graba83 Opublikowano 14 Maja 2010 Autor Opublikowano 14 Maja 2010 Mam pytanko bo skoro mam wycięty katalizatorek to po regeneracji turbo bede musiał zakupic i kata bo kolega mi mówił o temperaturze spalin w turbinie i bardzo duzo zalezy od tego ze właśnie jest katalizator podobno od niego zalezy ze sie wszystko w turbo wypala i nic nie osiada. Koszt kata to ok 500zł a czy zamiast niego można by było wstawić tłumik w obudowie katalizatora? Coś takiego widziałem na allegro i kosztuje 150-200zł.
Lukasz_N Opublikowano 14 Maja 2010 Opublikowano 14 Maja 2010 Kolego nie sluchaj takich rad. Nic nie musisz wstawiac. To nie jest DPF
Sztomel Opublikowano 14 Maja 2010 Opublikowano 14 Maja 2010 kolega zapomniał chyba, że katalizator jest za turbosprężarką i dopiero w nim są dopalane szkodliwe związki na skutek dużych temperatur a jeśli chodzi o szybsze wypalanie sadzy w turbosprężarce to wystarczy przyciskać silnikowi zwłaszcza na niższych biegach a odłączenie EGR też pomaga bo podwyższa temperaturę spalin w komorze spalania czyli podnosi tzw. EGT.
odzim Opublikowano 14 Maja 2010 Opublikowano 14 Maja 2010 kata bo kolega mi mówił o temperaturze spalin w turbinie i bardzo duzo zalezy od tego ze właśnie jest katalizator podobno od niego zalezy ze sie wszystko w turbo wypala i nic nie osiada nie obrażając go to klepie glupoty jak nalezy , skad ludzie biora takie brednie szkoda gadac
graba83 Opublikowano 15 Czerwca 2010 Autor Opublikowano 15 Czerwca 2010 nie wiem moze ja cos pokreciłem ale dzieki za rade odezwe sie jak bedzie po wszystkim[br]Dopisany: 15 Maj 2010, 08:34_________________________________________________Autko zostało naprawione :> Turbina została wymontowana i wysłana do firmy, która zajmuje się regeneracja garetów. Po wybebeszeniu i wstawieniu nowych gratów do turbo autko zaczeło śmigać.
Rekomendowane odpowiedzi