Skocz do zawartości
Wyświetl w aplikacji

Lepszy sposób przeglądania. Dowiedz się więcej.

Forum Audi A4 Klub Polska

Aplikacja działająca w trybie pełnoekranowym na ekranie głównym, z powiadomieniami push, odznakami i wieloma innymi funkcjami.

Aby zainstalować tę aplikację na iOS i iPadOS
  1. Stuknij ikonę Udostępnij w Safari
  2. Przewiń menu i stuknij Dodaj do ekranu głównego.
  3. Stuknij Dodaj w prawym górnym rogu.
Aby zainstalować tę aplikację na urządzeniu z systemem Android
  1. Kliknij menu z trzema kropkami (⋮) w prawym górnym rogu przeglądarki.
  2. Kliknij Dodaj do ekranu głównego lub Zainstaluj aplikację.
  3. Potwierdź, klikając Zainstaluj.

[B5 AFN] Bierze olej, turbo puszcza?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam! A więc objawy są takie: silnik bierze olej, ma niesamowitego muła pow. 120km/h lub 3.5tys. obrotów(nie pomaga zgaszenie i ponowne uruchomienie), śmierdzi sadzą czy olejem, jak się przygazuje 4-5tys. rpm to na asfalcie robi się czarny mazisty osad(olej), w układzie dolorowym(węże) jest olej, intercooler jest czarny z przodu. Nie mam vag'a Przebieg około 220-240tys. Podejżewam a nawet jestem w 90% pewny, że puszcza turbina. Da się wymienić jakoś uszczelki w niej czy coś(samemu) czy tylko wymiana/regeneracja?

Opublikowano

witam czas na turbo wymienic i sprawdz przeplywomiesz

Opublikowano
  • Autor

Przepływomierz czysty...[br]Dopisany: 21 Maj 2010, 10:51_________________________________________________Czyli turbo wymienić na nowe czy regenerowane? Jak to w kosztach się przedstawia? A nie da rady samemu jakoś tego ogarnąć? Kupić części, powymieniać i do tego uszczelki?

Opublikowano

Dostęp do czesci dobrej jakości mega trudny prawie niemożliwy.

Z tego co ludzie pisali na forum to najrozsądniejsza firma polecana to turbojulita z wrocławia. Jeszcze jest jakaś firma z białegostoku ale nie pamiętam dokłądnie to miałbyś bliżej ale czy lepiej to nie wiem. Dobrze jest oddać do regeneracji tam gdzie zrobią kompleksowo bo w razie gwarancji nie mają powodu zrzucic winy na zły montaz. Z tego co pamiętam to w białymstoku mieli dużo reklamacji ale nie robią z nimi problemu od ręki poprawiają to co spaprzą. Cany takich operacji 1-1,5tyś PLN

Opublikowano

NIE!!!

NIE TURBOJULITA...

Mi padło turbo w akn i złożyli mi turbo z nowym walkiem, i co? Muł...powiedzieli mi że przepływómierz(przed wymiana było ok) pojechałem kupić nowy przepływómierz, i nic, pojechałem do nich drugi raz(110km) i nadal nic nie pomogli, po 2 tygodniach jeżdżęnią od mechanika do mechanika pojechałem 3 raz.. Opierdolilem ich i przełożyli jeszcze raz turbo i auto odżyło...jak zobaczyłem to niby nowe turbo które wyciągli wyglądało jak po przejechaniu miliona kilometrów,

Kojego polecam firmę turbosprężarki - Borowa koło Wrocławia...szybko i na temat..

A to że Ci bierze olej to napewno turbo

Opublikowano

ciekawi mnie dlaczego intercooler jest ;z przodu czarny' czyżby od oleju [bynajmniej ja tak to odczytałem]- bo wtedy wyszło by na to że masz nieszczelny intercooler tzn dziurawy i dlatego też nie ma auto mocy,u mnie jak padła turbina to za mną jak jechałem było pełno dymu i na 500km musiałem dolać litr oleju,ale nie odczułem jakiegoś spadku mocy i autem normalnie mogłem wyprzedzać i z osiągnięciem prędkości 150-170 nie miałem problemu

Opublikowano
  • Autor

Prędkość 140 to max i to z bólem... To jednak muszę regenerować :(

Opublikowano

Sprawdz najpierw czy wirnik turbiny nie ma luzów wzdłużnych

Opublikowano

:hi:witam no i po prawdzie mam audi 1,9 tdi afn przebiek 215tys zaczela slabnac osiagi do 130 i koniec , walila olejem , wiedz wymontowalem turbo i do regeneracji kolo szczecinka jest miejscowosc Jelenino firma TURBO-EXSPRES 3 godziny czekalem i po zamontowaniu nieten motor idzie jak brzytwa jesli chcecie telefon lub mail piszcie podam :hi: :hi: :hi:

Opublikowano

carlsten, jeśli masz możliwość to zamieść tutaj logi dynamiczne, zobaczymy czy i jak turbo pompuje bo wymiana to prosta sprawa ale kosztowna lecz przyczyna może być zgoła inna. Wcale bym się nie zdziwił gdy wymienisz turbo a spożycie oleju nie ulegnie zmianie.

Opublikowano
  • Autor

No niestety nie mam vag'a więc nie mam jak sprawdzić. Olej bierze jak dziki. Wiem, że jest temat dot. interface vag i jest tam wszystko pięknie wyjaśnione ale jeśli byłby ktoś tak miły i podesłał mi link z allegro do jakiegoś jednego z tańszych a nawet i najtańszych kabli, którymi będzie można sprawdzić najważniejsze rzeczy byłbym wdzięczny

Opublikowano

NIE!!!

NIE TURBOJULITA...

Mi padło turbo w akn i złożyli mi turbo z nowym walkiem, i co? Muł...powiedzieli mi że przepływómierz(przed wymiana było ok) pojechałem kupić nowy przepływómierz, i nic, pojechałem do nich drugi raz(110km) i nadal nic nie pomogli, po 2 tygodniach jeżdżęnią od mechanika do mechanika pojechałem 3 raz.. Opierdolilem ich i przełożyli jeszcze raz turbo i auto odżyło...jak zobaczyłem to niby nowe turbo które wyciągli wyglądało jak po przejechaniu miliona kilometrów,

Kojego polecam firmę turbosprężarki - Borowa koło Wrocławia...szybko i na temat..

A to że Ci bierze olej to napewno turbo

Nie wazne jest jak i za ile. Wazne jest na czym robią. Widze ze nikt nie ma zielonego pojęcia na czym smiga. A większość pewnie ma po regeneracji chinole co moze rok dadzą rade. Niestety. Częsci ori do turbin nie romi nikt na swiecie. Po 2 turbin VNT sie nie regeneruje. Czyli ze zmienną geometrią. Ale jest 1 firma na Swiecie co ma akredytacje od Garatta i robi częsci na ich taśmach. Nazywa się Melett. I jak będziesz szukał firmy co robi regeneracje i zapytaj na jakich częsciach robią. Jak powiedząze na ori to ich wysmiej i powiec ze takich nie ma. Jak powiedzą ze na melecie to mozesz z nimi gadać. A i melett zazwyczaj daje na części 2 lata. Tak ze na turbinie po regeneracji na ich częsciach powinieneś mieć2 lata gwarancji. Firma pochodzi z UK ale mają przedstawicieli w Polsce i też mają polskąstronke w necie. Możesz sobie taki zestaw u nich zamówić by mieć pewność. Tyko pózniej musisz gdzieś wirnik wyważyc.

Pozdro

ZC

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Panowie, a co jeśli by rozejrzeć się za używaną turbiną? Jest sens się pchać w niepewne?

Opublikowano

nie nie nie i jeszcze raz nie

Opublikowano

tutaj zdania są podzielone, wolałbym szukać używki w dobrym stanie niż regenerowaną na chińskich podzespołach.

Opublikowano

to samo słyszałem od kolegi który pracuje przy regeneracji turbin. Dobry anglik i przelata o wiele więcej niż zregenerowana na kiepskich podzespołach. A na dobrych podzespołach się nie opłaca bo kosztuje zbyt dużo chyba że masz turbo jakieś które ciężko znaleźć w dobrym stanie.

Opublikowano

z AWX zakładaj turbo :wink4: na przyszłośc moze sie przydac :cool1:

Opublikowano
  • Autor

Tylko i wyłącznie z AFN. Nie będzie, żadnych modów

Opublikowano

z AWX zakładaj turbo :wink4: na przyszłośc moze sie przydac :cool1:

Przy wyplutym turbo założył bym od AWX.

Opublikowano

to jeśli chcesz AFN to ja mam do sprzedania swoją... oryginalny przebieg 214tys km, turbo w bdb stanie. jak coś to pisz na PW. :good: