy za boczek? dużo trzeba użyć siły? zaopatrzyć się wcześniej w nowe spinki?

Opublikowano

Te spinki pękają bardzo żadko. Troszkę siły trzeba użyć - u siebie ściągałem boczki milion razy :) Nic nie pękło - dasz radę :good:

Opublikowano
  • Autor

czy na schemacie boczka, nr 1 to spinki które puszczają gdy szarpniemy za boczek? dużo trzeba użyć siły? zaopatrzyć się wcześniej w nowe spinki?

tak jak mówi bart :wink4: też już po n razy je ściągałem :)

one są metalowe więc prędzej wyrwiesz mocowanie niż popsujesz spinkę :naughty: :gwizdanie:

Opublikowano

Uważajcie na dwie spinki przy progu bagażnika ja jedną urwałem

Opublikowano

My z Przemianem i Cubrem wyciagnelismy te gumki i wlozylismy ucieta na paski GĄBKE. Powietrze ucieka tak jak powinno uciekac, syf sie nie dostaje a boczek nie pierdzi.

nie wiem jak przy normalnych tubach ale przy BOSE i bardziej podbitym basie druga klapka tez pierdzi wiec dla chetnych mozna odrazu zrobic ta samą operacje z drugiej strony.

DSC01317.JPG

Opublikowano

My z Przemianem i Cubrem wyciagnelismy te gumki i wlozylismy ucieta na paski GĄBKE. Powietrze ucieka tak jak powinno uciekac, syf sie nie dostaje a boczek nie pierdzi.

nie wiem jak przy normalnych tubach ale przy BOSE i bardziej podbitym basie druga klapka tez pierdzi wiec dla chetnych mozna odrazu zrobic ta samą operacje z drugiej strony.

DSC01317.JPG

Zrobiliście praktycznie tak samo jak ja. Potwierdzam, że przy podkręceniu dB zaczyna pierdzieć lewa strona :decayed:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

skoro piszecie ze basik sie poprawia to tez to zrobie u siebie..szkoda ze z drugiej strony tez potrafia klapki sie odzywac.

Bez BOSa tez tak jest ?

Pozostaje jeden maly ale uciazliwy problem.Klapki przestana pierdziec ale kierownik pewnie nie :kox:

Opublikowano

idzie jakoś wyciągnąć tą kratke na zewnątrz czy trzeba sie babrać z tym w środku??

Opublikowano

Zderzak przydałoby się ściągnąć - nie trzeba całkowicie, wystarczy, że odkręcisz śruby i odchylisz nakładkę - da się wtedy kratkę wyciągnąć...

Opublikowano

Ntg6S.jpg

kurde jakoś nie mogę tego rozebrać bo boję się że coś połamię poodkręcałem to wszystko co jest na zielono i lipa nadal nie mogę pozdejmować tego trzyma tu gdzie zaznaczyłem na czerwono... ;/

Opublikowano

Musisz mocniej szarpnąć. Zaczynasz od strony lampy (łapiesz krawędź i szapiesz - wyskoczą obie spinki). Potem ta na środku przy szybie - i na koniec przy oparciu kanapy. Nie wyciągaj całkiem bo potem aby wcisnąć boczek za boczek kanapy będziesz musiał go odkręcić (chociaż na hama wbić też się da, sprawdzone).

Opublikowano
  • Autor

Nie wyciągaj całkiem bo potem aby wcisnąć boczek za boczek kanapy będziesz musiał go odkręcić (chociaż na hama wbić też się da, sprawdzone)

ja tam nigdy tego nie odkręcałem :gwizdanie: zawsze wsuwam go na miejsce bez żadnego problemu :cool1:

Opublikowano

jakbyście jeszcze pokazali w którą stronę szarpać bo to jest ważne... ten plastik przy szybie do góry?? i co z tym przy oparciu??

Opublikowano
  • Autor

jakbyście jeszcze pokazali w którą stronę szarpać bo to jest ważne... ten plastik przy szybie do góry?? i co z tym przy oparciu??

wszystkie do siebie szarpiesz. tylko jak jeszcze nigdy boczek nie był ruszany to musisz trochę siły w to włożyć :decayed:
Opublikowano

no udało mi się już te przy lampach poodczepiać i było potrzeba naprawdę sporo siły... ale dalej nie wiem jak sobie poradzić z resztą czyli plastikiem przy oknie i i tapicerką przy połączeniu z oparciem:

fdtJ0.jpg

fdGbJ.jpg

a poza tym jak widać u mnie chyba sub jest chyba w innym miejscu niż u WUJU...