Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AEB] Ubywa dużo płynu chłodniczego, nie kopci. 0.5l/300km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Ostatnio mam taki problem z płynem chłodniczym, ubywa mi go 0.5l na 300 km, to jest dużo za dużo. Auto ze 2 miesiące temu było u mechanika, padła pompa i podobno pęknięcie w głowicy było ale dokładnie nie umiał mi tego wytłumaczyc. Mniejsza o to. Ubywa mi tego płynu od niedawna, auto nie kopci, niema płynu w oleju, nie "przybywa" mi oleju, patzrałem to wycieków też niemam. Czy według was może tyle płynu uciekac przez korek od zbiorniczka wyrównawczego ? Kiedyś pamiętam że jak go odkręcałem to ten środek korka został mi w zbiorniczku a niebieski plastik w ręce. Możliwe że dlatego ucieka płyn ( uszkodzony korek ) ? Głowice bym wykluczył, ciśnienie układ w miare trzyma bo nieraz chwile po zgaszeniu jak odkręce korek słychac syknięcie.

Opublikowano

sprawdz krućce przy reduktorze od gazu tam lubi sobie lecieć... ja tak miałem... wymieniłem zrobiłem 10000 tys i znowu mi ubywa płynu... :hi: mam reduktor kme silver i tam sa takie kolanka plastikowe są nie trwałe... i muszę coś z tym zrobić lub poprostu kupić nowy Model Silvera udoskonalono tam te kolanka

Opublikowano

Sprawdź jeszcze chłodnicę wody, te chłodnice lubią puszczać na zakuwkach zbiorników bocznych z rdzeniem.

Opublikowano

sprawdz czy nie cieknie Ci płyn przy nogach kierowcy i pasarzera na tunelu srodkowym pod deską rozdzielczą, jesli tak to nagrzewnica poszła...

Opublikowano

A zaglądałeś czy popmpa nie cieknie???

Opublikowano
  • Autor

OK dzięki za odpowiedzi, pompa nie cieknie, jest nowa, przy nogach też nie cieknie, chłodnica patrzałem tak mniej więcej i też nie cieknie, parownik 2 lata ma, też nie cieknie. Ostatnio jak odkręciłem korek zbiorniczka wyrównawczego, wyczyściłem ładnie na około ten kanał co prowadzi do odprowadzenia wody, po pewnym czasie znowu odkręciłem i było tam troche białego syfu. Może jednak ten korek przepuszcza.

Opublikowano

niestety to będzie głowica na 80% skoro nie ma zewnętrznych wycieków. Biały osad jest ze spalin czyli woda penetruje cylindet

Opublikowano
  • Autor

Niewiem czy to głowica skoro niemam żadnych innych objawów tzn. oleju nie przybywa, a nawet troche ubywa bo ok 400 ml na 8000 km ale to można powiedziec norma przy turbinie. Więc wody w oleju niema, oleju w wodzie też, dobrze odpala, nie kopci ( troche jak sie na gaz przerzuci ), woda nie bulgocze w zbiorniczku, moc też ma. Jak odkręca się korek zbiorniczka to słychac syknięcie.

Więc jedynie co jest to troche białego osadu w tym rowku na obkoło korka ( ale jak on sie moze tam dostac ze spalin ) no i ostatnio miałem okazje jechac za swoim autem i przy temp. silnika ok 65 st.C ciekła woda z wydechu, tzn. przy dodaniu gazu ją wyrzucało ale to przy gazie chyba przy takiej temperaturze powinno byc tym bardziej że niemam katalizatora.

Więc czy to głowica moze byc ? ( ta woda troche mnie martwi jednak ). Dokładnie wycieków musze poszukac ale narazie to jest niemożliwe bo pada i wszystko mokre.

Opublikowano

sprawdź jeszcze pompkę elektryczną układu chłodzenia. Lubi się zepsuć :>

• 5 lat później...
Opublikowano

Witam

Ostatnio mam taki problem z płynem chłodniczym, ubywa mi go 0.5l na 300 km, to jest dużo za dużo. Auto ze 2 miesiące temu było u mechanika, padła pompa i podobno pęknięcie w głowicy było ale dokładnie nie umiał mi tego wytłumaczyc. Mniejsza o to. Ubywa mi tego płynu od niedawna, auto nie kopci, niema płynu w oleju, nie "przybywa" mi oleju, patzrałem to wycieków też niemam. Czy według was może tyle płynu uciekac przez korek od zbiorniczka wyrównawczego ? Kiedyś pamiętam że jak go odkręcałem to ten środek korka został mi w zbiorniczku a niebieski plastik w ręce. Możliwe że dlatego ucieka płyn ( uszkodzony korek ) ? Głowice bym wykluczył, ciśnienie układ w miare trzyma bo nieraz chwile po zgaszeniu jak odkręce korek słychac syknięcie.

Cześć kolego. Mam pytanie zdiagnozowaleś problem jaki jest?

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka