Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[ALL B5] Eibach pro kit -30 a amortyzatory

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie czy do sprężyn Eibach pro kit -30/-30 potrzebne są amortyzatory o obniżonym skoku ? Chciałem Kayaby Ultra SR ale aktualnie nie mogę ich nigdzie zdobyć :confused4: proszę o spradzone opinie i porady :)

Opublikowano

zamontuj sobie sachs adventage w cenie do 260zł za sztukę i będzie lepiej niz malina

Opublikowano

zamontuj sobie sachs adventage w cenie do 260zł za sztukę i będzie lepiej niz malina

Malina to mało powiedziane, będzie miodzio :>

P.S. Ale kolega ma rację :good:

Opublikowano

obecnie też wałkuje ten temat to, że sprężyny eibacha to dobry i łatwy wybór każdy wie :wink4:

ale z amorami jest już gorzej, tyle opinii ile znawców

ogólnie wszystko kręci się wokół bilstein B6, sachs adventage, Kayaby Ultra SR i co tu wybrać? :wallbash:

chyba trzeba zacząć testować na własnej skórze, właściwie to furze :gwizdanie:

Opublikowano

obecnie też wałkuje ten temat to, że sprężyny eibacha to dobry i łatwy wybór każdy wie :wink4:

ale z amorami jest już gorzej, tyle opinii ile znawców

ogólnie wszystko kręci się wokół bilstein B6, sachs adventage, Kayaby Ultra SR i co tu wybrać? :wallbash:

chyba trzeba zacząć testować na własnej skórze, właściwie to furze :gwizdanie:

No tak ale jak tu przetestować samemu pare modeli a tak jak mówisz, tfu.. piszesz tak byłoby najlepiej

Opublikowano

b6 odpuść sobie jak już to tylko wyłącznie b8 do eibacha -30mm

ja te szlaki już przetarłem

Opublikowano

A amorki od MTS-a zgrały by się z tymi springami?? To pytanie czysto teoretyczne... Co o tym myślicie?

Opublikowano
  • Autor

a jeśli chodzi o sachs advantage to które by pasowały bo widzę że są różne ? Najlepiej jakby ktoś numery producenta podał, samochód to : Audi A4 Avant 1997 2,4 165PS ALF, napęd na przednią oś, skrzynia biegów manualna nr VIN WAUZZZ8DZWA094880 , no chyba że ktoś może załatwić kayaby ultra sr to by było idealnie.

Opublikowano

ja jezdze od ponad roku na springach Eibach, a do tego z przodu mam amorki Monroe, a z tylu Sachs i jak narazie wszystko gra. ale gdybym mial teraz wybierac wybral bym amorki ze skroconym skokiem :wink4:

Opublikowano
  • Autor

Czyli zwykłe amorki powinny dać jakiś czas rade, może założę sprężyny i poczekam aż się pojawią kayaby ultra sr

Opublikowano

A amorki od MTS-a zgrały by się z tymi springami?? To pytanie czysto teoretyczne... Co o tym myślicie?

MTS-y nie są złe i mają gwarancję na dwa lata bez limitu kilometrów.

Ja jestem bardzo zadowolony a mam obniżenie 40/60mm.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Ja mam amortyzatory kayaba Excel-g i jest dosyć komfortowo, jak dla mnie za komfortowo no ale nie mogłem zdobyć ultra sr, choć samochód trzyma się drogi bardzo dobrze a jeżdżę półsportowo :) mam porównanie ze sportowo zestrojoną hondą Civic ( ufo) i tam jest w porównaniu z tym co ja mam beton !

• 1 rok później...
Opublikowano

Odświeżę trochę kotleta gdyż nie mogłem wyciągnąć jednoznacznych wniosków.

U mnie jest obecnie 1BA ze sprawnością amorków z przodu 67/68 i tył 77/78(tutaj też nowe odboje). Koza niesamowita a jak zawieje mocniej na 15-tkach w zimie robi się nieciekawie.

Doradźcie czy:

1) Uzbierać całą sumę i władować komplet 4 nowe amorki + komplet sprężyn

2) Dać tylko na przód nowe amorki, tył jest w miarę nowy z odbojami i osłonami i tak go zostawić

3) Zostawić obecne amorki i zakładać sprężyny

Opublikowano

Powiem Ci co doświadczyłem na moim przykładzie: Też miałem 1BA i sprawność mniej więcej się zgadza :naughty:. Pozostaje tylko kwestia Twoich amorków. Tył masz już wymieniane niedawno? Jeśli tak to jakie tam masz i ile km przejechałeś? Przód ori amorki? Ja miałem całość ori i przy przebiegu 210tk zdecydowałem się na wymianę. Udało mi się okazyjnie kupić najpierw 4 springi eibacha pro kit za 350zł prawie nówki. Potem kupiłem na allegro 2 amorki przednie bilsteina za 200zł bo gość sprzedał auto a to mu zalegało, oczywiście nówki w kartonie. Następnie dokupiłem tylne bilsteiny bo tył zaczął mi uciekać w zakrętach. Powiem tak teraz jestem zadowolony z takiego zestawu ale jak będę miał następnym razem wymieniać amorki to może jednak pójdę trochę bardziej w prowadzenie. Jak na dzień dzisiejszy wolę aby zostały resztki komfortu.

Możesz to zrobić na raty, możesz też zainwestować w gwint :naughty:

Wszystko zależy od tego czego oczekujesz i co chcesz uzyskać. Pamiętaj że masz q i żwawy silniczek więc tył całkiem inny do Ciebie :decayed: Acha i skoro masz takie autko (S4) to powiedz mi jak to możliwe że masz 1BA i fele 15" :mysli: chyba że opis nieprawdziwy :gwizdanie:

Opublikowano

Opis tyczy się drugiego, tdi na 15-tkach w wersji 1BA.

Opublikowano

Opis tyczy się drugiego, tdi na 15-tkach w wersji 1BA.

To wiele wyjaśnia :decayed: Ja napisałem Ci jak to było ze mną a Ty zrobisz jak uważasz. Poczekaj to może jeszcze ktoś Ci coś zasugeruje :good:

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Zastanawiam się nad tymi sprężynami (Eibach Pro Kit), ale na razie na ori amory, z czasem może wymienię amory. Na wstępie zaznaczę, że zależy mi na wyglądzie i komforcie. Czy auto rzeczywiście się obniży o te 30 mm na ori amorach? Komfort jazdy spadnie, czy wzrośnie i o ile?